Controalele pentru depistarea cancerului de san, ignorate de romance

28 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Un studiu efectuat la initiativa Coalitiei pentru Sanatatea Femeii arata ca 90% din populatia feminina a Romaniei nu a efectuat niciodata un astfel de control medical.

 

mamografieInitiata in vara acestui an, de fundatia Renasterea, si gandita ca un parteneriat strategic intre ONG-uri, companii, medici, asociatii ale pacientilor si institutii publice, Coalitia pentru Sanatatea Femeii a tras un nou semnal de alarma asupra necesitatii demararii unui program national de screening pentru depistarea cancerului de san, aducand ca argument si rezultatele unui studiu efectuat recent la nivel national.

Studiul „Afectiuni oncologice feminine in Romania” releva faptul ca majoritatea romancelor nu acorda prea mare atentie investigatiilor medicale pentru depistarea precoce a acestei afectiuni si nici autoexaminarii sanilor pentru depistarea prezentei eventualilor noduli. Astfel, reprezentantii Colaitiei pentru Sanatatea Femeii, atrag atentia ca aproape 90% dintre femeile din Romania nu au efectuat niciodata un control medical pentru depistarea cancerului de san, iar peste 66% nu si-au autoexaminat niciodata sanii pentru a depista prezenta unor noduli, desi medicii recomanda ca aceasta metoda de autocontrol sa fie efectuata lunar.

 

cancer mamarNivelul scazut de educatie medicala, ignorarea primelor simptome ale bolii, precum si accesarea dificila a investigatiilor medicale gratuite sunt considerate principalele cauze care fac sa avem in Romania una dintre cele mai mari rate ale morbiditatii si mortalitatii prin cancer de san. Totodata, medicii invoca si fondurile insuficiente, precum si lipsa unei promovari solide a importantei preventiei, care, cumulate cu celelalte cauze enumerate, fac ca multe dintre femei sa descopere boala in stadii avansate.

Se impune astfel demararea cat mai grabnica a unui program national de screening pentur cancerul de san, la ora actuala, Romania numarandu-se printre ultimele trei state din Uniunea Europeana in care nu se desfasoara un astfel de program. In aceste conditii este lesne inteles de de ce rata de supravietuire in cazul cancerului mamar in Romania este de 63,9 la suta, in timp ce media europeana se cifreaza la 75 la suta.

 

Mihaeal Geoana

Mihaeal Geoana

Paradoxal, desi studiul arata ca 93% dintre romance sunt constiente de riscurile acestei boli, considerand cancerul de san cea mai frecventa forma de cancer feminin, majoritatea nu isi face un control medical si afla tarziu ca sufera de aceasta afectiune.

Mihaela Geoana, presedintele fundatiei Renasterea, a declarat ca „lipsa unui program national de screening pentru depistarea precoce a cancerului de san face ca multe femei sa afle de boala mult prea tarziu, iar 3.200 de romance mor anual din aceasta cauza. Descoperit in stadiu incipient, cancerul mamar este o boala vindecabila, iar implementarea unui astfel de program, cu o componenta puternica de promovare si educare, este vitala pentru femeile din Romania. O astfel de initiativa ar aduce mai multe beneficii, de la facilitarea accesului la investigatii medicale si educarea pacientelor, pana la prelungirea sperantei de viaţa si reducerea costurilor atat pentru paciente, cat si pentru sistemul sanitar”.

In prezent, una din sase romannce este diagnosticata cu cancer de san, iar in doua din trei cazuri, acest lucru se intampla atunci cand boala este deja intr-o stare avansata, iar sansele de vindecare scad. Afectiunea apare de obicei dupa varsta de 50 de ani, insa riscul este prezent si in cazul femeilor sub aceasta varsta. Astfel, incidenta bolii in randul femeilor intre 30 si 40 de ani este de un caz la 250 de femei, iar in cazul segmentului de varsta cuprins intre 40 si 50 de ani, riscul este de un caz la 70 de femei.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*