Salin, invenția care de 23 de ani alină suferințele oamenilor și le face viața mai bună

6 martie 2023 | 0 comentarii |

Milioane de oameni din România și din Europa, Asia, Australia sau Satele Unite respiră astăzi un aer mai sănătos, iar numeroase afecțiuni respiratorii au fost ameliorate sau chiar vindecate cu ajutorul acestor aparate fabricate la Buzău, inventate de chimistul Constantin Pascu.

 

Constantin Pascu – inventator român de succes

Când spunem Salin, mintea ne zboară invariabil către salină – sarea care alină –  și beneficiile pe care omul le-a obținut de-a lungul timpului cu ajutorul sării în viața de zi cu zi și mai ales pentru sănătate.

Românii au fost, de multe ori în istorie, promotori ai unor descoperiri științifice cu aplicabilitate în domeniul medical și au contribuit la prevenirea, ameliorarea sau vindecarea unor boli. Ion Cantacuzino este unul dintre „pionierii” imunității, de numele lui Constantin Paulescu se leagă descoperirea insulinei, Victor Babeș este autorul primului tratat de bacteriologie din lume, Ana Aslan a descoperit „secretul tinereții”, George Emil Palade (al cărui nume se leagă și de Buzău) este singurul român premiat Nobel – pentru medicină și fiziologie.

Între invențiile cu aplicabilitate în domeniul sănătății premiate la târgurile de inventică în ultimele decenii se numără și Purificatorul de AerSalin inventat de chimistul buzoian Constantin Pascu, medaliat cu aur și argint la prestigioasele Târguri de Inventică de la Geneva și de la Bruxelles.

 

Sarea care alină 

 

În urmă cu 23 de ani, pe 6 martie, Constantin Pascu inventa Purificatorul de Aer Salin, cunoscut și apreciat astăzi în toată lumea pentru aerul mai sănătos obținut cu ajutorul lui, dar mai ales pentru rezultatele extraordinare obținute în tratamentele unor afecțiuni ale aparatului respirator și chiar cardiac, iar în perioada pandemiei COVID, cei care au folosit aparatele Salin nu s-au îmbolnăvit sau au avut forme ușoare de boală, chiar dacă nu s-au vaccinat.

Povestea Salin începe în anii ’95, ca un hobby, când chimistul buzoian, care realizase niște fântâni arteziene artizanale, folosind apa foarte sărată, s-a gândit că „sarea poate fi valorificată în ameliorarea afecțiunilor respiratorii. La început, aparatele – mai mult niște «improvizații», le-am oferit unor cunoștințe cu probleme respiratorii, pentru a le testa. Câțiva medici ORL, pneumologi și medici de familie s-au oferit să monitorizeze efectele, care s-au dovedit extraordinare: aceste persoane au început să respire mai ușor, au scăpat de sforăit, iar în unele cazuri li s-au ameliorat probeleme grave, precum mucoviscidoza. Cu aceste prime rezultate am reușit să atrag un investitor și am înființat, în martie 2000, firma TEHNO BIONIC, brand 100% românesc, care produce aparatele Salin. Succesul a fost neașteptat neașteptat, am primit mii de comenzi, iar cu timpul, aparatele noastre au devenit foarte solicitate la nivel internațional”, își amintește Constantin Pascu despre primele aparate SALIN care, în timp, au suferit numeroase îmbunătățiri și s-au diversificat, iar afacerea a devenit una de succes.

 

Recunoaștere internațională

 

Spiritul inventiv al chimistului Constantin Pascu, ale cărui proiecte se concentrează pe câștigarea unui „plus de sănătate”, a fost apreciat, iar calitățile aparatelor Salin au fost recunoscute la nivel internațional, la congrese de inventică. La editia 51 a expoziției „World Exhibition of Innovation, Research and new Technology” EUREKA de la Bruxelles, Purificatorul de Aer Salin a obținut Medalia de Aur în 2002, iar la a 30-a ediție a Salonului Internațional al Invențiilor, Tehnicilor și Produselor Noi de la Geneva, din același an, a obținut Medalia de Argint.

Între timp a apărut și „varianta de buzunarInSalin, inhalatoare de uz individual, care pot fi purtate oriunde pleacă utilizatorul și folosite pentru inhalații individuale, imediat ce apar probleme. În plus, dispozitivele Salin certificate medical CE clasa 1, pentru tot spațiul UE, iar inhalatorul SaltMed, ultima invenție de acest fel a fost certificată medical CE clasa II-a, de Bureau Veritas din Italia. „Este o variantă cu sistem de pompă de aer și mască, certificată ca aparat medical, conform normelor medicale clasa a II-a. Denumite «SaltMed», aceste aparate sunt utilizate curent în Terapii de urgență, în crizele de astm, în asistența postoperatorie, la ventilarea mecanică în ATI. Utilizarea inhalatoarelor cu sare SaltMed în asistența respiratorie a copiilor născuți prematur, la Spitalul Marie Curie, a dus la rezultate spectaculoase”, detaliază inventatorul buzoian.

