Fundația Renașterea a sărbătorit 18 ani de luptă împotriva cancerului

2 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Momentul a fost marcat în cadrul unui eveniment care a devenit simbolic în întreaga lume pentru această luptă.

 

Data de 1 octombrie a fost declarată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului de Sân, fiind marcată în întreaga lume prin iluminarea în roz a unor clădiri reprezentative. Acesta a fost cel de-al 18 an în care data respectivă a fost marcată în acest mod și în România, prin grija fundației Renașterea, a cărei activitate legată de lupta împotriva cancerului de sân  este direct legată de marcarea simbolică a acestei date. Anul acesta, fundația și-a sărbătorit majoratul, în cadrul unui eveniment denumit „18 ani de lumină roz”, ocazie cu care clădirea Ateneului Român a fost din nou iluminată în roz, la fel ca și alte clădiri importante din peste 70 de țări care marchează astfel  Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului de Sân.

Fiind vorba de un eveniment mai special, la aprinderea luminilor roz și la recepția oferită apoi în foaierul Ateneului au participat peste 200 de invitați printre care s-au numărat Sorina Pintea – ministrul Sănătăţii, dr. Diana Loreta Păun – consilier de Stat Administrația Prezidențială, Attila Laszlo – preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, Răzvan Vulcănescu – preşedintele CNAS, ambasadori și persoane publice care sprijină activitatea fundației. În cadrul recepției a avut loc și o licitație în scop caritabil, fondurile strânse urmând a fi folosite la achiziţionarea unui ecograf performant ce va fi instalat la Centrul Medical de Diagnostic al Afecţiunilor Mamare Renaşterea.

 

Și Administrația Prezidențială a marcat evenimentul prin iluminarea în roz a Palatului Cotroceniîncepând cu ora 20:00. „Prin acest demers, Administrația Prezidențială reiterează necesitatea educației în sănătate, alăturându-se, totodată, instituțiilor publice care încurajează populația să trateze cu prioritate sănătatea. Fiecare dintre noi trebuie să devină mai responsabil în ceea ce privește propria sănătate, iar astfel de acțiuni pot contribui în acest sens”, a spus dr. Diana Păun, subliniind că la fel ca și în anii precedenți, această inițiativă are scopul de a conștientiza asupra importanței prevenției și depistării precoce a cancerului de sân.

Ministerul Sănătății a demarat, anul acesta, un Program de screening al cancerului de sân, care se derulează pe o durată de 5 ani și are un buget de 21 milioane de euro din fonduri europene. În cadrul acestuia, aproximativ 40.000 de femei vor beneficia, gratuit, de servicii de screening prin testare mamografică cu dublă citire și arbitraj, evaluări ecografice a leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte cu trimitere la tratament a pacientelor confirmate cu diagnostice de leziuni mamare incipiente. Jumătate dintre femeile care beneficiază de acest program aparțin categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, șomere, grupuri etnice vulnerabile.

 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat la rândul său că una dintre principalele cauze de deces din întreaga lume fiind cancerul, este nevoie continuă de educare, informare și prevenție în domeniul oncologic. „Avem multe de făcut, dar cel mai important este ca fiecare dintre noi să conștientizeze necesitatea unui efort comun, a unui parteneriat, pentru susținerea Sănătății Femeii din România. Sănătatea este bunul cel mai de preț! Din nefericire, în țara noastră, medicii încă diagnostichează aproximativ 9.000 de cazuri noi de cancer de sân în fiecare an. Sunt înregistrate și peste 3.000 de decese din aceasta cauză. Ceea ce este și mai trist reprezintă faptul că peste 50% din cazurile noi de cancer se diagnostichează în stadii avansate, stadiile III și IV. Este foarte dificil să fii mamă, soție, femeie și să îți rămână timp să ai grijă de tine. Dar, doamnelor, este esențial să mergeți la un consult de rutină. S-ar putea ca acea oră petrecută la cabinetul medical să vă salveze viața”, a spus ministrul Sănătății, reamintind că Programul de depistare precoce a cancerului de sân, demarat în acest an, se derulează în premieră și, chiar dacă este un program regional, va aduce beneficii majore sănătății publice. Sorina Pintea a subliniat că foarte important este că programul se adresează și femeilor care nu sunt asigurate medical. Programul se derulează în 2 etape, prima dintre acestea, cea de organizare si pregătire a cadrelor medicale participante a început în luna mai.

 

Mihaela Geoana

Evenimentul a fost totodată un bun prilej pentru prezentarea rezultatelor Fundației Renașterea, pe parcursul celor 18 ani de activitate, fiind înmânate și diplome colaboratorilor și celor care au sprijinit de-a lungul acestor ani activitatea organizației umanitare.

Mihaela Geoană, președintele fundației a subliniat, cu această ocazie, că „în fiecare an, la 1 octombrie, în peste 70 de ţări se iluminează în roz clădiri reprezentative. Anul 2018 reprezintă pentru noi un prilej de dubla aniversare: a 18-a ediţie a evenimentului nostru tradiţional de iluminare în roz, dar şi celebrarea Centenarului Marii Uniri. Eu şi colegele din conducerea fundaţiei Renaşterea suntem foarte mândre că astăzi, la majoratul fundaţiei, rezultatele activităţii noastre neîntrerupte în campania destinată prevenţiei şi depistării precoce a vancerului de sân, demonstrează faptul că, datorită nouă, mii de românce au avut posibilitatea să lupte pentru viaţa lor şi să îşi redobândească sănătatea. De aceea, an de an, prin iluminarea în roz, le reamintim femeilor faptul că, prin controlul medical anual, cancerul poate fi învins”.

 

Înființată în anul 2001, fundația Renașterea a adus încă de atunci pentru prima dată în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor, și anume cancerul de sân. În 2014, în urma demersurilor făcute de reprezentanții fundației, Senatul a declarat data de 1 Octombrie – Zi Naţională de Luptă Împotriva Cancerului de Sân, iar anul acesta, alături de Bucureşti, lumina roz s-a aprins şi în alte orașe din țară precum şi în Republica Moldova, la Chişinău.

În urmă cu doi ani, la inițiativa aceleiași fundații s-a înființat Coaliția pentru Sănătatea Femeii, formată din ONG-uri, asociaţii de pacienţi, societăţi medicale, companii, parteneri mass-media şi autorităţi de stat din România, având scopul de a îmbunătăţi şansele de supravieţuire pentru femeile afectate de cancerul de col uterin, sân şi ovarian.

In cursul anului trecut, reprezentanţii Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii au prezentat rezultatele studiului „Afecţiunile Oncologice Feminine în România”, conform căruia țara noastră se află între ultimele trei ţări membre ale Uniunii Europene care nu are încă implementat un program naţional de screening pentru cancerul de sân, în condiţiile în care procentul mortalităţii cauzate de această boală în ţara noastră este cu 36%, mai mare decât media europeană, iar în ţările europene funcţionează programe naţionale de screening pentru cancerul de sân încă din anii ‘70.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*