Institutul Clinic Fundeni aniversează șase decenii de excelență în medicină

Evenimentul este marcat de un eveniment de tradiție – Zilele Institutului Clinic Fundeni – ce reunește personalități de marcă ale lumii științifice medicale, în cadrul unei serii de manifestări științifice.

 

În perioada 8-10 iulie se desfășoară o nouă ediție a Zilelor Institutului Clinic Fundeni, manifestare ce marchează, anul acesta, împlinirea a 60 de ani de la înființarea unității medicale, un etalon pentru medicina românească. Piatra de temelie a celei mai mari unități medicale din România şi unul dintre cele mai mari centre de servicii performante de sănătate din Europa, a fost pusă pe 9 octombrie 1959, prin ordinul semnat de ministrul Sănătăţii şi Prevederilor Sociale de la acea vreme, prof.dr. Voinea Marinescu, care prevedea mutarea unor baze clinice de învăţământ ale Institutului de Medicină şi Farmacie Bucureşti în Spitalul Clinic Fundeni.

Astfel a luat astfel ființă actualul Institut Clinic Fundeni, la evoluția căruia și-au adus contribuția, în toți acești 60 de ani de luptă continuă pentru viață, personalități de marcă ale lumii academice, precum prof.dr. Voinea Marinescu, prof.dr. Ioan Pop D. Popa, prof.dr. George Litarczek, prof.dr. Costin Carp, prof.dr. Dan Setlacec, prof.dr. Eugeniu Proca, prof. dr. Gh. Chiriac, acad. Ioanel Sinescu, prof. dr. Irinel Popescu și mulți alții.

Astăzi pot doar să fac o profundă reverenţă sufletească în faţa tuturor personalităţilor lumii medicale şi a întregului personal medical, dar mai ales în faţa pacienţilor, împreună cu care, de-a lungul celor şase decenii, s-a scris istoria uneia dintre cele mai mari şi mai performante instituţii medicale din România şi din Europa”, a declarat prof dr. Carmen Orban, managerul institutului, cu ocazia lansării evenimentului științific care a debutat ieri în amfiteatrul institutului. Evenimentul a continuat aseară la Palatul Parlamentului, cu o Gală la care au participat medicii institutului, personalități ale lumii medicale, reprezentanți ai lumii politice și administrative, reprezentanți ai pacienților.

 

La 1 octombrie 1959, Spitalul Clinic Fundeni dispunea de un număr de 526 de paturi, iar în urma ordinului semnat de ministrul Sănătății și Prevederilor Sociale, aici au fost transferate clinicile de Radiologie, Chirurgie, Urologie, Pediatrie, Boli Interne, de la alte clinici din Capitală, împreună cu baza de cercetări clinice de fiziopatologie. În comparație, la acest moment, institutul dispune de un număr de 1.100 de paturi și 2.170 de angajați, dintre care 22% sunt cadre didactice universitare.

Printre aceștia se numără și academicianul Ioanel Sinescu, rectorul UMF Carol Davila, care deține în cadrul institutului funcția de şef al Clinicii de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal. „Am convingerea că acest Institut, prin toate specializările sale medicale, prin patologia extrem de grea întâlnită aici, prin forţa şi capacitatea profesională demonstrate de către întreg personalul medical şi prin continuitatea dezvoltării sale în tandem cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, va primi în permanenţă înalta recunoaştere ştiinţifică, educaţională şi medicală a celor mai prestigioase foruri europene şi chiar mondiale, dar în mod cu totul special a pacienţilor şi a aparţinătorilor acestora”, a declarat acesta, cu ocazia aniversării institutului.

 

Managerul Carmen Orban a mai făcut referire la investițiile derulate în ultimii 10 ani la nivelul unității medicale, precizând că datorită acestora, institutul se poate compara la acest moment cu orice mare centru medical internațional. La acest capitol prof.dr. Carmen Orban a amintit o investiție de circa 60 de milioane de lei prin care au fost renovate și modernizate Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal, Sala de Aşteptare Pacienţi, Camera de Primiri Urgenţe sau Secţiile de Neurologie, alți 43 de milioane de lei fiind atribuiți pentru dezvoltarea Centrului de Cercetare Ştiinţifică Medicală. Nu în ultimul rând, la nivelul unității s-au mai investit în ultimul deceniu peste 129 de milioane de lei în dotarea cu aparatură medicală performantă.

