Medicul de familie – cheia prevenirii, diagnosticării și tratării principalelor boli

12 iunie 2018 | 0 comentarii |

Fie că vorbim de boli cardiovasculare, obezitate, nutriție, alergii,  intoleranțe alimentare, infecții ale tractului urinar, cancer sau de afecțiuni psihice, colaborarea interdisciplinară pornește și se încheie cu activitatea medicului de familie.

 

Colaborarea dintre medicul de familie și medicul din celelalte specialități reprezintă cheia în prevenirea, diagnosticarea și tratarea principalelor boli cu o incidență crescută în rândul populației. În cadrul ediției cu numărul 26 a simpozionului Practic MF, ce a avut loc între 8-9 iunie, la Covasna, lectorii invitați au atras atenția acestui aspect, punctând poziționarea pe nivel de egalitate a medicilor de familie și a medicilor din alte specialtăți.

Definit de caracterul practic al temelor și subiectelor abordate și de dialogul activ între medicii de familie prezenți la eveniment și lectorii care au luat cuvântul, simpozionul a adus în atenție subiecte actuale, precum vaccinarea în cabinetul medicului de familie, rezistența la antibiotice, tratamentul modern al bolilor cardiovasculare, disfuncțiile sexuale, alergiile și intoleranțele alimentare sau confidențialitatea datelor pacientului.

În România până la 50% din populație suferă de intoleranțe alimentare”, a atas atenția prof. univ. dr Monica Tarcea în cadrul evenimentului. „Avem din ce în ce mai des cazuri nediagnosticate și netratate de intoleranță alimentară, de aceea cred că se impune o rețea interdisciplinară care să lucreze împreună atât pe fond psiho-emoțional, cât și pe plan medical și în special pe regim igieno-dietetic astfel încât să putem ajuta eficient cât mai mulți pacienți. Abordând astfel problema, în echipă, cred că vom putea avea rezultate extrem de bune, iar acest procent de 50% să fie cu mult mai mic”, a subliniat dr. Tarcea.

 

Dr. Gabriel Moraru

Colaborarea interdisciplinară, care pornește și se încheie cu activitatea medicului de familie, este extrem de importantă, fie că vorbim de boli cardiovasculare, obezitate, cancer, nutriție, alergii, intoleranțe alimentare, infecții ale tractului urinar sau de afecțiuni psihice, au subliniat participanții la evenimentul de la Covasna.

Referitor la acest subiect, președintele Colegiului Medicilor din Brașov, dr. Adrian Gabriel Moraru  a subliniat căla nivel instituțional, specialitățile ar trebui să colaboreze foarte strâns, atât ca relație personală întrucât este nevoie de așa ceva între specilaiști, cât și ca relație dictată de normele actuale în vigoare. Ceea ce încercăm să facem și la nivelul Colegiului Medicilor este să introducem niște cutume de colaborare între specialiști și, ceea ce văd eu ca fiind un obiectiv important de atins, să  ajungem să privim medicii de familie de pe același palier de specialitate ca toți ceilalți medici din alte specialități. Medicina de familie este o specialitate ca toate celelate specialități și este nevoie de colaborare cu celelate specialități și, chiar mai mult, aș zice că medicina de familie este una dintre specialitățile cele mai dificile întrucât, față de ceilalți specialiști care se canalizează pe un domeniu, medicul de familie are capacitatea să privească pacientul din mai multe puncte de vedere. Deci, să vorbim de pe un nivel de egalitate între specialiști, prin respectarea criteriilor legale, întrucât, din păcate, mă lovesc sistematic de cazuri în care medicii din celelalte specialități față de medicina de familie uită de obligativitatea de a răspunde unei scrisori medicale, uită ca au obligativitatea să dea o scrisoare medicală, că trebuie să dea o primă rețetă, lucruri care sper că în timp se vor rezolva”.

 

O altă temă intens dezbătută a fost cea legată de prevenirea și diagnosticarea precoce a bolilor cardiovasculare. Prezent în premieră în cadrul simpozionului regional Practic MF, prof.univ.dr. Mircea Cinteză a prezentat, în fața medicilor de familie, informații despre un nou orizont terapeutic în abordarea complementară și modernă a celor mai importante patologii cardiovasculare.

