La mulți ani, cu respect și recunoștință, medicilor și personalului ATI, de Ziua internațională a Anesteziei!
Ziua Internațională a Anesteziei este marcată anual, pe data de 16 octombrie. În urmă cu 176 de ani, medicul american William Thomas Green Morton realiza, oficial, prima anestezie din lume.
Este aproape imposibil de imaginat, în zilele noastre, medicina și mai ales chirurgia, fără anestezie. Aproape toate intervențiile chirurgicale, inclusiv cele de microchirurgie, sunt efectuate sub anestezie. Fie că vorbim despre anestezie generală, spinală, epidurală sau locală, importanța anesteziei este indiscutabilă, așa că este firesc să existe o zi dedicată celor care practică această profesie și progreselor înregistrate de medicină în jurul ei. Medicul anestezist este un membru important al echipei medicale, mai ales într-un spital de urgență, unde urgența presupune intervenții salvatoare de vieți.
În fiecare an, la 16 octombrie, lumea întreagă celebrează Ziua Internațională a Anesteziei, această dată fiind aleasă pentru că pe 16 octombrie 1846 a fost efectuată, oficial, prima anestezie generală de către medicul stomatolog american William Thomas Green Morton (1819-1868), după ce, la 30 septembrie, în același an, efectuase o extracție nedureroasă a dintelui administrând eter unui pacient. O demonstrație faimoasă a eterului a avut loc pe 16 octombrie 1846, în sala de operații a Spitalului General din Massachusetts (MGH), unde John Collins Warren a îndepărtat fără durere o tumoare de la gâtul unui pacient.
Anul acesta, de Ziua Mondială a Anesteziei – „World Anaesthesia Day”, Federația Mondială a Societăților de Anesteziști (WFSA) a propus o campanie de sensibilizare a populației prin împărtășirea, pe rețelele de socializare, a expertizei pe care medicii anesteziști și de terapie intensivă o aduc îmbunătățirii practicilor de siguranță a medicamentelor și reducerea erorilor de medicație, postând exemple de practici și abordări în siguranță – #MedSafe.
Ca lideri recunoscuți în siguranța pacienților, profesioniștii în anestezie folosesc zilnic practici și tehnici personale și bazate pe echipă pentru a se asigura că pacienții lor primesc medicația corectă, la concentrația potrivită, la momentul potrivit și la locul potrivit. Tocmai de aceea, „conectându-se online prin #MedSafe și #WAD2022, profesioniștii în anestezie și echipele de anestezie și chirurgie vor împărtăși practicile pe care le folosesc pentru a se asigura că sunt #MedSafe. Exemplele distribuite includ: rutine preoperatorii, fotografii cu seringi cu coduri de culori, îmbunătățirea comunicării cu colegii, utilizarea listelor de verificare”, se subliniază pe site-ul WFSA, organizația profesională considerând că este importnt ca profesioniștii în anestezie să-și împărtășească experiența profesională și personală în utilizarea în siguranță a medicamentelor, considerând totodată că este important să se încurajeze o cultură „justă” a siguranței pacientului, prin raportarea de rutină a erorilor medicale, creând un mediu echitabil în care problemele sistemice pot fi distinse și rezolvate.
Deși cunoscută din cele mai vechi timpuri, proprietățile sedative ale macului fiind cunoscute încă de pe vremea persanilor, anestezia modernă s-a dezvoltat ca domeniu distinct începând cu mijlocul secolului XX și a evoluat pe patru piloni – anestezie, terapie intensivă, medicină de urgență și terapia durerii.
Specialiștii în anestezie și terapie intensivă (ATI) își însoțesc pacienții pe parcursul întregului proces de anestezie/narcoză și sunt alături de ei înainte, în timpul și după intervenția medicală. Aceștia asigură dozele necesare și adaptate individual în timpul intervenției, menținerea funcțiilor vitale în timpul intervențiilor chirurgicale și de diagnosticare, măsurile medicale intensive de urgență, precum și de terapie a durerii.
Progresele spectaculoase pe care le-a înregistrat această specialitate au lăsat în urmă vremurile de neimaginat când chirurgia era practicată fără anestezie. În zilele noastre, pacientul este consultat preanestezic, astfel încât medicul să poată aprecia riscul anestezic ca urmare a evaluarii sale din punct de vedere al istoricului medical, a examenului clinic și a examinarilor paraclinice, iar pacientului i se prezintă informații referitoare la tipurile de anestezie posibile și anestezicul pe care medicul îl consideră cel mai bun pentru cazul său și i se explică modul în care se va desfășura întreaga procedură.
De asemenea, pacienții sunt evaluați postanestezic, în primele 24 de ore rămânând, cel mai frecvent, într-un salon de Terapie Intensivă postoperatorie, sub supravegherea medicului anestezist, fiind externați doar atunci când substanțele anestezice au fost eliminate.
Anesteziştii din ziua de astăzi pot recurge la proceduri mai sigure, mai blânde şi mai ușor tolerabile, care pot fi controlate mai precis şi care permit o aplicare personalizată. Odată cu evoluția științifică și tehnologică, lucrurile s-au schimbat mult în bine, atât pentru medici cât și pentru pacienți. În anestezia epidurală, de exemplu, tehnicile sunt aceleași, dar calitatea acelor și a cateterelor epidurale s-a îmbunătățit considerabil. Și în anestezia inhalatorie, tehnica a rămas aceeași, însă diferența este făcută de calitatea gazului anestezic administrat. O evoluție spectaculoasă a avut loc și în farmacologie, medicamentele folosite de medicii anesteziști oferind mult mai multă siguranță în succesul manevrei și în monitorizarea pacientului.