 

Salt spectaculos către Terapia Intensivă

 

Principiul pe baza căruia funcționează invenția lui Constantin Pascu se bazează pe recircularea aerului ambiental printr-un filtru special, obținut prin recristalizarea controlată a sării naturale brute, înglobat în aparat. În contact cu această structură, aerul este purificat și, fiind îmbogățit cu particule micronice de sare, elimină diverși poluanți și ajută la o mai bună respirație. Se obține, practic, la scară mică, efectul dintr-o salină.

În urma cercetărilor întreprinse pe Salin, la Institutul de Balneologie din București, s-a constatat că apar modificări de ionizare a aerului, o reducere a bioxidului de carbon, a fumului, dispariția mirosurilor neplăcute dintr-o încăpere, dar și reducerea bacteriilor și a virusurilor. În timp au fost semnalate efecte favorabile și în alte probleme de sănătate și chiar în cazuri severe de mucoviscidoză”, explică inventatorul buzoian.

Adăugată la tratamentul standard, haloterapia aduce îmbunătățiri semnificative pacienților cu boli pulmonare obstructive cronice, încă din prima oră de administrare: reglează respirația, saturația oxigenului și presiunea sângelui. În același timp, terapia cu SaltMed nu a înregistrat niciun efect secundar negativ”, potrivit medicilor B. Opriţa, C. Pandrea, B. Dinu, B. Aignătoaie, de la secția UPU a Spitalului de Urgențe București.

Rezultate uimitoare notează și medicul Cătălin Cârstoveanu, de la Spitalul pentru copii „Marie Curie”, care notează „rezultate evident pozitive” în boala cronică pulmonară la nou născuti și sugari pe care „uneori nu-i putem deconecta de la aparatele de ventilație mecanică datorită severității bolii cronice pulmonare, ceea ce înseamnă ventilație pulmonară a la long”, dar și la pacienții cu astm, cu viroze respiratorii, cu bronhoconstricție, bronșite acute sau cronice.

 

O afacere de succes

 

Constantin Pascu a reușit astfel să aducăsalinaîn casele oamenilor și în birouri, odată cu beneficiile pe care mulți medici le consideră de-a dreptul miraculoase, iar între timp a adus aparatelor numeroase îmbunătățiri. Aparatele Salin au atras atenția multor medici, de diferite specialități, în special din domeniile ORL, Alergologie, Pediatrie, Pneumologie și Cardiologie care au constatat o ameliorare considerabilă a unor cazuri de alergii, rinite, sinuzite, astm sau alte afecțiuni respiratorii, iar în ultima vreme s-au constatat efecte benefice și asupra unor afecțiuni cardiace.

În cei 23 de ani de la lansarea Purificatorului de Aer Salin, firma producătoare TEHNO BIONIC-Salin se poate lăuda că a avut o dezvoltare continuă, cu o producția diversificată și cu o echipă în care oamenii vin cu plăcere la muncă. Unii fac parte din „familia Salin” chiar de la înființarea firmei și sunt fericiți că au oportunitatea de a oferi altor oameni „un stop de sănătate” și produse atât de valoroase. „Pentru mine este important ca oamenii să vină de plăcere la lucru și să simtă că fac parte din această familie. Trăim împreună după aceleași principii. Avem ca scop principal să-i facem și pe beneficiarii produselor noastre să simtă că fac parte din această familie, că ne pasă de ei”, concluzionează Constantin Pascu.

Pornită cu o investiție de 5.000 de dolari, afacerea s-a dezvoltat în timp și a depășit 1,5 milioane de euro. În fabrica din satul buzoian Mierea, peste 100.000 de purificatoare Salin se produc anual, iar 80% merg în UK, Irlanda, Franța, Germania, Cehia, Ungaria, Israel, SUA, Australia, Japonia și în alte țări din lume.

 

Un dulce special, la ceas aniversar

 

Inventatorul buzoian are însă și alte idei de succes. Împreună cu fiziciana Daciana Tarasi și inginera Marieta Iorga, Constantin Pascu a reușit să pun la punct o metodă unică prin care au obținut, printr-un proces tehnologic extrem de lent, un produs dulce din fructe și miere, pe care l-au denumit Meliniș.

