EXCLUSIV: Alexandra Sava, un medic tânăr, cu „har” și zâmbet care vindecă

8 martie 2023 | 1 comentariu |

Consideră că a fi medic este „o provocare” permanentă, pentru că medicina face salturi spectaculoase într-un timp scurt. Iar iubirea, respectul și dăruirea față de profesie și de pacienți sunt factorii după care își ghidează viața. 

 

Este tânără, frumoasă, are mereu „la ea” o vorbă bună și niciodată nu-i dispare zâmbetul de pe față, oricât i-ar fi de greu, profesia de medic, pe care și-a ales-o și pe care n-ar schimba-o cu nimic în lume, chiar dacă nu este deloc ușoară.

Doctorița Alexandra Mihaela Sava, căci despre ea vom vorbi în acest articol, este exponent al noii generații de medici care confirmă speranța că medicina românească are viitor. A venit în în Buzău de puțin timp, dar pacienții au îndrăgit-o deja și vin la ea cu încredere. Spun că pe lângă faptul că este un medic foarte priceput și la curent cu toate noutățile, are și acel „har” atât de necesar unui medic. Îi plac provocările, își iubește și își respectă pacienții și colegii și crede că medicina este o muncă de echipă și doar printr-o colaborare și o comunicare eficientă între medici și între medic – asistent medical – infirmieră și pacient și o credință nestrămutată în Dumnezeu se pot alina suferințele și se ajunge la vindecare.

 

V-am promis că de 8 Martie vom face cunoștință cu câteva femei de excepție din sistemul medical buzoian, așa că începem prin a o cunaște pe dr. Alexandra Sava, medic șef secție Medicină Internă din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, care a avut amabilitatea să ne dezvăluie câteva aspecte mai puțin știute despre ea. Este medic, soție și mamă și se simte o femeie împlitiă. Încearcă să-și gestioneze cât mai bine timpul pentru a se putea bucura atât de rezultatele obținute pentru pacienți, cât și de viața de familie și de prieteni, să facă față volumului mare de muncă din spital și cazuristicii complexe la care încearcă să găsească soluții permanent.

Încerc să fac față carierei de medic, mamă, soție, prietenă și să le îmbin cât mai bine, să dau o direcție proriului destin în acord cu aspirațiile mele, căutând mereu să evoluez și să vindec rănile trecutului. Să devii medic este nevoie să renunți în parte la viața personală, să găsești energie și timp pentru a te dedica profesiei, să știi să combini armonios jobul, studiul și documentarea cu viața personală și cu viața de familie. De altfel, familia mi-a călăuzit pașii spre specializarea de medic internist, iar mama, tata și soțul mi-au fost alături în perioada studiilor și sunt și acum cel mai bun sprijin”, ne spune medicul Alexandra Sava.

 

Consideră că timpul este „un dar” pe care trebuie să-l prețuim, pentru că toți avem nevoie de timp, la orice vârstă și în orice profesie, dar mai ales în medicină unde timpul se măsoară uneori în secunde.

Problemele apar și prind contur abia atunci când timpul trebuie gestionat, această ipoteză fiind încadrată în contextul unei profesii care răpește mult timp, mai ales că, la momentul de față sunt singurul medic de Medicina Interna al SJU Buzău, dar sunt și mamă, soție și fiica unor părinți minunați, care deși de obicei mă ajută ei, uneori au la rândul lor nevoie de mine. Iar pe de altă parte, să fi un medic bun implică cunoștinte solide, expreriență acumulată, dar și atitudinea potrivită pentru a face față stresului și volumului mare de muncă”, mai spune tânărul medic.

Deși este nevoită să facă față unei afluențe mari de pacienți care i se adresează zilnic, atât în secție, cât în Ambulatoriul de specialitate, nu se plâge și încearcă să le facă față și să-i ajute pe toți, fără să-i piară zâmbetul de pe chip.

 

A avut în viață, ca orice om, momente fericite și momente de cumpănă, dar a știut să le facă față și să-și urmeze vocația, păstrând în același timp echilibrul în viața personală. „Cred că un moment important în care cariera și viața personală s-au completat bine a fost atunci cand am decis să venim la Buzău, pentru a fi impreună cu familiile noastre. Pe de altă parte, un moment de cumpanană a fost perioada pandemiei, când soțul și copilul meu au plecat la Buzău, noi locuind atunci în Constanța, și a trebuit să stau singură, departe de ei, timp de aproximativ două luni. Dar totul a trecut și iată, acum e bine”, spune cu zâmbet în colțul gurii, medicul internist buzoian.

