A fost lansata Coalitia pentru Sanatatea Femeii

Initiativa apartine fundatiei Renasterea, care a atras de partea sa mai multe organizatii reprezentative ale pacientilor si din domeniul medical.

 

coalitia pentru sanatatea femeiiRomania continua sa fie in fruntea Europei in ceea ce priveste numarul de decese prin cancer ovarian, de san si de col uterin. Mai ingrijorator este faptul ca in timp ce in statele UE incidenta este in scadere, la noi sunt tot mai multe cazuri de femei care se imbolnavesc. Iar asta, spun specialistii, se datoreaza lipsei de informare, dar mai ales din cauza accesului limitat la investigatii si tratament. Plecand de la aceste date statistice ingrijoratoare, la Palatul Parlamentului a fost lanata, zilele trecute, Coalitia pentru Sanatatea Femeii, o initiativa a Fundatiei Renasterea, organizatie care a reusit sa atraga de partea sa mai multi parteneri din societatea civila si din lumea medicala, pentru a incerca impreuna sa aduca in prim planul strategiei nationale un program dedicat sanatatii femeilor.

Conform anuntului facut in cadrul conferintei prilejuite de lansarea noii coalitii, acest plan are ca obiective implementarea unui program national de screening pentru cancerul de san, promovarea adecvata a programului de screening pentru cancerul de col uterin, precum si cresterea gradului de informare asupra importantei controalelor periodice in cazul cancerului ovarian.

 

Renasterea - coalitiaIn cadrul conferintei de lansare, presedintele Fundatiei Renasterea, Mihaela Geoana, a afirmat ca este esential ca femeile sa aiba acces la programe de screening, la diagnosticare precoce si tratament. „Credem ca este esential ca femeile sa aiba acces, sa stie despre aceste programe de screening, sa aiba acces la programele de screening, la diagnosticare precoce si la tratament. Este foarte important sa aiba acces si la terapiile noi”, a spus Mihaela Geoana.

Odata cu lansarea coalitiei a fost initiat studiul „Afectiuni oncologice feminine in Romania”, cea mai ampla cercetare privind impactul cancerului de col uterin, cancerului ovarian si a celui de san in tara noastra. Din pacate, doar 59,3% dintre romancele diagnosticate cu cancer ovarian, de san sau de col uterin supravietuiesc, in comparatie cu media europeana care este de 69,4%. Pentru o imagine cat mai clara a situatiei cu care se confrunta pacientele si sistemul medical in relatia cu aceste trei boli, au fost centralizate date cu privire la incidenta, prevalenta si mortalitatea asociata acestora, precum si informatii cu privire la programele de preventie, screening, diagnosticare precoce si tratament. De asemenea, s-a analizat perspectiva medicilor de familie si a ginecologilor cu privire la programele de screening, precum si la provocarile legate de managementul cancerului de col uterin, cancerului ovarian si a celui de san.

 

cancer de col uterinPe de alta parte, studiul a evidentiat organizarea si implementarea deficitara a programelor de screening existente, lipsa unui program national de screening pentru cancerul de san si un grad scazut de informare si educare a femeilor cu privire la aceste boli. De asemenea, potrivit studiului, nu exista proceduri clare care sa sustina crearea si functionarea unor echipe multidisciplinare de management al acestor afecţiuni si al pacientelor, la aceasta adaugandu-se abordari terapeutice uneori invechite

In a doua etapa a studiului va fi analizata perspectiva femeilor afectate de aceste trei tipuri de cancer, iar ulterior, pe baza datelor disponibile de la institutele de cercetare, de la medici si pacienti, dar si pe baza datelor economice, va fi realizata o analiza a impactului economic si social pe care aceste forme de cancer le au in Romania anului 2016.

Din coalitie mai fac parte  Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si Alianta Pacientilor Cronici din Romania, Institutul pentru Educatie si Dezvoltare in Sanatate, Societatea Romana de Chirurgie a Sanului si Oncologie si Societatea Romana de Medicina Sportiva. De semenea, coalitia va beneficia si de sprijinul Comisiei de Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor, Ministerului Sanatatii si al Ministerului Educatiei.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*