Ministerul Sănătății își înființează două noi comisii de specialitate

10 august 2018 | 0 comentarii |

Comisia de Bioetică și Comisia pentru Servicii digitale se vor adăuga celor 61 deja existente la nivelul ministerului.

 

Sistemului românesc de sănătate îi lipsesc multe, iar asta se vede cu ochiul liber. Nu avem noi suficienți doctori, nici aparatură medicală corespunzătoare, ne lipsesc și o mulțime de medicamente, dar avem o mulțime de comisii care, deși nu prea știm cât sunt de eficiente, ni se spune că sunt indispensabile pentru „bunul mers” al sistemului. Așa se explică, probabil, faptul că la cele 61 de comisii deja existente la nivelul Ministerului Sănătății (MS) se vor adăuga, în curând, încă două.

Printr-un proiect lansat zilele acestea în dezbatere publică, se propune înființarea Comisiei de bioetică și a Comisiei pentru servicii digitale în sănătate, necesare ca urmare a faptului că ultimii patruzeci de ani au fost dominați de schimbări și progrese majore în domeniul medical, în care „a apărut o explozie de cunoștințe medicale care a condus la o mai bună înțelegere a mecanismelor bolilor și un salt masiv al tehnologiei medicale”, precum și de schimbarea concomitentă a aspectelor morale și atitudinale în societate.

 

În acest context, BIOETICA „s-a născut ca o reacţie la intersecţia a trei câmpuri fundamentale: medicina clinică şi cercetarea medicală, filozofia şi disciplinele umaniste, sistemul de sănătate publică şi puterea politicii sanitare. Aceste trei sfere sunt într-o permanentă interdependenţă, fiind aşadar un studiu interdisciplinar dinamic al unor probleme create de menţinerea valorilor medicale în contextul dezvoltării ştiinţifice”, se menționează în referatul prin care se propune înființarea acestei comisii de specialitate la nivelul Ministerului Sănătății.

Totodată, BIOETICA reprezintă „o examinare critică a dimensiunilor morale ale procesului de luare a deciziilor în contextul medical şi al ştiinţelor biologice” și  reprezintă un cadru menit să faciliteze „analiza unor situaţii ce presupun combinarea valorilor diferite şi să ajute la decantarea a ceea ce este corect şi acceptat în raport cu ceea ce este incorect sau nedrept în rezolvarea aspectelor medicale de ordin moral”, se subliniază în același document.

 

Înființarea Comisiei pentru Servicii digitale în sănătate este motivată prin faptul că odată cu apariţia internetului, serviciile medicale sunt gata să beneficieze de accesul omniprezent şi în timp real la informaţiile contextuale facilitate de noile tehnologii care conduc transformarea digitală.

Plecând de la scopul esențial al transformării digitale, care oferă posibilitatea de a îmbunătăți și perfecționa procesele operaționale și experiența pacientului, reducând în același timp costurile, inițiatorul explică faptul că „serviciile digitale integrate în îngrijirea sănătăţii, de la imagistica medicală portabilă, până la instrumentele de diagnosticare portabile, aplicațiile genomice precum decodificarea ADN-ului pe un dispozitiv portabil, includ înregistrările medicale electronice şi sistemele de planificare a resurselor întreprinderii” și sunt legate în lanţul de servicii de sănătate-livrare, iar rezultatul final va fi o îngrijire mai bună a pacientului.

Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii sunt organisme consultative permanente care furnizează expertiza necesară pe baza căreia Ministerul Sănătăţii coordonează, din punct de vedere ştiinţific şi metodologic, reţeaua de asistenţă medicală.

 


Adaugati un comentariu


 

*