Noua lege a slarizarii propune majorari salariale si bonusuri de performanta pentru medici

Totodata, proiectul legislativ contine prevederi pentru eliminarea inechitatilor salariale, de care sindicalistii din Sanatate s-au aratat multumiti. Ciolos vrea insa performanta in Sanatate. 

 

medici tineriAsa cum era de asteptat, noul proiect al Legii slarizarii care a fost facut public de Guvern in cursul zilei de ieri, a starnit numeroase discutii si controverse, cele mai multe dintre acestea fiind pe marginea beneficiilor ce ar urma sa fie acordate medicilor, in cazul in care legea va fi promulgata in forma sa actuala.

Cei mai nemultumiti s-au aratat sindicalistii din Educatie, o categorie de bugetari la fel de defavorizata ca si angajatii din sectorul Sanitar. Acestia au anuntat deja actiuni de protest, intrucat se considera nedreptatiti in comparatie cu salariati din Sanatate.  Nemultumirea lor se datoreaza faptului ca noul proiect legislativ ce ar urma sa fie aprobat pe 1 iunie, pentru ca apoi sa fie pus in aplicare de la 1 august, are ca prioritate realizarea unei reforme in privinta personalului din sanatate, sector in care vor fi operate cele mai multe majorari salariale. Premierul Dacian Ciolos le-a spus insa ca „nu vrem sa facem ca altii care lanseaza petarde cu alocari bugetare pe care nu pot sa le faca si apoi fug”. El a dat asigurari ca si Educatia este importanta pentru Executiv, dar a precizat ca acum atat se poate face.

O prevedere foarte importanta se refera la eliminarea inechitatilor salariale din sectorul bugetar, aceasta fiind una dintre principelele revendicari ale sindicalistilor din Sanatate, care au reclamat in numeroase randuri diferentele mari de venituri dintre angajatii cu aceeasi vechime si aceeasi specializare, lucrand in aceleasi sectoare.

 

Dragos Pislaru

Dragos Pislaru

Proiectul ordonantei de urgenta, ce mai poate fi modificat pana la sfarsitul lunii, propune corectarea structurii salariale in Sanatate, rezolvarea disfunctionalitatilor de incadrare pentru toate familiile ocupationale, cresterea echitatii salariale in administratia publica si introducerea de bonusuri pentru Sanatate si Educatie. De asemenea, se propune o crestere suplimentara fata de restul functiilor in cazul salariilor debutantilor din Sanatate. Impactul bugetar al acestor masuri ar fi de 2,29 de miliarde de lei, dupa cum a precizat ministrul Muncii, Dragos Pislaru.

Acesta a dat exemplul a doi medici cu aceeasi calificare, care lucreaza in spitale diferite si primesc in prezent salarii diferite. „Un medic primar in unitati clinice gradatia 5 ar urma sa castige 5.105 lei chiar daca profeseaza la Falticeni sau la Bucuresti. Un medic specialist in unitati clinice gradatia 5 ar urma sa ia pe luna 4.012 lei, un asistent medical cu studii postliceale 2.441 de lei, iar o infirmiera in cadrul acestui tip de unitate , 1.718 lei”, a anuntat Pislaru.

Primul ministru a mentionat ca proiectul de Ordonanta „face parte dintr-un tot mai amplu care presupune si asteptari din partea sistemului de sanatate, acesta va fi si mandatul noului ministru al Sanatatii, care sa vina cu o scimbare in sistem, prin care sa ii redea increderea”, a mai spus Ciolos.

 

studenti medicinaAcelasi proiect legislativ mai prevede si o crestere cu aproximativ 10 la suta a salariilor debutantilor din sistemul de sanatate.

Astfel, un medic rezident in anul I, cu gradatia 0, ar urma sa primeasca un salariu de 2.014 lei, un asistent debutant cu studii postliceale, 1.540 de lei, iar o infirmiera debutanta, 1.444 de lei.

Totodata, intre maximul in plata pe o gradatie de vechime si maximul in plata pe o gradatie imediat superioara ar trebui sa existe un interval de 2,5%.

In plus, medicii ar mai putea beneficia, de anul viitor, si de prime acordate pe criterii de performanta, in limita a 2% din cheltuielile salariale, prime care se vor acorda si in cazul salariatilor din Educatie.

Impactul bugetar al ordonantiei este de 2,29 miliarde de lei, din care 1,17 miliarde de lei din impactul inechitatilor din sistem, un miliard din impactul reformei in sanatate si 374 de milioane de lei din rezerva de performanta pentru educatie si sanatate.

 


Adaugati un comentariu


 

*