Peste o treime dintre români au luat în greutate de la începutul pandemiei

4 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Partea bună este că mulți doresc să-și îmbunătățească stilul de viață și să devină mai activi, fiind conștienți de impactul negativ pe care această perioadă l-a avut asupra formei lor fizice, cu toate riscurile pentru sănătate care rezidă din aceasta.

 

Perioada de pandemie, care durează deja de mai bine de un an și jumătate și care se pare că se va mai prelungi la noi cine știe până când, din cauza interesului prea scăzut pentru vaccinare, a adus cu sine și o serie de schimbări în ceea ce privește stilul de viață, care a devenit unul mai sedentar. Urmările  nu au întârziat să apară și sunt confirmate și de un studiu recent, efectuat în zece state europene, printre care și România.

Rezultatele cercetării arată că 37% dintre români declară că au luat în greutate de la începutul pandemiei până în prezent, iar media kilogramelor în plus acumulate de fiecare este de 7,4 kilograme.

Explicația constă în faptul că perioada de pandemia a îngrădit mult libertatea de mișcare, mulți dintre români au trecut de la munca la birou la munca de acasă și și-au redus în mod semnificativ activitățile fizice. Sedentarismul a devenit astfel mai pronunțat, privitul la televizor sau utilizarea prelungită a calculatoarelor și a gadget-urilor devenind principalele preocupări în pandemie. Studiul arată că 58% dintre români petrec mai mult timp în fața televizorului sau a computerului, comparativ cu perioada de dinainte de pandemie, iar 34% și-au redus semnificativ activitatea fizică sau au renunțat definitiv la aceasta. În același timp, statul acasă prelungit i-a determinat pe 36% dintre români să mănânce mai mult.

 

La toate acestea se adaugă tulburările de somn și nivelul ridicat de stres generat de îngrijorările legate de pandemie, factori care au făcut ca mulți români să acumuleze kilograme în plus începând cu luna martie a anului trecut. La nivelul celor 10 țări incluse în studiu, media celor care luat în greutate este de 38%, iar kilogramele în plus nu au o influență negativă doar asupra aspectului fizic, ci și a stării de sănătate.

Din fericire, atât românii cât și ceilalți europeni care s-au îngrășat în pandemie sunt conștienți de riscurile pe care această situație le presupune, astfel că majoritatea sunt dispuși să ia măsuri concrete pentru a rezolva această problemă.

Astfel, 63% dintre respondenți simt nevoia să-și îmbunătățească forma fizică, cei mai mulți spunând că vor să scape de kilogramele în plus acumulate de la declanșarea pandemiei.

 

Mai precis, 46% din locuitorii țărilor incluse în studiu vor să slăbească în perioada următoare, iar 35% sunt deciși să își cumpere un smartphone, un smartwatch sau o brățară de fitness care să îi ajute în acest demers.

În ceea ce-i privește pe români, 51% dintre ei au declarat că vor să slăbească, iar în acest sens, 40% doresc să facă mai mult sport iar 42% sunt deciși să se apuce să facă sport sau să înceapă o activitate sportivă complet nouă.

Ca și restul europenilor, și românii sunt la fel de interesați să folosească un dispozitiv inteligent pentru a-i ajuta în acest demers. Există numeroase aplicații care, instalate pe orice smartphone, monitorizează activitățile fizice zilnice, măsurând numărul de pași parcurși, distanțele parcurse în mers, alergare sau cu bicicleta, numărul de calorii arse și oferă multe alte date. În mod similar, ceasurile inteligente și brățările de fitness permit monitorizarea activităților fizice, cu precizarea că, în acest caz, datele sunt mult mai exacte, întrucât dispozitivele sunt purtate tot timpul zilei. De asemene, aceste dispozitive permit monitorizarea pulsului și a orelor de somn, iar unele dintre ele au aplicații cu ajutorul cărora se poate realiza și un EKG.

 


Adaugati un comentariu


 

*