Puţin, sau insuficient, ceea ce părea o utopie în urmă cu zece ani se poate configura astăzi într-un centru medical la standarde performante, şi nu doar prin investiţiile aduse, ci, în primul rând, prin devotamentul şi pregătirea profesională de excepţie demonstrate de întreaga familie medicală a Institutului Clinic Fundeni, fără suportul căreia nu ne-am fi putut compara astăzi cu centre similare europene”, a mai adăugat managerul institutului. Dr. Orban a profitat de ocazie și a adresat, cu acest prilej, tuturor factorilor decidenți, rugămintea de a găsi soluții pentru construirea unui nou spital pe platforma Fundeni.

Anual, la nivelul unității medicale sunt tratați peste 65.000 de pacienți în regim de spitalizare continuă, alți 90.000 în regim de spitalizare de o zi, iar la cameele de gardă se acordă peste 160.000 de consultații cărora li se adaugă 6,4 milioane de analize și investigații de laborator și imagistice.

 

Institutul Clinic Fundeni reprezintă totodată și un deschizător de drumuri în domeniul transplantului din România, aici fiind realizat primul transplant de grefe umane din țară de către prof dr. Eugeniu Proca. A urmat apoi în 1997 primul transplant renal, urmat de alte premiere în domeniu, precum primul transplant hepatic, realizat de prof dr. Irinel Popescu în anul 2000, sau primul transplant renal între gemeni. În ceea ce priveşte transplantul renal, de la prima procedură realizată în 1997 până în prezent au fost efectuate 1.950 de intervenţii. Totodată, din anul 2000, când a fost efectuat primul transplant hepatic, au fost realizate până la acest moment peste 950 de proceduri similare. Nu în ultimul rând, statisticile mai consemnează și peste 1.500 de transplanturi medulare, realizate în perioada 2001 – 2019.

Ar trebui să ne înclinăm în permanenţă la ceea ce spunea părintele medicinei, Hipocrate – să cercetăm cele ce s-au petrecut, să cunoaştem cele prezente, să aplicăm cele învăţate – şi, cred eu, dacă vom adăuga dăruire maximă fiecărui moment din apartenenţa noastră la ştiinţa medicală, la cercetarea aprofundată din acest vast domeniu şi nu în ultimul rând la suferinţa aproapelui nostru, pacientul, întreaga noastră comunitate şi chiar întreaga omenire ar putea accede încă o treaptă a cunoaşterii şi a desăvârşirii noastre umane”, a declarat prof dr. Irinel Popescu, referindu-se la aceste realizări.

 

La festivitatea de deschidere a Zilelor Institutului Clinic Fundeni a fost prezentă și Sorina Pintea, care a declarat cu această ocazie că în anul 2021 ar putea fi demarată construcția unui nou spital pe platforma Fundeni, la acest moment fiind în lucru studiul de fezabilitate, pentru care au fost alocate fonduri, în valoare de 300.000 de lei.  Spitalul ar urma să aparțină Institutului C.C. Iliescu, care funcționează în prezent într-o clădire cu mai multe probleme funcționale.

În ceea e privește Institutul Fundeni, ministrul sănătății a precizat că „anul trecut, ministerul a alocat institutului 3,2 milioane de euro pentru dotare cu echipamente medicale pentru urgenţă şi terapie intensivă, reparaţii capitale şi modernizare în cadrul proiectului de investiţii cu Banca Mondială. Anul acesta continuăm investiţiile în aparatura medicală, am alocat deja 10 milioane de lei şi nu ne vom opri aici, dar toate acestea nu ar fi nimic fără dumneavoastră, fără cei care daţi valoare acestor lucruri. Eu sper că am reînceput noi, cei care conducem destinele acestei ţări, să vă redăm demnitatea celor din corpul medical, astfel încât pacienţii să se simtă în siguranţă aici, la noi acasă”.

