Medimfarm a spart gheața testării COVID în farmacii și la Buzău

4 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Compania are peste 30 de unități farmaceutice avizate să facă astfel de teste, în toată țara, care s-au implicat astfel în limitarea răspândirii SARS-CoV-2.  

 

Testarea COVID cu teste rapide antigen a debutat și la Buzău. Singurele farmacii din județ care efectuează teste rapide antigen sunt unitățile Medimfarm (companie farmaceutică cu capital integral românesc) din Buzău (Farmacia 71) și din Râmnicu Sărat (Farmacia 67), care au fost avizate de DSP și de o săptămână efectuează aceste teste. În perioada următoare va intra în circuit și Farmacia 74 din Micro 14 (Buzău) a companiei care, de altfel, este prima din țară care a făcut testări în farmacii.

106 farmacii din 19 județe testează pentru COVID-19, cu teste rapide antigen puse la dispoziție de Ministerul Sănătății, gratuit, prin Direcțiile de Sănătate PublicăDacă ai simptome specifice infecţiei cu SARS-COV2, poţi sa te testezi şi în farmacie. Ministerul Sănătăţii continuă să extindă acest program şi alocă teste gratuite în farmaciile avizate”, a spus Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Oficialul a subliniat că astfel „creştem accesul la testare şi facem acest proces mai uşor pentru toţi românii”, menționând că, în perioada următoare, Ministerul Sănătății intenționează să pună la dispoziție teste gratuite și în alte farmacii, în limita stocului disponibil. Testarea pentru depistarea COVID-19 în farmacii are rolul de a crește capacitatea de testare și, încă din luna ianuarie au fost discuții pe această temă, dar prima testare rapidă în farmaciile din România a avut loc abia la finalul lunii iunie.

 

Razvan Prisada

Ideea este mai veche și a fost lansată în urmă cu vreo trei ani, de farmacistul buzoian Răzvan Prisada, președinte al filialei locale a Colegiului Farmaciștilor și vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România, care propunea autorităților să valorifice experiența și pregătirea farmaciștilor și în desfășurarea unor servicii de sănătate considerate anterior exclusiv de competența medicilor.

Așa cum se întâmplă în multe țări europene și din alte părți ale lumii, farmaciștii sunt și trebuie să fie recunoscuți ca o componentă esențială a sistemului sanitar, pentru că au pregătirea și competența necesară pentru a veni atât în ajutorul sistemului medical cât și al pacienților. Totodată, este o oportunitate pentru această profesie să fie recredibilizată, pentru că în ultimii ani a fost asimilată mai mult unei activități comerciale”, spunea atunci farmacistul Prisada, subliniind că în farmacii se pot face testări, vaccinări sau pot fi acordate unele servicii de sănătate (cum ar fi măsurarea tensiunii) care i-ar scuti pe pacienți de anumite drumuri și pe medici de suprasolicitare.

 

Iată însă că după ani de insistențe, argumente, răbdare și tenacitate, în primăvara acestui an, pe fondul evoluției pandemiei de COVID-19, care sufocase spitalele și medicii din ambulator, Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care aproba testarea rapidă antigenică pentru SARS CoV-2 în farmaciile din România.

La jumătatea lunii iunie, fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, declara că la nivelul întregii țări au fost distribuite 87.000 de teste antigen rapide pentru testarea în farmacii, câte 2.000 în fiecare județ și 5.000 în Capitală, și că aproximativ 1.000 de farmacii şi-au exprimat dorinţa de a face teste rapide antigen.

O altă problemă care a fost rezolvată a fost cea a comercializării testelor rapide în farmacii, pentru că până atunci, aceste teste se puteau achiziționa doar online, de pe anumite platforme care comercializau „de toate” și nu aveau nicio pregătire în domeniul medical. ,,O perioadă destul de lungă, comercializarea testelor antigen s-a făcut prin orice alt mijloc, dar nu prin farmacii, așa cum era firesc. Nimeni nu avea garanția că testele comercializate sunt autorizate sau că erau folosite corespunzător și, cel mai important, persoanele care se testau și erau pozitive la SARS-CoV-2 nu erau nicăieri înregistrate, astfel că puteau să răspândească virusul în continuare, dacă nu se izolau, sau puteau ajunge la forme grave ale bolii, dacă nu erau tratate conform protocoalelor”, a explicat vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România.

 

În calitate de președinte al Colegiului Farmaciștilor din Buzău, Răzvan Prisada, împreună cu Elena Comănescu, președinta filialei locale a OAMGMAMR, cu sprijinul medicului Carmen Scântei – epidemiologul șef al DSP Buzău, s-au ocupat de instruirea farmaciștilor, care au învățat să efectueze corect testarea antigen.

