Peste 5.000 de victime făcute de Covid-19 în rândul personalului medical și auxiliar

29 august 2020 | 0 comentarii |

Acestora li se adaugă sute de salariați din asistență socială infectați, iar 29 dintre cei confirmați cu SARS-CoV-2 din rândul personalului medical și auxiliar din România au plătit tributul suprem, în primele șase luni de pandemie.

 

Au trecut mai bine de șase luni de la declararea primului caz de infecție cu SARS-CoV-2 în România, iar până acum, la nivel național s-a ajuns la aproape 85.833 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), din care 37.388 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 3.539 au decedat, potrivit raportărilor oficiale.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este, la ora actuală, de 7.225, iar 490 dintre acestea sunt internate la ATI, mulți dintre acești pacienții fiind în stare gravă, cu șanse reduse de vindecare.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că în jur 170 dintre pacienţii infectaţi cu noul coronavirus sunt ventilaţi mecanic. „Avem în acest moment în jur de 1.050 de paturi de terapie intensivă COVID complet utilate, dedicate patologiei COVID. Avem până în 500 de cazuri zilnic aflate în această terapie intensivă şi până în 170 de cazuri care necesită ventilaţie mecanică invazivă”, a explicat ministrul.

Ministrul consideră însă că în perioada următoare va avea loc o scădere a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, dar aceasta nu va fi una rapidă, ci treptată, de la o săptămână la alta. „Ne aşteptăm la o scădere a numărului de cazuri. Nu foarte rapidă, dar va fi o scădere de la o săptămână la alta. Am simţit acest lucru în ultimele două săptămâni, dar nu am scăpat de pericol. Condiţiile rămân aceleaşi, nu în spital se tranşează această pandemie”, a subliniat Tătaru.

 

Una din 17 persoane infectate este salariat din Sănătate. Din totalul pacienților infectați, 6% provin din rândul angajaților din sistemul medical. Datele colectate pe platforma online dedicată monitorizorii impactului COVID-19 asupra salariaților din sănătate din România (proiect finanțat de Federația „Solidaritatea Sanitară”) arată că peste 5.000 de angajați din domeniul medical au fost confirmați cu SARS-CoV-2, iar dacă se adaugă și personalul din asistență socială infectat, numărul ajunge la 5.688. Oricât de mult s-au protejat, virusul s-a dovedit mai puternic și mai parșiv decât și-au imaginat. A lovit în spitale, la ambulanță, în cabinetele medicilor din ambulatoriu și ale medicilor de familie, în farmacii, în DSP-uri, casele de asigurări de sănătate și chiar în Ministerul Sănătății. Din păcate, 29 dintre aceștia au plătit tributul suprem, oricât de mult s-au străduit colegii lor să-i salveze, în urma infecției cu coronavirus.

În aproape toate unitățile sanitare din țară există sau au existat salariați infectați, iar rata de infectare a salariaților din sănătate raportat la rata de infectare medie a cetățenilor este de 4,83/1 – transmite Solidaritatea Sanitară

Potrivit aceleiași surse, cei mai mulți dintre medicii, asistenții medicali, infirmierele și personalul auxiliar s-au infectat în Spitalul Județean de Urgență Suceava, unde au fost depistați pozitiv la infecția cu Coronavirus, 375 de angajați. La  SJU Botoșani, numărul cadrelor medicale și auxiliare infectate este de 216, la SJU Galați s-a ajuns la 201, SJU Focșani are 139 de angajați infectați, la SJU Brașov sunt 132.

 

În județul Buzău, numărul persoanelor testate pozitiv la infecția cu SARS CoV-2 a ajuns la 2.219 de la debutul pandemiei. În ultimele 24 de ore, 42 de buzoieni cu vârste între 1 an și 9 luni și 83 de ani au fost nou confirmați pozitiv.  Din păcate,100 dintre pacienții asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară se află în izolare la domiciliu, întrucât nu mai sunt locuri în spitalele destinate internării și tratării lor sub supraveghere medicală, iar autoritățile n-au fost în stare, după o lună de negocieri cu conducerea Spitalului CFR să declare această unitate medicală suport-covid.

100 dintre buzoienii infectați de la debutul pandemiei sunt angajați ai unităților medicale, iar alte câteva zeci provin din instituții de ocrotire.

Cei mai mulți dintre angajații infectați de la debutul pandemiei și până acum sunt din Spitalul Județean de Urgență, unde au fost confirmați pozitiv 56 de medici, asistenți medicali și personal auxiliar medical și nemedical, ultimii 14 fiind din secția ATI, unde a fost înregistrat ultimul focar din cea mai mare unitate medicală din județ. În Policlinica N. Titulescu au fost confirmați pozitiv un medic și un asistent medical, la Spital Municipal Râmnicu-Sărat (suport Covid-19) au fost tot 2 persoane testate pozitiv, la DSP Buzău au fost confirmați pozitiv 17 dintre salariați, la CJAS s-au raportat 4 persoane infectate, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca au fost 13 angajați infectați, alte 5 cazuri au fost raportate la Spital CFR, iar la un punct farmaceutic din municipiul reședință de județ au fost 2 cazuri.

 

La ora actuală, în județ sunt active 7 focare de infecție cu SARS-CoV-2, din care  patru sunt în cămine de bătrâni, respectiv, Căminul pentru persoane vârstnice „Sfinții Constantin și Elena” din comuna Costești, unde 34 persoane confirmate pozitiv, la Azilul de bătrâni „Încredere, speranță, înțelegere” din Haleș – Tisău sunt 36 de persoane confirmate pozitiv, Complexul de servicii pentru persoane vârstnice „Alexandru Marghiloman” din municipiul Buzău are 36 persoane confirmate pozitiv, iar la Fundația „Alexandru Ioan Cuza” din comuna Cernătești au fost confirmate pozitiv 10 persoane, din care 7 beneficiari și 3 angajați.

Celelate 3 focare încă active sunt la Spitalul Județean de Urgență Buzău – Secția ATI unde au fost confirmate pozitiv 14 persoane, la un notariat din municipiu sunt 3 persoane confirmate pozitiv, iar alte 4 persoane confirmate cu SARS-CoV-2 provin de la o societate comercială din municipiul Buzău.

De la debutul pandemiei, din totalul buzoienilor infectați, 1.571 s-au vindecat și 77 au decedat.

La nivel național, până la această dată au fost prelucrate 1.780.963 teste, din care 24.043 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.352 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 10.691 la cerere.

 


Adaugati un comentariu


 

*