Statul va plăti o parte din asigurările de sănătate pentru unele categorii de angajați

7 februarie 2018 | 0 comentarii |

Decizia va fi adoptată printr-o ordonanță de urgentă, al cărei proiect a fost publicat aseară de Ministerul Finanțelor, în scopul menținerii la același nivel a salariilor nete ale respectivilor angajați.

 

Pe măsura ce se apropie data încasării primelor salarii pe 2018, tot mai multe categorii de angajați, printre care și o parte dintre cei din domeniul Sănătății, au început s-și manifeste nemulțumirea față de scăderea sumelor pe care le vor primi, ca urmare a modificărilor aduse legilor salarizării și în sepecial a deciziei de mutare a contribuțiilor sociale în sarcina angajaților. Acest val de nemulțumiri era previzibil încă de la momentul la care aceste decizii au fost luate de guvernanți și este de așteptat să se amplifice, pe masură ce tot mai mulți vor constata că încasează sume mai mici față de anul trecut.

Pe fondul semnalelor veninte din randul angajaților nemulțumiți de efectele „revoluției fiscale”, Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță care prevede ca o parte din asigurările de Sănătate (CASS) pentru unele categorii de angajați să fie suportate de către Stat, astfel încât veniturile acestora să nu fie diminuate față de salariul primit pentru luna decembrie a anului trecut. Principala condiție este însă ca anagajatorii să majoreze cu cel puțin 20% salariile respectivelor categorii de angajați, pentru ca aceștia să poată beneficia de această facilitate.

 

Prima categorie pentru care statul va plati o parte din asigurarile de Sănătate este cea a IT-iștilor, urmată de angajații care desfăsoară activități de cercetere-dezvoltare și inovare. Alte două categori prevazute în proiectul de ordonanță includ persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfăşoară activităţi sezoniere.

În nota de fundamentare a documentului legislativ se arată că „măsura este condiţionată de efectuarea de către angajator a transferului sarcinii fiscale a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, ca urmare a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017, respectiv efectuarea majorarării venitului salarial brut cu cel puţin 20% faţă de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajaţii beneficiari ai acestei măsuri”.

 

Pentru aceste persoane, al căror venit salarial brut este majorat cu cel puţin 20% faţă de nivelul din luna decembrie 2017, angajatorii determină nivelul contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate, potrivit prevederilor Codului fiscal, prin aplicarea cotelor de 25% şi, respectiv 10% la venitul brut majorat. Proiectul mai prevede că suma reprezentând  contribuţia de asigurări sociale datorată se reţine integral, în timp ce contribuţia de asigurări sociale de sănătate se reţine parţial, în raport cu suma datorată, astfel încât venitul salarial net obţinut pentru luna decembrie 2017 să fie menţinut şi pentru anul 2018.

În cazul majorărilor salariale cu mai mult de 20% faţă de nivelul salariului brut din decembrie 2017, diferenţa dintre CASS datorată şi CASS reţinută scade, astfel încât asigurarea venitului respectiv să se facă „fără ca angajatorii să fie obligaţi să facă un efort financiar suplimentar pentru aceşti angajaţi în raport cu ceilalţi angajaţi care nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

 


Adaugati un comentariu


 

*