„Această specialitate, deși mai dificilă decât altele, având în vedere complaxitatea și gravitatea cazurilor pe care trebuie să le gestioneze, este deosebit de frumosă, pentru că este dinamică, trebuie să reacționezi într-un interval foarte scurt de timp și în același timp este extrem de complexă, pentru că îngrijim pacienți cu probleme chirurgicale, medicale sau care au nevoie de anestezie”, explică dr. Victor Ioniță, șeful secției ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău care subliniază că unspecialiștii din acest domeniu nu au timp să se plictisească, pentru că au multe zone unde-și desfășoară activitatea și „nu în ultimul rând, faptul că acei oameni se zbat între viață și moarte și tu poți să le dai o șansă la viață reprezintă mulțumirea supremă”.
Pe lângă activitatea curentă, în ultimii 20 de ani, medicii anesteziști, împreună cu cei din Medicina de Urgență, și-au asumat și menținerea activității vitale a organelor pacienților care deși nu mai au nicio șansă de a fi salvați, pot deveni donatori de organe și pot salva alte vieți, prin transplant.
Cu cele mai mari provocări s-au confruntat însă medicii și întregul personal de la Terapie Intensivă în perioada pandemiei de Covid-19, când au fost nevoiți să facă față valului fără precedent de pacienți infectați, să le asigure o terapie specială, iar în același timp să-i ajute și pe pacienții cu alte boli grave. Cu toate acestea și în ciuda numărului insuficient de specialiști, la ATI s-a făcut aproape imposibilul și mulți bolnavi au fost salvați.
Dr. Victor Ioniță spune că „lucrurile s-au liniștit din perspectiva COVID și am revenit la patologiile pe care le cunoșteam dinainte de pandemie”. Subliniază însă că indiferent de dificultățile cu care s-au confruntat, echipa pe care o coordonează s-a mobilizat „pentru a face față tuturor urgențelor, nu doar celor cu COVID” și se declară „foarte mulțumit de întreaga echipă” care, așa cum se știe, într-un spital de urgență, este mereu solicitată. Consideră că „secretul reușitei în ATI” constă în faptul că „avem o echipă formată din adevărați profesioniști, bine sudată, suntem prieteni, suntem uniți, ne facem fiecare datoria și ne sprijinim reciproc la nevoie, nu contează că suntem medici, asistenți medicali, infirmiere sau îngrijitoare”, menționează dr. Victor Ioniță.
Specialiștii în „Anestezie și Terapie Intensivă” tratează pacienții aflați în stare critică, indiferent de cauza care i-a adus în această stare. Pe partea de anestezie, vorbim despre pacienții supuși unor intervenții chirurgicale, care trebuie să fie anesteziați și supravegheați intraoperator, medicul ATI gestionând și situațiile sau complicațiile care pot apărea în timpul intervenției chirurgicale.
În Terapie Intensivă, fie că discutăm despre cei care au o problemă chirurgicală, fie de pacienții cu o problemă medicală (accidente vasculare cerebrale, boli pulmonare, boli digestive), în care pacienții care au anumite disfuncții de organ, adică, fie că plămânul nu funcționaează -insuficiență respiratorie acută, fie nu funcționează inima corespunzător -insuficiență cardio-circulatorie acută, fie ficatul -insuficiență hepatică sau rinichiul -insuficiență renală, disfuncțiile de organe sunt gestionate în secțiile ATI, prin mecanisme care asigură suportul acestor funcții, până când se vor recupera.
„Responsabilitatea este foarte mare, dar și satisfacțiile sunt pe măsură”, susține dr. Victor Ioniță, care consideră însă că cea mai mare răsplată și în același timp o experiență care-l îmbogățește pe medic este atunci când pacientul aflat la limita dintre viață și moarte este salvat, dar și momentele în care pacienții care se luptă între viață și moarte le împărtășesc medicilor, pe patul de spital, toate problemele lor omenești, sufletești, emoționale, oferindu-le o perspectivă îmbogățită asupra vieții.
În ceea ce privește sănătatea românilor, în general, și faptul că mulți ajung la spital în stare gravă, dr. Ioniță consideră că România ar trebui să investească mai mult în prevenție și în îngrijiri paliative, pentru că doar în acest fel se poate face ceva până înainte ca oamenii să să îmbolnăvească, iar pentru cei care din păcate ajung în stări terminale, este normal să se asigure o viață decentă.
Medicul buzoian consideră că „este nevoie de politici sanitare de prevenție, de programe de educație sanitară a copiilor în școli, dar și de programe de educație a adulților, prin instituțiile/firmele în care aceștia lucrează și să li se explice, periodic, ce trebuie să facă pentru sănătatea lor, pentru că medicina viitorului va fi din ce în ce mai puțin una curativă și se va pune accent pe medicina preventivă. Trebuie să învățăm cu toții că unele boli pot fi prevenite și, astfel, vom fi mai sănătoși. Obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, depedența de alcool sau de tutun sunt boli care pot fi prevenite prin programe educaționale. În plus, să nu uităm că o serie de boli pot fi prevenite prin vaccinare”, mai spune medicul.
Acesta consideră că la fel de necesar este și suportul psihologic, care poate veni atât din partea profesioniștilor, cât și al preoților, pentru că „dacă pornim de la convingerea că devenind cu toții mai buni și mai iertători cu ceilalți și oferindu-le sprijinul ne ajutăm și pe noi înșine, ne va fi tuturor mai bine”.
„De Ziua Internațională a Anestezistului îi felicit pe toți colegii, le doresc multă sănătate și sper să rămânem în continuare prieteni și să ne putem face datoria. La mulți ani tuturor!”, transmite dr. Victor Ioniță.