România, membră într-o nouă asociație europeană pentru sănătatea femeii

8 martie 2018 | 0 comentarii |

Mai mult, Mihaela Geoană a fos desemnată să dețină funcția de președinte al asociației din care mai fac parte ONG-uri din Belgia, Italia, Grecia şi Bosnia-Herţegovina.

 

Mai mult sau mai puțin întâmplator, în avanpremiera sarbatoririi Zilei Femeii, a fost făcut oficial anunțul înființării unei noi asociații care reunește cinci ONG-uri din tot atâtea state europene, implicate activ în lupta pentru sănătatea femeii, în special pentru prevenirea și combaterea cancerului mamar. România se numără printre cele cinci state fiind reprezentată de fundația Renașterea, condusă de Mihaela Geoană, care a fost desemnată și președinte al noii organizații, astfel că țara noastră va avea un rol important în această structură. Asociația se numeșe Think Pink Europe (Gândește Roz Europa), denumire ce face trimitere la culoarea care a devenit simbolul luptei împotriva cancerului mamar, și reunește, pe lângă fundația Renașterea, 4 ONG-uri similare din Belgia, Italia, Grecia și Bosnia-Herțegovina. Înițiativa înființării acestei asociații a venit ca urmare a relațiilor îndelungate de colaborare pe care cele cinci organizații le au în demersul lor de luptă împotriva cancerului mamar iar „desemnarea Mihaelei Geoană în funcţia de preşedinte al Think Pink Europe reprezintă o importantă recunoaştere internaţională a eforturilor depuse în România, de Fundaţia Renaşterea şi de Coaliţia pentru Sănătatea Femeii, a cărei iniţiatoare este, şi a avansului înregistrat drept rezultat în ultimii ani în ţara noastră în lupta împotriva cancerului de sân”, după cum se arată într-un comunicat al fundației Renașterea.

 

Mihaela Geoana, alaturi de eurodeputatul Cristian Busoi

Copreședinți vor fi profesorul Riccardo Masetti – directorul Clinicii de Oncologie a sânului de la Spitalul Gemelli din Roma şi Nela Hasic, reprezentanta Bosniei-Herţegovina, iar profesorul Alberto Costa, director al European School of Oncology va avea calitatea de ambasador. Consiliul de administratie al organizației este completat de reprezentanta Greciei, Christiana Mitsi.

În prima sa declarație făcută în calitate de președinte al noii organizații, Mihaela Geoană a precizat că, deși s-au făcut progrese importante în Europa în ceea ce privește sănătatea femeii, există încă diferențe mari între anumite zone în această privință.

În anumite ţări europene, femeile care primesc diagnosticul de cancer la sân au cu 20% mai puţine şanse de supravieţuire, ceea ce înseamnă că în 2018 femeile trăiesc sau mor în funcţie de locul în care trăiesc. Think Pink Europe va promova cu prioritate schimbul de practici în ceea ce priveşte accesul egal la servicii de diagnostic şi tratament pentru femeile din Europa şi îşi va canaliza întregul efort pentru a schimba această situaţie inacceptabilă”, a declarat aceasta.

 

Un proiect pe care cele cinci corganizații îl derulează de multă vreme și care va fi continuat prin intermediul noii asociații este Race for Cure, care a devenit în timp cel mai mare eveniment sportiv din lume în sprijinul luptei împotriva cancerului de sân.

Noua strategie luată în calcul pentru acest eveniment prevede organizarea tuturor curselor europene în aceeași zi, Think Pink Europe dorind astfel să reunească peste 500.000 de persoane învingătoare în lupta împotriva cancerului de sân şi simpatizanţi ai sportului, la nivel european, ca un imbol al solidarităţii în lupta împotriva acestei maladii.

Lansarea oficială a noii organizații precum și prezentarea viitoarelor proiecte au avut loc în cadrul Parlamentului European, inițiatorii precizând că astfel a fost făcut un pas înainte în ceea ce privește colaborarea transfrontalieră în domeniul prevenirii și combaterii cancerului de sân și a sprijinului acordat pacientelor diagnosticate cu această afecțiune.

 


Adaugati un comentariu


 

*