Ideea a prins contur mai întâi în familie, în urmă cu 10 ani, din dorința de a mânca sănătos, de a găsi o soluție de a păstra calitățile nutritive ale fructelor, apoi au apărut melinișurile. „Firma în care producem aparatele Salin este situată în satul Mierea, pe Valea Nișcovului, unde mierea și fructele sunt, cum se spune, la ele acasă. Am început să facem un amestec din fructe și miere pentru consumul propriu, apoi și pentru prieteni și persoane apropiate. Apoi ne-am gândit că am putea oferi și altor oameni posibilitatea de a consuma astfel de produse și așa mi-a venit ideea dezvoltării unei noi tehnologii de prelucrarea a fructelor crude cu miere, printr-o metodă cu totul nouă și foarte blândă de lucru. La început am denumit produsul pur și simplu, amestec de miere și fructe, iar în final i-am zis «Melinis» (de la miere și Nișcov). Ulterior, când am început să înţelegem ce înseamnă industria alimentară, am ajuns la această mică fabrică, pentru a putea respecta normele care permit scoaterea unui produs alimentar pe care să îl poţi vinde pe piaţă”, povestește Constantin Pascu despre ultima sa invenție, prin care obține produse de o savoare și o calitate aparte.

 

Tehnologie unică

 

Daciana Tarasi

În  2019, Melinis a fost lansat pe piață, vânzarea fiind exclusiv online. Bineînțeles, metoda utilizată face obiectul unui alt brevet brevet european, iar dosarul pentru un al doilea brevet este în analiză. În mica fabrică din Buzău, fructele sunt îmbinate cu mierea astfel încât să le fie păstrate intacte proprietățile, textura, aroma și culoarea, iar compoziția rămâne stabilă pe termen lung. Sunt folosite utilaje speciale de prelucrare, dozare și ambalare, mașini ce controlează umiditatea și puritatea aerului, dar mare parte din muncă este realizată manual.

Melinișurile sunt descoperite de oamenii care doresc să mânce sănătos și să experimenteze gusturi și senzații deosebite. Mierea și procesarea lentă, la temperatură joasă, amplifică savoarea naturală a fructelor, uimind prin prospețimea aromelor și a gustului. Produsele noastre sunt oneste, folosim ingrediente foarte simple – miere și fructe, eventual lămâie. Sunt unele sortimente la care am considerat că putem pune mai bine în valoare aroma de bază a fructului prin asociere cu alte arome, cum ar fi la gutui, unde ne-am inspirat din rețete vechi și am adăugat puțin geranium, cunoscut în zona Buzăului ca «drușaim», iar la pere am adăugat puțin lime, ieșind dn zona tradiționalului”, explică Daciana Tarași.

Lunar, în mica fabrică din Buzău se produc între 5.000 și 6.000 de borcane cu diferite sortimente: cătină, gutui, goji, piersici, petale de trandafir, afine sau zmeură etc. Ingredientele sunt bio, culese din zona de deal a județului.

 

Procedeul a atras atenția unor cercetători din Europa 

 

Și pentru că multe dintre ideile geniale au apărut din întâmplare, nici Constantin Pascu nu face excepție. Un lot de Meliniș aflat pe linia de fabricație a fost „scăpat” de sub control și așa s-a ajuns la un produs nou, cu efecte terapeutice. L-au numit Meliniș Hebe și l-au lansat pe piață ca aliment funcțional, dar în foarte scurt timp a devenit cunoscut și apreciat în țară și în străinătate. „Utilizarea unor etape noi de procesare, în principal prin fermentație alcoolică, aduce o nouă viziune asupra amestecurilor de fructe de cătină și miere. Noua abordare biotehnologică are ca rezultat un produs alimentar funcțional complet nou, bogat în compuși biologic valoroși, bioactivați sau formați în procesul de preparare, ușor de păstrat și de consumat, cu un gust bine primit de consumatori și face obiectul unui nou dosar de brevet internațional”, descrie, pe scurt, procedeul, Constantin Pascu.

Obținut din cătină și miere bio-activate fermentativ, printr-o abordare biotehhnologică unică în lume, produsul s-a dovedit a avea o acțiune nutrițională de excepție, dar și calități terapeutice extraordinare în ceea ce privește digestia, întărirea imunității, creșterea energiei și, probabil, efecte regeneratoare și antiinflamatoare – mai mulți consumatori au semnalat efecte asupra epidermei, iar tinerii s-au declarat fericiți că au scăpat de acnee.

Noul produs a ajuns și în atenția unor cercetători de la Universitatea din Copenhaga, care studiază efectele alimentelor fermentate asupra microbiotei și a sistemului imunitar. Despre Meliniș Hebe, efectele constatate de consumatori și posibila schimbare de paradigmă la care s-ar ptea ajunge în abordarea terapeutică a unor afecțiuni vom povesti însă într-un artciol viitor.

 

La ceas aniversar, noi le urăm lui CONSTANTIN PASCU și echipei sale să se bucure de viață lungă, sănătate și succes!La mulți ani!

 


Adaugati un comentariu


 

*