Ediția 2018 a Zilelor Institutului Clinic Fundeni a debutat azi la Palatul Parlamentului

3 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Manifestările programate în cadrul acestui eveniment au debutat cu o conferință-dezbatere, la care au luat parte reprezentanți ai autorităților și personalități din lumea medicală.

 

Cea mai importantă manifestare științifică pe care Institutul Clinic Fundeni o organizează anual își desfășoară zilele acestea o nouă ediție, a cărei inaugurare a fost făcută în urmă cu câteva ore la Palatul Parlamentului. Zilele Institutului Clinic Fundeni, care se desfășoară anul acesta în perioada 3-6 octombrie, au debutat azi cu o conferință-dezbatere intitulată „Institutul Clinic Fundeni – Unitate strategică în dezvoltarea sistemului public medical romanesc”, la care au luat parte reprezentanți ai autorităților și personalități ale lumii științifice medicale românești. Astfel, la evenimentul de la Palatul Parlamentului au participat Sorina Pintea – ministrul Sănătăţii, consilierul prezidențial conf.dr. Diana Păun, dr. Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate Publică din Senatul României, conf.dr. Corneliu-Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate și Familie din Camera Deputaților, Răzvan Vulcănescu, președintele CNAS, acad Ioanel Sinescu, prof. dr Irinel Popescu, prof. dr. Mircea Diculescu, conf.dr. Alina Tănase, conf. dr. Dana Tomescu, dr. Simona Dima, conf. dr. Anca Coliță, Adrian Ionel, managerul Unifarm. Invitații speciali ai dezbaterii au fost reprezentanții asociațiilor de pacienți și foști și actuali pacienți ai institutului.

Lucrările au fost deschide de managerul institutului, conferențiarul doctor Carmen Orban, care a vorbit despre misiunea unității în cadrul sistemului de sănătate românesc.

 

Ceilalți participanți au luat apoi cuvântul rând pe rând, discuțiile vizând și alte aspecte legate de sistemul public de sănătate din România. Un astfel de subiect s-a referit și la tratamentul pacienților români în străinătate, ocazie cu care Sorina Pintea a declarat că dreptul pacienților la astfel de tratamente nu va fi îngrădit, atât timp cât în țară nu le vor putea fi oferite aceleași condiții cu cele din străinătate. Ministrul Sănătății s-a referit în mod special la radioterapie, recunoscând că numărul centrelor specializate este departe de a fi suficient și că în acest domeniu încă mai sunt multe de făcut.

„Sunt centre care urmează să se deschidă, sunt centre care urmează să fie finanţate. CNAS va asigura acest lucru. Din păcate, numărul centrelor de radioterapie este insuficient astăzi în România. Este adevărat că o intervenţie costă mai puţin în România decât în străinătate, dar până nu o să existe posibilitatea să o facem în aceleaşi condiţii ca şi în străinătate, cu siguranţă, nu o să îngrădim dreptul pacientului de a merge în străinătate. Sunt mai mulţi paşi pe care deja am început să îi facem – de la dotare la pregătire profesională. Timpul a fost scurt. Încetul cu încetul, sunt patologii care nu puteau fi tratate în România, dar în acest moment pot fi tratate”, a precizat Sorina Pintea.

 

În același context, Răzvan Vulcănescu, președintele CNAS, a declarat în cadrul dezbaterii că în ultimii opt ani s-au decontat peste o jumătate de miliard de euro pentru tratamente în străinătate, în timp ce în țară au fost emise facturi doar de cinci milioane de euro. Din această cauză președintele CNAS a mai precizat că instituția pe care o conduce și Ministerul Sănătății demarat un proiect care vizează realizarea unei analize cu privire la principalele afecţiuni care constituie de câţiva ani o adresabilitate crescută pentru pacienţii români în străinătate, urmând ca apoi să se facă un minim de investiţii în această direcție, iar pacienții să fie trataţi în România.

După ce ne-au plecat foarte mulţi medici şi profesionişti din ţară, ne-au plecat şi pacienţii din ţară şi ne pleacă şi banii, iar în mod paradoxal pacienţii care pleacă pentru a urma tratamente în străinătate sunt trataţi de medici români cu bani româneşti. Tocmai de aceea, CNAS, alături de Ministerul Sănătăţii, a demarat un proiect foarte ambiţios de a face o analiză cu privire la principalele afecţiuni care constituie de câţiva ani încoace o adresabilitate crescută pentru pacienţii noştri în străinătate şi să facem un minim de investiţii astfel încât acest trend să fie lăsat, astfel încât să putem să ne asigurăm că pacienţii sunt trataţi în România de medicii noştri, corect, motivaţi. Este un demers pe care l-am început, pe care dorim să îl finalizăm în perioada următoare şi la care solicităm sprijinul şi autorităţilor publice locale care au spitale în subordine, a Ministerului de Finanţe, pentru a putea să avem în vedere în bugetul de anul viitor aceste proiecte de investiţii strategice, astfel încât să multiplicăm centrele de excelenţă, să încurajăm performanţa şi la noi în ţară” a mai precizat Răzvan Vulcănescu.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*