Noi categorii excluse de la plata contribuțiilor la asigurările de sănătate

O ordonanță de urgență adoptată la jumătatea acestei săptămâni prevede că cei care fac parte din aceste categorii devin automat asigurați, fără plată.

 

În timp ce mai multe categorii de angajați din sistemul de sănătate sunt nemulțumiți de noua lege a salarizării, sindicatele amenință cu proteste, iar ministrul Sănătății se gândește la majorarea contribuțiilor la sănătate, guvernul Dăncilă se arată „generos”. Aceștia au decis că, începând cu luna aceasta, trei noi categorii de populație vor beneficia de calitatea de asigurat la sistemul național al asigurărilor de Sănătate fără a avea obligația să își achite contribuția CASS.

Cele trei categorii sunt reprezentate de beneficiarii de indemnizaţie pentru creşterea copilului, cei care primesc venit minim garantat şi beneficiarii de indemnizaţie acordată pentru concediul de acomodare în urma unei adopţii. Aceștia sunt scutiți de plata contribuțiilor la sănătate, conform unei ordonanțe de urgență adoptate în ultima ședință de guvern.

În documentul legislativ se precizează că cei care fac parte din aceste categorii de beneficiari ai drepturilor sociale devin asiguraţi fără plata contribuţiei, având acces la serviciile de sănătate prevăzute de Legea Sănătății.

 

Documentul mai prevede că în cazul drepturilor la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, a drepturilor de ajutor social şi a celor de concediu de acomodare şi indemnizaţie aferente, stabilite până la data de 31 decembrie 2017 inclusiv, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se asigură de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, până la data de 31 martie 2018.

Tot în textul ordonanței se mai prevede ca sumele reprezentând contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru drepturile aferente perioadei până la 31 decembrie 2017, să nu se mai recupereze, măsura fiind luată ţinând cont de categoria de beneficiari care prezintă vulnerabilitate crescută atât pentru sănătate, dar şi economică.

 

Luna trecută, Guvernul a decis ca și alte categorii de angajați să beneficieze de o anumită facilitate în ceea ce privește plata asigurărilor de sănătate, în sensul că un anumit procent din această contribuție să fie suportat de stat.

Prima categorie pentru care statul va plati o parte din asigurarile de Sănătate este cea a IT-iștilor, urmată de angajații care desfăsoară activități de cercetere-dezvoltare și inovare. Alte două categorii includ persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfăşoară activităţi sezoniere. În cazul acestor categorii, măsura este condiţionată de efectuarea de către angajator a transferului sarcinii fiscale a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, respectiv efectuarea majorarării venitului salarial brut cu cel puţin 20% faţă de nivelul din luna decembrie 2017.

 


Adaugati un comentariu


 

*