Peste 60 de medici de familie buzoieni testează gratuit infecția cu SARS-CoV-2

24 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Ministerul Sănătății au publicat, duminică seară, lista medicilor de familie care efectuează teste COVID-19, dar și contactele acestora. Pentru județul Buzău s-au înscris în program 61 de medici de familie. 

 

Peste 3800 de medici familie au încheiat contracte pentru testarea în cabinete pentru depistarea COVID-19 la toți pacienții care se încadrează în definițiile de caz ale INSP. Lista cabinetelor de medicina de familie care au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate se află începând de astăzi, 23 ianuarie 2022, pe pagina de web a Ministerului Sănătății, www.ms.ro -Lista este în dinamică.

Pe lista publicată de Ministerul Sănătății figurează 3.831 de medici de familie – dintre care peste 200 în Capitală – care au încheiat contracte pentru testarea în cabinete pentru depistarea COVID-19 pentru toți pacienții care se încadrează în definițiile de caz ale INSP.

De asemenea, Ministerul Sănătății a anunțat că, de duminică, în București au fost deschise centre de testare în 28 de spitale, în condițiile în care Ambulanța era depășită de numărul mare de cereri de testare la domiciliu.

Lista spitalelor din municipiul București și județul Ilfov care au centre de recoltare a probelor biologice pentru diagnosticul infecției cu SARS CoV-2 și programul de funcționare a acestora poate fi consultată AICI

 

Nu oricine este testat

 

Medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât și alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, să se încadreze în metodologia stabilită de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive. Pentru fiecare persoană testată, medicii vor primi 50 de lei, reprezentând contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării.

Medicii de familie care sunt în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 pot opta pentru încheierea unui act adițional pentru activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană, în vederea depistării infecției cu SARS-CoV-2, iar cei care nu sunt implicați în activitatea de vaccinare anti-COVID dar doresc să desfășoare activități de testare pot încheia un contract distinct cu casa de asigurări de sănătate, potrivit unui comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Medicii de familie care nu testează, pot ruga un coleg să testeze un pacient care are simptomatologie COVID, după care, în funcție de rezultatul testării, vor decide conduita terapeutică sau, dacă este cazul, vor orienta pacientul către cel mai apropiat cemtru de evaluare.

 

61 de medici de familie din Buzău testează gratuit

 

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău a publicat, la rândul său, o listă cu 52 de medici de familie cu care a încheiat contracte pentru testarea infecției cu SARS-CoV-2, cei mai mulți dintre aceștia având și contracte de vaccinare anti-COVID. Pe lista Ministerului Sănătății sunt însă 61 de medici, așa că situația este în dinamică și s-ar putea ca în curând să apară noi doritori.

De altfel, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care consideră că „testarea la medicul de familie reprezintă soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare”, le mulțumeșteacestora pentru implicare și îi încurajează să participe „în număr cât mai mare la efortul național de control al pandemiei și de reducere a numărului de cazuri grave și decese, care se poate realiza numai prin solidaritate și profesionalism”.

În baza datelor transmise zilnic de CNAS, referitoare la medicii de familie pentru care casele de asigurări de sănătate încheie contracte sau acte adiționale pentru activitatea de testare, STS va transmite un mesaj pe telefonul mobil, care va conține user-ul și parola de acces în CoronaForms ale fiecărui medic.

Validarea și decontarea de către casele de asigurări de sănătate a activității de testare se realizează pentru fiecare persoană care a fost raportată în Corona Forms și pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare.

Cum se face testarea

 

Testarea se realizează în cadrul cabinetelor medicale din asistența medicală primară sau în cadrul cabinetelor din centrele de permanență, iar informațiile privind persoanele testate sunt raportate în CoronaForms. „Dacă infecția cu SARS-CoV-2 este la debut, pacientul prezintă o formă uşoară sau medie, fără insuficienţă respiratorie, așa că poate merge să se testeze, fie la medicul de familie, fie la un laborator acreditat, la o farmacie avizată sau apelează numărul unic de urgență 112 și un echipaj al Ambulanței vine la domiciliu. Dacă pacientul prezintă simptome mai puternice și are deficiență de oxigen, va merge direct la camera de gardă/Unitatea de Primiri Urgențe a unui spital, unde va fi testat și se va stabili ce trebuie făcut în continuare”, a explicat epidemiologul șef al DSP Buzău, dr. Carmen Scântei.

Persoanele eligibile pentru testare sunt persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, publicată și actualizată periodic la adresa www.insp.gov.ro.

Atenție, nu vă deplasați cu mijloace de transport în comun (publice sau private) dacă suspectați că sunteti pozitivi la virusul SARS-CoV-2!

*Lista completă cu medicii din toată țara care efectuează testare COVID poate fi consultată AICI

 

Evaluare ambulatorie doar pentru pacienții confirmați

 

Ministerul Sănătății a publicat, joi, harta centrelor de evaluare Covid 19, care, de asemenea, este în dinamică. Fiecare centru are menționat spitalul în cadrul căruia funcționează, adresa, programul de lucru și un număr de telefon.

La nivelul județului Buzău funcționează 4 centre de evaluare ambulatorie a pacienților infectați, iar vineri, două dintre ele, cel din Buzău și cel din Râmnicu Sărat, erau funcționale. Așa cum SănătateaBuzoiană.ro a anunțat deja, aceste centre funcționează în cadrul spitalelor Județean de Urgență Buzău, Municipal Rm. Sărat și Comunal Smeeni, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-14.00, iar la Spitalul Nehoiu, care a fost, de asemenea, operaționalizat, programul centrului este între orele 9.00-12.30. Până acum, doar 3 buzoieni au fost evaluați, deși acestea au capacitatea de a asigura evaluare și tratament pentru 18-20 de pacenți//zi.

Atenție, centrele de evaluare NU TESTEAZĂ, aici ajung doar pacienții direcționați de către medicul de familie, după ce este confirmat cu infecție SARS-CoV-2 și introdus în CoronaForms. „În centrele de evaluare trebuie să ajungă doar pacienţii care au fost deja confirmaţi oficial pozitiv, printr-un test antigen sau PCR. Asta înseamnă că, dacă pacientul şi-a făcut acasă un test rapid și acesta a ieşit pozitiv, trebuie să repete testul fie la medicul de familie, fie la un laborator acreditat, astfel încât rezultatul testului să poată fi introdus în aplicaţia CoronaForms şi să fie înregistrat oficial. Abia din acest moment începe traseul pacientului cunoscut cu SARS-VoV-2. Medicii de familie au primit de la DSP o grilă de raportare, care este examinată zilnic și astfel sunt făcute programările pentru următoarele 24 de ore, astfel încât centrul să poată face față solicitărilorși să ofere pacienților servicii complete și de calitate”, a explicat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

 


Adaugati un comentariu


 

*