Medicii de familie susțin necesitatea centrelor de permanență

2 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Societatea Medicilor de Familie din Iași a făcut public un caz medical recent pentru a veni cu argumente în favoarea acestor centre, iar Societatea Națională de Medicina Familiei amenință CNAS cu acțiuni în instanță, pentru că centrele de permanență nu și-au primit banii de patru luni.

 

În luna iunie a acestui an, ministrul Sorina Pintea a făcut un anunț conform căruia, centrele de permanență care nu s-au dovedit până acum a fi eficiente urmează să fie desființate, în acest sens, toate centrelede permanență fiind supuse unei proceduri de evaluare. Decizia venea ca urmare a unei analize a activității acestora, efectuată la nivelul Ministerului Sănătății, analiză ce a relevat că numărul prezentărilor în UPU a crescut într-un an cu 35%, situație catalogată de ministrul Sorina Pintea ca fiind „strigătoare la cer”. Aceasta a explicat că, în condițiile în care crește numărul de prezentări în UPU, crește și finanțarea acestor secții, precum și cea a centrelor de permanență, însă eficiența acestora „este zero” din moment ce pacienții continuă să se prezinte la Urgențe. Ministrul a mai precizat atunci că nu se dorește desființarea acestor centre, ci o evaluare a acestora, urmând a se desființa doar cele care se vor dovedi ineficiente.

Afirmațiile au fost făcute în contextul în care se pregătea un act normativ pentru asigurarea continuității și decontării asistenței medicale primare prin centrele de permanență și suplimentarea cu peste 25 de milioane de lei a fondurilor alocate acestor centre. Banii au venit spre sfarșitul lunii iulie, iar centrele de permanență din țară se află acum în vizorul autorităților, fiindu-le monitorizată activitatea.

 

În acest context, Societatea Medicilor de Familie din Iași a remis un comunicat în care se arată că cele 15 centre de permanență din județ, în care lucrează 70 de medici, sunt eficiente atât în ceea ce privește calitatea vieții pacienților, cât și din punct de vedere economic, chiar dacă acestea necesită anumite costuri.

Medicii de familie își susțin afirmațiile prezentând un caz medical recent, al unei paciente din mediul rural, care s-a prezentat la un astfel de centru de permanență după ce suferise o plagă prin contuzie. Deși plaga sângera abundent, cazul nu era unul foarte grav, medicul de gardă din centrul respectiv curățând plaga și suturând-o. În comunicatul medicilor de familie ieșeni se arată că valoarea costurilor pentru această intervenție, reprezentate de materialele folosite și de cota parte pentru personal, se ridică la aproximativ 50 de lei. În plus, trauma pacientei a fost redusă datorită intervenției rapide, femeia nefiind nevoită să aștepte pe holurile de la UPU.

 

Medicii de familie ieșeni mai spun că, în lipsa unui astfel de centru de permanență, pacienta ar fi trebuit să sune la Ambulanță, să aștepte apoi o programare în funcție de codul de urgență în care se încadra, în acest timp continuând să piardă sânge și totodată crescând riscul de infectare a plăgii. „În ceea ce priveşte costurile, acestea ar fi cuprins transport, echipe de preluare şi gestionare a cazului la UPU, costuri pe patul de spitalizare pentru internarea în ambulatoriu, ceea ce înseamnă cel puţin de 10 ori mai mult decât s-a cheltuit la Centrul de Permanenţă”, se arată în finalul documentului, semnatarii concluzionând că, deși aceste centre costă, ele fac economie la bugetul Sănătății.

În țară funcționează, în prezent, 352 de centre de permanență, alte 27 exprimându-și deja intenția de a primi finanțare de la casele județene de asigurări de sănătate. Trei dintre acestea funcționează în județul Buzău, în localitățile Vernești, Vintilă Vodă și Berca. Primul dintre ele a fost înființat în 2011 la Vernești, deservind două localități cu o populație de 14.100 de locuitori și având încadrați 6 medici și 6 asistente. La Vintilă Vodă funcționează din 2012 al doilea centru de permanență înființat în județ, fiind deservit de 7 medici și 7 asistente. Acesta asigură permanența pentru 6 localități, cu 18.863 de locuitori. Centrul de la Berca a fost înființat în 2013, funcționând cu 5 medici și 5 asistente și deservind 5 localități cu 14.531 de locuitori.

 

În același timp însă, Societatea Naţională de Medicina Familiei a transmis azi că  medicii care lucrează în centre de permanenţă nu au primit de la casele judeţene de asigurări de sănătate banii pentru orele petrecute în gărzi, iar în cazul în care întârzierea plăţilor se prelungeşte, medicii de familie sunt hotărâţi să demareze acţiuni legale de recuperare a sumelor restante.

Suntem în a patra lună de când medicii care lucrează în centre de permanenţă nu au primit de la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate banii pentru orele petrecute în gărzi. Întârzierea este justificată diferit la nivelul fiecărei case judeţene de sănătate, dar explicaţia este una singură: nu s-au alocat la timp fondurile necesare de la Ministerul Finanţelor. Aceste sume cuvenite conform clauzelor contractuale sunt necesare pentru plata angajaţilor care lucrează în centrele de permanenţă şi acoperirea cheltuielilor de funcţionare. În aceste condiţii, în care de patru luni medicii de familie subvenţionează funcţionarea centrelor de permanenţă, nivelul de nemulţumire a medicilor este în continuă creştere”, reclama medicii de familie într-un comunicat.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*