În prima etapă, noi ne-am ocupat de organizarea cursului, doamna doctor Scântei ne-a acordat tot sprijinul, a fost extraordinară, iar la instruire au participat vreo 20 de farmaciști și asistenți de la lanțurile farmaceutice și din unele farmacii comunitare. Din păcate, lucrurile s-au oprit aici. Patronatele nu au solicitat avizul DSP, așa că farmaciile din care au provenit aceștia nu efectueză, la ora actuală, testări. În a doua serie au fost 17 farmaciști și asistenți, toți de la Medimfarm, iar imediat după absolvirea cursului, conducerea companiei a solicitat avizarea DSP. După evaluare, aceasta a și fost acordată, iar de o săptămână, colegele noastre efectuează testări în fosta Farmacie 71 din Buzău și în unitatea de la Rm. Sărat”, a precizat farm. Răzvan Prisada, care consideră testarea COVID un prim pas al farmaciilor către o mai bună și mai corectă intergrare în sistemul sanitar din care, de altfel, fac parte.

 

Catalin Popescu (sursa LinkedIn)

Directorul general al Medimfarm, Cătălin Popescu, a explicat că „eforturile de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 trebuie făcute susținut și cât mai bine organizat, de aceea, compania pe care o coordonează oferă pacienților serviciul de testare rapidă cu teste oferite de Ministerul Sănătății în acest scop, în peste 30 de unități farmaceutice deținute în întreaga țară, între care și cele din Buzău și Râmnicu Sărat. Acest serviciu este destinat tuturor celor care au nevoie de un test rapid antigen pentru accesul la diferite evenimente, călătoresc într-o zonă care impune prezentarea unui buletin de testare cu un test rapid sau prezintă simptome de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 ori au intrat în contact cu persoane diagnosticate cu această boală… Se pot testa, de asemenea, cei care vor să verifice dacă nu cumva s-au infectat fără să bănuiască, acțiunea având ca scop limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și asigurarea utilizării corecte și specializate a testelor rapide. Testele folosite de noi sunt avizate de către Organizația Mondială a Sănătății și menționate pe lista testelor rapide aprobate de Comitetul pentru Securitate Sanitară al Uniunii Europene, ale căror rezultate sunt recunoscute de statele membre. În plus, personalul farmaciilor noastre a beneficiat de instruire în privința utilizării corecte a testelor, iar pacienții pot fi liniștiți, sunt pe mâna unor profesioniști”, subliniază managerul Medimfarm.

 

Prețul testării este de 29 de lei pentru testele alocate gratuit de Ministerul Sănătății și sunt destinate persoanelor din categoriile vulnerabile. Testarea în sine presupune anumite costuri suplimentare, cum ar fi echipamentele de protecție, soluțiile dezinfectante utilizate, contractul cu firma care ridică deșeurile biologice etc., costuri ce se regăsesc în prețul final. Chiar și așa, tariful unei testări este de 3-4 ori mai mic decât cel practicat de unele companii private și nu este profitabil, altfel „s-ar fi oferit toți să facă testări. Dar, până la urmă, o farmacie trebuie să servească interesele comunității, iar acest deziderat este cel după care compania noastră se ghidează în toată activitatea. Prima farmacistă din țară care a făcut testări este o colegă a noastră din Iași, iar după primul test efectuat a spus că, deși a avut emoții, a simțit pentru prima dată că nu a învățat atâția ani și nu a dat atâtea examene doar pentru a elibera medicamente. De altfel, farmaciștii noștri sunt profesioniști, nu se rezumă doar la actul comercial, ei îndrumă și consiliază pacienții și contribuie la creșterea aderenței tratamentelor, chiar dacă, în final, pacientul este cel care decide. În plus, farmciștii au fost în prima linie chiar și în perioada stării de urgență și, așa așa cum am spus, încercăm să fim aproape de comunitate, iar în același timp să venim în ajutorul sistemului medical, pentru că noi punem accent pe actul medical și pe colaborarea cu medicii”, a mai precizat managerul Medimfarm, Cătălin Popescu.

 

Medimfarm Buzău a primit, deocamdată, 50 de teste antigen de la DSP, iar buzoienii care au aflat că au posibilitatea de a se testa au și apelat la farmaciști, chiar din prima zi în care au putut beneficia de acest serviciu.

