Maraton de vaccinare în weekend, la Buzău, într-un nou centru, la Muzeul Județean

27 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Aglomerația din ultimele zile de la centrele de vaccinare din județ, a determinat autoritățile buzoiene să deschidă un nou centru de vaccinare, la Muzeul Județean, unde se va organiza, în weekend, un maraton al vaccinării.

 

Un nou centru de vaccinare se va deschide în week-end, pe fondul creșterii numărului de solicitări, în municipiul Buzău. Aici se va organiza un maraton de vaccinare anti-COVID începând de sâmbătă dimineață, 30 noiembrie.

Până luni dimineață, buzoienii sunt așteptați la vaccinare atât pe parcursul zilei, cât și noaptea, a anunțat subprefectul Marieta Boloș, care s-a ocupat de organizarea noului centru împreună cu directorul instituției de cultură și autoritățile sanitare.

Noul centru va funcționa la parterul Muzeului Județean Buzău, unitate de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean. În zona Amfiteatrului s-a amenajat un spațiu special destinat vaccinării, iar pentru ca angajații muzeului, vizitatorii și colaboratorii instituției de cultură să nu intersecteze cu persoanele care vin să se vaccineze, au fost prevăzute circuite separate.

Buzoienii care se vor prezenta la vaccinare vor putea opta fie pentru vaccinul Pfizer, fie pentru Johnson&Johnson, iar pe lângă protecția față de noul virus vor primi ca bonus câte un bilet gratuit pentru a vizita expozițiile Muzeului Județean Buzău. Biletul va putea folosit la 10 zile după vaccinarea completă (doză unică cu Johnson sau doza a 2-a cu Pfizeer), iar cei care se vor vaccina cu doza a 3-a vor putea folosi biletul pe loc.

Ulterior, noul centru va funcționa atât timp cât timp va fi nevoie, zilnic, între orele 8:00 – 20:00.

 

O „gură de oxigen” pentru spitalele supraaglomerate

Buzăul a raportat, miercuri, 508 noi infectări cu SARS-CoV-2, un record absolut de la debutul pandemiei, iar Spitalul Județean de Urgență (unde sunt tratate cazurile grave și severe), Spitalul Municipal Râmnicu Sărat și Spitalul Nehoiu (unde ajung cazurile moderate și ușoare) nu mai fac față valului mare de solicitări, de aceea, medicii și autoritățile fac un nou apel la buzoieni să mergă să se vaccineze, pentru a se putea limita răspândirea virusului și internarea în stare gravă a celor infectați.

Unitățile medicale speră că vor primi „o gură de oxigen” și în urma desemnării, de către Ministerul Sănătății, a Spitalului de Boli Cronice Smeeni și secției Buzău a Spitalului CF Galați, unități suport COVID, unde de săptămâna viitoare, după ce se vor finaliza pregătirile și se vor aproviziona cu medicamente și oxigen, vor putea fi internați 35, respectiv, 24 de pacienți infectați, cu forme ușoare și medii de boală.

Spitalul Smeeni va funcționa ca unitate medicală hibrid și va acorda în continuare și servicii de recuperare post-COVID, atât în ambulatoriu cât și în regim de spitalizare. Pentru Spitalul Județean de Urgență Buzău, unde ajung cazurile grave și foarte grave, transferul unor pacienți cu forme mai ușoare este singura posibilitate de a putea acorda îngrijiri celor cu forme severe de boală. „Chiar astăzi am transferat la Smeeni 7 pacienți care au trecut prin COVID, dar au în continuare nevoie de îngrijire și recuperare, astfel că s-a mai deblocat puțin etajul 4, unde am putut muta o parte din pacienții de la UPU”, a precizat Claudiu Damian, managerul SJU Buzău.

 

Situație fără precedent în Spitalul Județean

Pe lângă faptul că și-a mărit până la limita posibilului spațiul destinat internării pacienților infectați, Spitalul Județean de Urgență se confruntă cu o situație fără precedent și din cauza numărului crescut de decese ale pacienților COVID-19. Spațiul SML, unde se face transferul pacienților decedați și, în unele cazuri, și autopsierea, a fost împărțit, la debututul pandemiei, într-o zonă COVID cu 6 locuri și una non COVID, dar acum, Morga spitalului a ajuns în situația de a nu mai avea unde depozita decedații care au pierdut lupta cu temutul virus. „În condițiile în care sunt și 9-10 decese într-o zi, este imposibil să se poată face față. Angajații SML au venit la muncă și în week-end, iar pentru ca familiile celor decedați să poată ridica trupurile neînsuflețite au fost chemați și câțiva funcționari de la Starea Civilă, pentru a elibera certificatele de deces”, a spus Claudiu Damian.

Doar în acest fel s-a putut elibera spațiul în care sunt păstrate, temporar, trupurile celor care au pierdut lupta cu COVID-19. Există însă situații în care cadavrele trebuie păstrate o perioadă mai lungă de timp, din cauză că aparținătorii sunt în carantină și nu se pot ocupa de înhumare.

În acest context, conducerea Spitalului Județean a decis suplimentarea spațiului destinat depozitării și autopsierii celor decedați în urma îmbolnăvirii COVID, cu un container special proiectat și construit, prevăzut cu instalații frig, care va deveni funcțional imediat ce o firmă specializată va asigura livrarea.

 


Adaugati un comentariu


 

*