Optimizarea cheltuielilor, cheia asigurării accesului la servicii medicale pentru toți pacienții

24 aprilie 2024 | 0 comentarii |

În timp ce ministrul Alexandru Rafila susține că accesul la medicamente generice este o prioritate a Ministerului Sănătăţii, reprezentanții APMGR atrag atenția că politici precum „prețul cel mai mic” și „taxa clawback” au condus la dispariția multor medicamente generice și biosimilare de pe piață.

 

Reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au subliniat, în cadrul conferinței „Sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului de sănătate; Rolul medicamentelor generice și biosimilare”, importanța vitală a optimizării cheltuielilor în domeniul sănătății, pentru asigurarea accesului la servicii medicale de calitate pentru toți pacienții, în ciuda creșterii constante a numărului acestora.

Simona Cocoș, președintele APMGR, a subliniat că medicamentele generice și biosimilare joacă un rol esențial și „au beneficii extrem de importante atât pentru pacienţi, cât şi pentru sistemul de sănătate. La apariţia medicamentelor generice, preţul medicamentului scade astfel încât sunt trataţi mai mulţi pacienţi. Noi avem date care arată că atunci când au intrat medicamente generice pe o anumită moleculă numărul de pacienţi a crescut de trei ori. Ele sunt importante şi pentru sistemul de sănătate, pentru că permit optimizare bugetară. Aşa cum am spus: sunt trataţi mai mulţi pacienţi cu acelaşi buget”, a precizat Cocoș.

 

Cu toate acestea, politici precum „prețul cel mai mic” și „taxa clawback au condus la dispariția unui număr semnificativ de medicamente generice și biosimilare de pe piață, afectând accesul pacienților la opțiuni terapeutice convenabile și eficiente, a atras atenția președinta APMGR.

„Datorită preţului mic, ele sunt extrem de ameninţate de politicile şi de mediul de operare din piaţa farma, iar această politică a preţului cel mai mic și taxa clawback au dus la dispariţia a mii de medicamente generice şi biosimilare de pe piaţă. De asemenea, din cauza acestor legi, nici numărul de medicamente care se înregistrează pe piaţă nu este la fel de mare ca în alte ţări, ca în Cehia sau în Polonia. În România sunt, la momentul acesta, de două ori mai puţine medicamente generice decât în Cehia. Preţul acestor medicamente este mai mic, dar ele sunt la fel de eficiente şi de sigure ca medicamentele originale. Apar pe piaţă atunci când expiră patentul medicamentului original, dar preţul este mult mai mic. În primul an de la apariţie este cu 40% mai mic, iar după patru ani cu 75% mai mic. Vă daţi seama că un pacient care plătea 100 de lei pentru un medicament, în primul an plăteşte doar 60 de lei, iar după patru ani poate plăti doar 24-25 de lei pe acelaşi medicament”, a detaliat Simona Cocoş.

 

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, susține însă că accesul la medicamente generice reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii şi pentru politicile Uniunii Europene. „Cred că în această discuţie, legată de generice şi de medicamentele originale, nu este vorba despre o competiţie în mod normal, trebuie să fie vorba despre un acces corect al pacienţilor la medicaţie, pentru că nu putem să privăm marea majoritatea a pacienţilor dintr-o ţară de medicamentele generice care sunt accesibile ca şi preţ în primul rând, acoperă toată paleta de arii terapeutice, inclusiv mă refer la cele oncologice pentru că multe dintre medicamentele oncologice sunt medicamente generice şi lucrul acesta trebuie să fie foarte clar – accesul la medicamente generice reprezintă o prioritate şi pentru Ministerul Sănătăţii şi în general pentru politica din cadrul Uniunii Europene”, a spus ministrul Rafila, în intervenția sa în cadrul conferinței.

 

Potrivit ministrului, o componentă importantă este „legată de sprijinirea industriei farmaceutice româneşti. Statul este acţionar majoritar la una singură, la Antibiotice Iaşi, dar există un interes ca această industrie să fie sprijinită şi în cazul companiilor cu capital privat exclusiv, pentru că aduce resurse economice şi oferă acces la medicamente cu preţuri rezonabile şi acoperă toate ariile terapeutice”.

Alexandru Rafila a precizat că „în perioada următoare o să începem să avem şi în România registre de boli, care fac predictibile politicile de sănătate şi necesitatea de finanţare, pentru că ştim exact despre câţi pacienţi este vorba, iar acele contracte cost-volum-rezultat au în spate date reale şi nu estimate. Şi din punctul de vedere al Ministerului Finanţelor, dacă ştie exact cât trebuie să finanţeze într-un an, atunci şi adaptabilitatea bugetată este mai bună”.

Ministrul Sănătății a amintit că marţi, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se extinde lista de medicamente compensate şi gratuite cu 28 de molecule.

 

Prezentă la eveniment, Carmen Orban, consilier Cancelaria Prim-Ministrului, a spus că în ultimul deceniu au crescut accelerat cheltuielile publice în Sănătate, chiar dacă acestea s-au menținut cu mult sub media Uniunii Europene, ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB).

„Am condus mai multe spitale, atât de stat, cât și private, și vă pot spune anumite aspecte care să explice tuturor de ce aceste creșteri bugetare foarte mari și de ce acestea nu au impact neapărat vizibil și de ce discutăm în continuare că nu există medicamente, lucru, de altfel, real”, a afirmat Carmen Orban, care a subliniat că această creștere a cheltuielilor este justificată de creșterea accesului la medicamente inovative și terapii noi, a unui număr mare de pacienți asigurați.

Consideră însă că este extrem de important accesul nediscriminatoriu, atât pentru medicamentele generice şi biosimilare, cât şi pentru medicamentele inovative şi terapii noi. Există boli în care fără aceste medicamente inovative nu poţi să depăşeşti stadiul de boală şi atunci, fiecare tip sau clasă de medicament îşi are rolul ei. Medicamentele generice şi biosimilare reprezintă baza medicaţiei în orice spital. În ultimii ani sunt eforturi vizibile şi paşi mari făcuţi pentru a rezolva aceste neajunsuri ale sistemului de sănătate”, a spus Orban.

 

Potrivit medicului, „vorbim de boli despre care nici nu visam că se pot vindeca, precum boli virale – hepatita. Astăzi, aceste boli se vindecă. Eu cred că astea sunt vești bune și arată de ce este nevoie de bani în Sănătate și de ce aceste bugete cresc și tot mai este nevoie, pentru că știința evoluează foarte mult, pentru că tot ce înseamnă tehnologie evoluează foarte mult și pentru că cetățeanul român dorește aceleași drepturi cu cetățeanul european”.

Pe de altă parte, oficialul a remarcat că accesul la substanţele de bază utilizate în producţia medicamentelor este unul dificil. Pandemia COVID şi situaţia geopolitică a ţării noastre arată că avem nişte probleme şi s-au tras nişte semne de alarmă. Sunt foarte multe fabrici la nivelul ţării noastre… dar problemele, atât la nivel național, cât şi european, rămân aceleaşi. Accesul la substanţa de bază este încă extrem de dificil. Vorbim de ţări foarte îndepărtate – India sau China – care îngreunează foarte mult aprovizionarea acestor fabrici. Ţara noastră, nu demult era un producător important de materii prime şi cred că guvernanţii ar trebui să se preocupe să găsească soluţii pentru a reveni la nivelul la care am fost… Ar ajuta foarte mult România, dar şi ţările din Europa, este de părere Carmen Orban, care a subliniat necesitatea susținerii sistemului de Sănătate.

 


Adaugati un comentariu


 

*