Educația face parte din baza oricărui gen de tratament și este baza prevenției în bolile cardiovasculare. Prevenția este importantă în cazul acestor afecțiuni întrucât această boală trebuie tratată zeci de ani, așa că cel mai indicat este să prevenim, decât să ajungem să tratăm. În teorie prevenția se face  cel mai bine printr-o discuție față în față cu medicul, însă puțini dintre pacienți ajung la medic atunci când ar trebui. Prevenția – folosindu-se mass media –  este necesară, dar trebuie facută cu imaginație și inteligență pentru a nu produce efectul invers, de respingere. Acea publicitate de câteva secunde înainte de telejurnal este prea puțin. Trebuie organizate discuții cu oameni inteligenți și cu imaginație care să capteze atenția oamenilor și care să facă o educare utilă”, a declarat medicul cardiolog.  

 

Profesorul Mircea Cinteză a subliniat, totodată, că incidența din ce în ce mai mare a acestor afecțiuni în rândul copiilor și a tinerilor preocupă medicii din toate specialitățile, dar ar trebui să dea mai mult de gândit tinerilor și mai ales părinților. Creșterea greutății și a risculului vascular la copii se datorează alimentației proaste și a lipsei de mișcare. Modul nostru de viață, al tuturor, nu este cel mai bun cu putință – copiii consumă multe băuturi cu zahăr, alimente tip fast food, dense și cu multe calorii și se joacă haotic, făra să fac o mișcare susținută”, a atras atenția prof.univ.dr. Mircea Cinteză.

Aceeași tema a fost abordată și de cardiologul Albert Isvan, care a sublinat rolul imporant în abordarea unui stil de viață sănătos, ca mod de prevenție a bolilor cardiovasculare. „Trebuie știut faptul că începerea unui stil de viață sănătos trebuie să fie făcută din copilărie. Dintre factorii  de risc, obezitatea și diabetul zaharat se află pe locuri fruntașe. Dacă aceste verigi – lipsa de mișcare, alimentația nesănătoasă –  se pot corecta încă din copilarie, putem vorbi de o prevenție primară mai eficientă, a specificat dr. Albert Isvan.

 

Dr. Elena Dumitriu a adus în dezbatere bolile cu transmitere sexuală și despre importanța vaccinării în cabinetul medicului de familie. „Din câte știu eu, majoritatea părinților refuză vaccinarea, iar acest lucru din cauză că nu au fost suficienți informați. Nu știu pentru ce este benefic și cum îi poate proteja pe copii. HPV-ul este responsabil pentru multiple cancere precum cancerul de col uterin, vulvar, anal, laringean sau penian.  România are cele mai multe decese cauzate de cancer de col, este înfricoșător. Este important să informăm părinții, consider că este importantă introducerea orelor de sexualitate în școli”, a explicat medicul.

Dedicat medicilor de familie din  județele Covasna, Mureș, Harghita, Bacău, Buzău, Prahova și Brașov, ediția 26 Practic MF a fost coordonată științific de prof.univ.dr. Nicolae Calomfirescu, care a vorbit în cadrul evenimentului despre disfuncțiile sexuale feminine.

Pe parcursul celor două zile ale evenimentului au mai conferențiat prof.univ.dr. Gabriel Prada, conf.univ.dr Edit Szekely, dr. Lucia Sereș, dr. Klara Soos, dr. Alin Popescu, dr. Cătălin Colț, dr. Fulop Torok Reka, dr. Ramona Colț, dr. Andreia Laurenția, psih. Adrian Calomfirescu, dr. Teodora Atena Pop.

 

Premiantii Practic MF

Ediția 26 Practic MF s-a încheiat cu 2 workshop-uri, unul referitor la examenul de picior în cabinetul medicului de familie, susținut de dr. Ramona Colț și unul pe tema educației pacienților –„Cum informăm, cum consiliem, cum tratăm?” susținut de psiholog Adrian Calomfirescu.

În cadrul Practic MF Covasna a fost acordat Premiul pentru cel mai atent participant ce a fost oferit Kanyadi Katinka, medic de familie din Brașov. Premiul special pentru cele mai multe răspunsuri corecte la întrebărie de atenție a fost acordat medicului Carmen Mihalache din  Miercurea Ciuc.

Următoarele ediții Practic MF din 2018 vor avea loc în perioada 19-20 octombrie 2018  la Gura Humorului, când sunt incluse în target județele SV, MM, BN, NT, BT, IS și 16-17 noiembrie 2018 la Poiana Brașov, cu județe în target BV, SB, AG, DB, PH, CV, HG, MS.

În perioada 6-7 septembrie, la Craiova are loc Conferința regională de cancer bronhopulmonar, în intervalul 11-13 octombrie, la Brăila, va fi organizată conferința Medicina de familie – prima line în asistența medicală, iar la Poiana Brașov, în perioada 26-28 octombrie, are loc Conferința Națională de Medicina Sexualității.

 


Adaugati un comentariu


 

*