Pe de altă parte, consideră că „a fi mamă este cel mai frumos lucru care din lume. Chiar dacă nu este deloc ușor, nimic nu se compară cu brațelele copilului tău la final de zi și un «te iubesc  mami». Important este să gasesti un echilibru, o «balanță», între familie și carieră”, mai spune dr. Alexandra Sava.

 

Revenind la profesie, tânăra doctoriță crede că a fi medic înseamnăo provocare continuă. În fiecare zi pot apărea lucruri noi, un caz care să îți dea bătăi de cap, dar realizările pozitive în asistența medicală spitalicească sunt pe măsură. Pentru asta este însă nevoie de o muncă perseverentă, devotament, uneori sacrificiu și o fire inimoasă. Iubirea, respectul și dăruirea sunt factorii după care mă ghidez, pentru că a fi medic nu este o meserie, este un har și este nevoie de empatie, penru că doar în acest fel se poate câștiga încrederea pacientului, iar terapia este mai eficientă” afirmă Alexandra Sava.

Consideră că gradul scăzut de bunăstare și confort, alimentația sărăcăcioasă și de proastă calitate, stresul zilnic și starea de sănătate subiectivă au dus la un grad mare de ocupare a paturilor din unitățile sanitare, în ultima perioadă. „Toate acestea sunt amenințări imediate la adresa sănătății și totul ce-i în jur aduce modificari în tiparele bolilor. Printre ele aș aminti rezistența la medicamente antimicrobiene și schimbările privind expunerea umană la substanțele chimice din produse și mediu”, subliniază medicul.

 

Doctorița Alexandra Sava spune că pacientul a învățat-o că fiecare persoană sau situație este unică și că fiecare bolnav are nevoie de o terapie personalizată

Pentru a avea cu adevărat grijă de fiecare pacient și a obține maximum de efect în urma tratamentului este necesar să îi asculți, să fi pregatit, să fi medicul care salvează vieți și dă speranță. Pot spune că de la pacienți am învățat asta. Un caz care mi-a ramas în minte și-n suflet este al doamnei R. care a avut ghinionul de a avea o reacție adversă la un medicament psihiatric și a dezvoltat o boală care a imobilizat-o la pat săptămâni întregi. Un pacient tarat, cu șanse mici de supravețuire. În urma tratamentului, reabilitării și suportului medical și familial, a avut însă o evoluție favorabilă. A redevenit mama, soția și bunica de care toți din familie aveau nevoie. Mulțumirile, prietenia de suflet, mărtișorul cu care a venit zilele acestea să ne vadă sunt dovada sa de recunoștință pentru cadrele medicale care i-au acordat toată atenția și tot sprijinul”, spune medicul și lasă să-i scape un oftat de ușurare.

 

Dacă ar putea da timpul înapoi și ar fi pusă în situația de a alege ce vrea să devină în viață, spune că și dacă ar mai avea „o viață, tot medic mi-aș dori să fiu. Îmi accept și îmi asum atât reușitele cât și greșelile, toate sunt ale mele, trăiesc cu ele, trec peste ele, iar în același timp învăț din ele. În viață inveți sa râzi, să cânți, să îți placă ploaia, să iei totul așa cum vine, să nu te dai bătut, să lupți să devi un om mai bun, să multumești, să iubești. Și dacă ceva nu îmi iese, voi încerca iar și iar…”, se destăinuie Alexandra Sava, care mai spune că iubește soarele și marea, iar acesta este unul dintre motivele pentru care a ales Constanța, unde a stat 14 ani și unde a făcut primii pași către medicină și a învățat să înoate. Cu toate acestea este fericită că a venit în Buzău și crede că orice medic tânăr are aici posibilitatea să profeseze la un nivel pe care uneori nu-l găsește într-o clinică universitară.

Ar vrea să facă și a doua specialitate și crede că nu-i timpul pierdut… Deocamdată își dorește să fie sănătasă, să-și vadă familia fericită și pacienții mulțumiți, iar ce va mai veni, vom mai vedea…

 Comentarii (1)

  1. Luci spune:

    Sa-i dea Dumnezeu multa sanatate si putere de numca.

Adaugati un comentariu


 

*