Veşti bune pentru medicii din centrele de permanență

3 octombrie 2018 | 0 comentarii |

CNAS și ministrul Sănătății au anunțat că până la sfârşitul săptămânii, aceștia vor primi banii pentru gărzile făcute în ultimele patru luni.

 

Sorina Pintea

Medicii de familie care fac gărși în cadrul centrelor de permanență din țară nu mai au motive să fie supărați că nu lu s-au plătit gărzile pe ultimele patru luni, așa cum declarau, ieri, într-un comunicat, reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat astăzi, după ce a participat la festivitatea de deschidere a Zilelor Institutului Clinic Fundeni, că până la sfârșitul acestei săptămâni situaţia restanţelor la plată pentru medicii centrelor de permanenţă va fi rezolvată, întrucât a fost informată de conducerea CNAS că au fost alocate sumele necesare în acest sens.

În luna iunie s-a făcut o deblocare a fondului de rezervă pentru plata restanţelor în centrele de permanenţă. Pentru că anul acesta a fost majorat tariful, s-au înfiinţat foarte multe centre în prima jumătate a anului şi a fost nevoie de rectificare bugetară, dar am discutat cu reprezentanţii CNAS, pentru că ei finanţează centrele de permanenţă, iar până la sfârşitul acestei săptămâni situaţia va fi rezolvată. Lla rectificare s-au alocat sume pentru plata orelor din centrele de permanenţă”, a dat asigurări Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

 

Raluca Alexandru

Aceleași asigurări au fost date, ieri, și de reprezentanții Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate (CNAS), care au precizat că medicii din centrele de permanenţă vor primi banii pentru gărzile făcute în ultimele patru luni, prin Casele Județene cu care au contract, sumele aferente fiind deja trimise în teritoriu.

La CJAS Buzău, așa cum a precizat astăzi, pentru SănătateaBuzoiană.ro, președintele-director general Raluca Alexandru, sumele destinate decontării facturilor primite de la cele trei centre de permanență care funcționează în județ au ajuns, deja, iar „în zilele următoare se vor și onora, astfel că până la sfârșitul săptămânii sumele aferente vor fi deja în contul medicilor, care își vor primi banii pentru gărzile efectuate în aceste centre”.

CNAS transmite, printr-un comunicat, că instituția a primit, în urma rectificării bugetare, 65 de milioane de lei, sumă care va acoperi „diferenţa din luna iunie, lunile iulie, august și septembrie şi jumătate din luna în curs”. Bugetul iniţial aprobat (61,5 milioane lei) a asigurat finanţarea centrelor de permanenţă doar pe o perioadă de patru luni, iar „pentru a se evita blocajul, până la rectificarea bugetară, într-o primă etapă s-au alocat încă 21,5 milioane de lei, din fondul de rezervă al guvernului”, la care se adaugă suma primită la rectificare. CNAS menționează că se fac eforturi, în continuare, pentru asigurarea finanțării centrelor de permanență până la sfârșitul anului.

 

Potrivit unui comunicat al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), medicii din centrele de permanenţă nu au primit, în ultimele patru luni, banii de la Casele Judeţene de Asigurări în Sănătate pentru gărzile făcute, iar în cazul în care întârzierea plăţilor se prelungeşte medicii sunt hotărâţi să demareze acţiuni legale de recuperare a sumelor restante.

Suntem în a patra lună de când medicii care lucrează în centre de permanenţă nu au primit de la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate banii pentru orele petrecute în gărzi. Întârzierea este justificată diferit la nivelul fiecărei case judeţene de sănătate, dar explicaţia este una singură: nu s-au alocat la timp fondurile necesare de la Ministerul Finanţelor. Aceste sume cuvenite conform clauzelor contractuale sunt necesare pentru plata angajaţilor care lucrează în centrele de permanenţă şi acoperirea cheltuielilor de funcţionare. În aceste condiţii, în care de patru luni medicii de familie subvenţionează funcţionarea centrelor de permanenţă, nivelul de nemulţumire a medicilor este în continuă creştere”, s-a arătat în comunicatul SNMF

 


Adaugati un comentariu


 

*