Chiar din prima zi au venit patru persoane și au solicitat testare, la Farmacia Medimfarm 71 din Buzău. Din păcate, două teste au ieșit pozitive, iar pacienții s-au arătat foarte mirați, pentru că erau vaccinați. Le-am explicat că și persoanele vaccinate se pot reinfecta și pot transmite virusul, fără să știe, mai ales dacă nu au simptome specifice și i-am sfătuit să se izoleze. Au fost recunoscători că i-am informat și mi-au mulțumit, iar asta, trebuie să spun, m-a emoționat, a fost prima dată de când am simțit că profesia de farmacist este apreciată și că fac parte cu adevărat din sistemul medical. Și în zilele următoare au venit pacienți care au solicitat testare, unii au avut test negativ, alții pozitiv, dar toți au fost mulțumiți că au beneficiat de ajutorul nostru. Mă bucur că s-a implementat acest seviciu și în farmacii și sper că este un punct de plecare pentru a ne lărgi sfera de activitate și a modifica percepția pacienților cu privire la profesia de farmacist și la activitatea noastră, care înseamnă mult mai mult decât eliberarea unor medicamente”, a declarat farmacist Mirabela Burlacu, coordonator zonal Medimfarm. Aceasta a adăugat că în farmacie pot beneficia de testare la infecția cu SARSCoV-2 și celelalte categrii de persoane, dar acestea vor plăti și costul testului, iar prețul final este de 56 de lei.

 

Razvan Prisada – teste antigen

Farm. Răzvan Prisada apreciază că proiectul de testare în farmacii ar fi trebuit să pornească mai devreme, astfel încât toată vara să fi avut posibilitatea de a se testa oricine, cât mai aproape de domiciliu și în condiții de maximă siguranță și de certitudine a rezultatului, iar în acest fel s-ar fi putut depista mai multe persoane infectate și s-ar fi limitat răspândirea virusului odată cu începerea școlilor și venirea din vacanță. „Așa cum ne-am așteptat și cum am spus în vară, adevărata valoare a acestui proiect a început să se vadă acum, în toamnă, când mulți români se testează după ce au fost în concediu, dacă trebuie să participe la un eveniment, ori pentru că numărul infectărilor crește alarmant chiar și în cazul celor vaccinați cu schemă completă și vor să știe cum sunt ei. Este o soluție pentru a fi testați cât mai mulți pacienți și, implicit, pentru a avea o viziune corectă asupra situației epidemiologice actuale. În plus, din ce în ce mai mulți colegi sunt dispuși să participe la acest program, iar rezultatul se vede. Ceea ce mă bucură cel mai mult este că farmaciștii încep să fie priviți ca adevărați profesioniști în domeniul sănătății, cu rol esențial în sistemul sanitar”, a mai spus farm. Răzvan Prisada.

Vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România consideră că sistemul în ansamblu a câștigat oportunitatea de a beneficia de aportul farmaciilor în activitatea de testare, în actualul context pandemic, dar în același timp este mulțumit că astfel este demonstrată competența farmaciștilor și aportul substanțial pe care-l pot aduce asistenței de sănătate în România.

 

După testare, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate, iar rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor sunt transmise DSP.

În cazul celor nevaccinați, farmacia trimite, după testare, datele în sistemul CoronaForms, iar în acest fel, persoana testată își poate descărca certificatul digital din platforma certificate-covid.gov.ro. Documentul, în urma testării rapide, are o valabilitate de 48 de ore.

În acest moment sunt, potrivit Ministerului Sănătății, 106 unități farmaceutice, din toată țara (19 județe) în care românii se pot testa, iar județele cu cele mai multe farmacii acreditate în acest sens sunt: Prahova (19 locații); Cluj (13 locații); București (12 locații); Constanța și Iași (câte 10 locații).

Farmaciile utilizează teste antigenice rapide, distribuite cu titlu gratuit de Ministerul Sănătății, prin Direcțiile de Sănătate Publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti.

 

Ordinul ministrului Sănătății prevede ca zona de testare să fie pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare, și care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație care asigură un schimb de aer interior/exterior și filtrare, este dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor medicale rezultate din activitatea de testare și are o suprafață de minimum 4 metri pătrați utili, delimitată de spațiul oficinei.

Totodată, circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat prin marcaje și/sau paravane de cel al circuitului normal pentru clienții farmaciei. De asemenea, farmaciile își pot organiza zona destinată activitații de testare și prin amplasarea, în imediata vecinătate, a unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condițiile menționate anterior și cu respectarea prevederilor legale aplicabile în ceea ce privește ocuparea domeniului public.

Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecție compus din mască chirurgicală/FFP2/FFP3, vizieră sau ochelari de protecție, mănuși de examinare de unică folosință, halat de unică folosință.

 


Adaugati un comentariu


 

*