Medicii de familie buzoieni, rugați de prefectul Țiclea să facă testări la SARS-CoV-2

17 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Aproape 90 de medici de familie au prezenți la întâlnirea organizată astăzi de prefectului județului și autoritățile sanitare.

 

Valul 5 al pandemiei de Covid-19 devine din ce în ce mai evident și în România, iar județul Buzău nu face excepție. De astăzi, 16 județe sunt deja în zona roșie, iar cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 faţă de ultima raportare au fost în Bucureşti989 şi în judeţele Cluj – 720, Timiş – 602, Constanţa – 578, Maramureş – 431, potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS), iar la polul opus, cu cele mai puține cazuri raportate au fost județele Vrancea – 21, Călăraşi – 24, Covasna – 26, Mehedinţi şi Gorj – cu câte 29. Și tulpina Omicron a devenit dominantă, astfel că în București și Timișoara ponderea probelor suspecte fiind de peste 70%, în timp ce la Cluj a fost de 96%, în urma analizării a 349 de probe, prin metoda pre-screening PCR, în laboratoarele MedLife, săptămâna trecută.

În cadrul unei dezbateri online desfăşurată la Forumul de la Davos, privind evoluţia pandemiei, epidemiologul american Anthony Fauci şi-a exprimat speranţa că pandemia de coronavirus își va pierde din încărcătura letală şi din capacitatea de a genera cazuri grave în perioada următoare, dar a cerut, la fel ca și alți experţi care au intervenit în dezbatere, ca lumea să rămână în alertă.

 

Astăzi, la nivel național au fost raportate 8.118 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), cu 523 mai mult decât în ziua anterioară, iar județul Buzău a avut 90 de cazuri noi și 7 reinfectări.

În contextul creșterii numărului cazurilor de infectare și a nevoii tot mai crescute de testare a populației, prefectul județului, Daniel Marian Țiclea, împreună cu conducerea Direcției de Sănătate Publică și cea a Casei Județene de Asigurări de Sănătate au organizat o întâlnire cu medicii de familie din județ, pentru a discuta despre pregătirea valului 5 al pandemiei și posibilitățile de limitare a răspândirii virusului.

Medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie de pacienți, cât și „oricare alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive”, potrivit Casei Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

 

Prefectul Țiclea a rugat medicii de familie să acceseze contractele pe care le pot încheia cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate în vederea testării pacienților în cabinetele în care își desfășoară activitatea, cu teste rapide antigen, subliniind că Guvernul decontează 50 de lei pentru fiecare pacient testat.

Apelul prefectului vine și în contextul în care la centrele de evaluare ambulatorie care vor funcționa în județul Buzău imediat după ce se vor încheia contractele cu CJAS, vor putea ajunge doar persoanele testate pozitiv, care au programare și simptome de infecție cu SARS-CoV-2.

Ideal ar fi ca toți medicii de familie să accepte să efectueze aceste testări”, a precizat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu, care a menționat că cetrele de evaluare, care vor funcționa pe lângă Spitalul Județean de Urgență Buzău, Spitalul Municipal Rm. Sărat, Spitalul Orășenesc Nehoiu și Spitalul de Boli Cronice Smeeni vor primi pacienții confirmați, iar medicii specialiști vor stabili, în funcție de caz, dacă aceștia vor fi tratați ambulatoriu sau în spital.

 

Totodată, prefectul Buzăului a făcut apel la empatie, responsabilitate și implicare a cât mai multor cadre medicale, pentru a putea traversa cu bine și cel de-al cincilea val al pandemiei de coronavirus.

Apelul meu, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, este la empatie și sprijin. Fac apel acum, la fel cum am făcut și în plin val patru al pandemiei, la consiliile de administrație ale  unităților de învățământ să facă scut în jurul sistemului sanitar și să mai țină școlile închise o săptămână. Acel apel a avut efectul scontat. Acum, fac apel la dvs., la medicii de familie, să vă alăturați și să facem lucrurile, împreună, cât mai bine cu putință, în sprijinul pacienților, cărora să le asigurăm posibilitatea de a se testa gratuit și de a beneficia de asistență și monitorizare medicală”, a declarat prefectul Daniel Țiclea.

 

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, importanța medicilor de familie este deosebit de mare în controlul pandemiei, iar dezvoltarea capacității de testare pentru pacienții potențial infectați cu SARS-CoV-2 este o prioritate. „Testarea la medicul de familie este soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid și ulterior la evaluare și monitorizare. Pacienții cu comorbidități și cei cu formă medie de boală vor fi îndrumați către centrele de evaluare COVID-19. În plus, prin creșterea capacității de testare și identificarea rapidă a persoanelor infectate putem încetini sau opri transmiterea virusului”, a spus Rafila, mulțumindu-le medicilor pentru implicarea și efortul depus în toată perioada pandemiei.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*