În timp ce președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, dr. Corneliu Florin Buicu, a subliniat că „Fundeniul are nevoie de mai mulți bani pentru investiții” și chiar de un spital nou, așa cum își doresc managerul unității medicale, medicii și pacienții, președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, odată cu urările și felicitările adresate personalului medical și pacienților acestei „redute a sistemului medical”, a dat vestea bună că, incepând cu noua contractare, demarată la începutul acestei luni, tarifele pe caz ponderat decontate pentru cazurile medicale rezolvate la Fundeni vor crește cu până la 40%.

 

La rândul său, cond. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial pe probleme de Sănătate, a reamintit în cadrul evenimentului că Institutul Fundeni a fost decorat, în acest an, de președintele Iohannis, cu Ordinul Meritul Sanitar, adăugând că unitatea medicală constituie un bun exemplu al îmbinării tradiţiei cu modernitatea.

Viitorul în medicină înseamnă cercetare, inovare, educaţie pentru sănătate. Institutul Clinic Fundeni constituie un bun exemplu al îmbinării tradiţiei cu modernitatea, având şase decenii de activitate în slujba pacientului şi o viziune orientate spre prevenţie, cercetare, spre standarde internaţionale de diagnostic şi tratament. Prin modelul de responsabilitate în slujba unei cauze nobile pe care-l reprezentaţi, insuflaţi motivaţie în rândul tinerei generaţii de profesionişti din domeniul medical şi încrederea că putem privi cu optimism spre viitorul sistemului de sănătate românesc. De prea puţine ori vorbim despre excelenţă în medicina românească şi trebuie să recunoaştem că avem poveşti de succes, în special din sfera profesioniştilor în sănătate şi a managerilor de spitale. Aceste modele de bune practici trebuie recunoscute şi valorificate, iar convingerea mea este că, punând mai des în lumină aceste poveşti de succes, putem obţine un efect de multiplicare”, a declarat consilierul prezidențial, urându-le tuturor „La mulți ani!”.

 

Președintele Asociației Transplantaților din România, Gheorghe Tache, a transmis cu acest prilej mesajul pacienților. „Ce înseamnă pentru noi Institutul Clinic Fundeni? Înseamnă viață. Înseamnă șansa la o nouă viață. Iar acest lucru este posibil numai ca urmare a unui efort colectiv, desfășurat în această instituție medicală, un efort care se desfășoară non-stop, 24 din 24 de ore, uneori în zile de sărbători legale, chiar și din timpul liber. La Fundeni s-a cimentat o relație foarte frumoasă, sănătoasă, între pacient și medic”, a subliniat președintele ATR, menționând că pentru un pacient este extraordinar „să poți să suni medicul, profesionistul și la 10 dimineața și la 10 noaptea pentru a-i comunica anumite probleme de sănătate și să-ți dea soluțiile oportune pentru a fi în siguranță”.

Între foștii pacienți ai I.C. Fundeni s-au aflat și nume importante ale vieții publice, între care fostul președinte Emil Constantinescu sau sportivul Mihai Leu, care au ținut să le mulțumească medicilor care i-au ajutat în momentele de cumpănă.

Mesaje de felicitare au transmis, de asemenea, ambasadorul Israelului în România, David Saranga, dar și Ambasada Statelor Unite la București.

Felicitări șiLa mulți ani! le urăm și noi medicilor, asistenților și întregului personal medical și nemedical din Institutul Fundeni, iar în numele pacienților le mulțumim că există, că fac adevărate minuni pentru viață, pentru salvarea celor aflați în suferință!

 

GALERIE FOTO (sursă – I.C.Fundeni/Facebook):

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Maria Nica spune:

    Multumesc tuturor cadrelor medicale care mi-au fost alaturi in cele mai grele momente! Le multumesc ca traiesc!
    La multi ani si cât mai multe realizari!

Adaugati un comentariu


 

*