Ministrul Voiculescu, pus la colt de greii lumii medicale academice

28 noiembrie 2016 | 3 comentarii |

Reprezentantii institutiilor de invatamant superior medical i-au trimis premierului Ciolos o scrisoare deschisa, in care avertizeaza ca in acest fel este pusa in pericol relatia medic-pacient.

 

medic hol spitalIntrucat un document similar trimis ministrului Vlad Voiculescu cu putin timp inainte de adoptarea legii ce presupune noi criterii pentru desemnarea managerilor de spitale nu a avut succesul scontat, reprezentantii lumii academice medicale au adresat, zilele trecute, o scrisoare deschisa premierului Dacian Ciolos, in care se plang ca profesia de medic este din ce in ce mai denigrata in ultima vreme, iar aceasta campanie este alimentata chiar de catre Ministerul Sanatatii.

In documentul remis de Grupul reunit al medicilor care formeaza Platforma Academica de Medicina a Romaniei se arata ca, in ultma perioada, se poarta o adevarata campanie mediatica in cadrul careia medicii, in special profesorii universitari, sunt pusi la colt zilnic si aratati cu degetul”, iar acuzele la adreda acestora vin chiar din partea Ministerului Sanatatii. Iata-ne in postura de a fi criticati chiar din ograda dumneavoastra, a Ministerului Sanatatii, populat cu consilieri tineri, dornici sa se afirme profesional, dar sa si faca greseli majore, probabil din lipsa de experienta”, se mai arata in scrisoarea deschisa a reprezentantilor lumii medicale academice.

 

studenti medicinaSemnatarii scrisorii deschise avertizeaza ca, in conditiile in care aceasta campanie va continua, relatia medic-pacient va fi definitiv compromisa, iar situatia ar putea deveni una dramatica, dat fiind faptul ca temelia unui act medical functional este increderea pe care pacientii o au in medici. Cu tristete, vedem cum se naruie aceasta incredere, in urma unor campanii de presa bine facute, ce par totodata concepute, dirijate si controlate din anumite zone de interes strain de interesul national. Noi nu am invatat tehnici ale manipularii si nici mecanisme jurnalistice raportate cel puţin la replici zilnice, mai ales in contextul in care timpul fizic nu ne permite. Mai mult, suntem convinşi de faptul ca stiti şi in ce conditii suntem nevoiti sa ne exercitam profesia de medic”, se mai arata in document.

Semnatarii fac si o comparatie cu statutul pe care il au medicii in alte state, precizand ca acestia nu sunt nevoiti sa suporte, din buzunarul propriu, costul unor materiale sanitare, nu stau niciodata 48 de ore in spital, nu rezolva urgente in timpul liber si nici nu vin bolnavi la serviciu.

 

studenti medicina (1)In plus, se atrage atentia ca in alte state, medicii si corpul academic sunt tratati cu respect, pentru ca valoarea unei scoli de medicina este data de calitatea doctorilor. Din fericire, inca, doctorii din Romania fac performanta pretutindeni in lume. Ne intoarcem la spatiul public unde vedem mereu cazuri care nu tin de culpa medicala, dar sunt tratate ca atare. Nimeni din minister, dar absolut nimeni nu explica un lucru simplu, ca medicina are limite si ca anumite maladii nu sunt compatibile cu viata”, mai sustin semnatarii scrisorii.

Acestia fac referire si la recentele decizii privind numirea managerilor de spitale, precizand ca Facultatile de Medicina sustin efectiv o mare parte a activitatilor medicale, prin dotari, proiecte de cercetare si diverse tipuri de investitii. In acest context, disocierea administrativa a activitatii medicale si didactice duce la separarea formarii si exercitarii profesionale, periclitand dreptul la recunoastere automata a statutului profesiei noastre, reglementat nu numai national ci si sectorial, ceea ce afecteaza colaborarile internationale ale  Scolii Medicale Romanesti”.

 Comentarii (3)

  1. Octavian Iosef spune:

    Se revolta marile somitati ale medicinei romanesti ? Marile somitati care pregatesc medicii “dupa ureche” punand in primejdie viata bolnavilor. Marile somitati care, la examenul de medic specialist, elaboreaza baremul de corectare “din ceea ce au auzit medicii rezidenti in timpul rezidentiatului” adica “dupa ureche”. Marile somitati care, la examenul de medic specialist, accepta medici rezidenti care au dat spaga pentru a se inscrie pe liste cu nume false. Asta le spun pacientilor… ca sa stie adevarul despre modul catastrofal in care sunt pregatiti medicii scoliti in Romania. Ministrul Vlad Voiculescu prezinta adevaratele probleme ale sistemului medical romanesc, prezinta coruptia care a distrus sistemul medical romanesc. Coruptia omoara pacientii.

  2. Gicu Stefan spune:

    Semnatarii isi vad periclitate feudele.

  3. Tanta Gabureanu spune:

    Ministrul are dreptate. Si in lumea medicala e o mafie si interes. Ii doare la basca de bolnavi. Spaga sa iasa!!!

Adaugati un comentariu


 

*