Noua Lege a Pensiilor aduce modificări importante pentru bolnavi

3 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Noul act normativ a trecut de Senat și a fost trimis pentru dezbatere în Camera Deputaților, iar noile reglementări vor intra în vigoare în anul 2021.

 

Prin noua Lege a pensiei, aprobată recent de Senat şi trimisă Camerei Deputaţilor spre dezbatere, sunt redefinite gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfășurării unor activități profesionale, în paralel. Astfel, gradul I e caracterizat de deficiență funcțională gravă și capacitate de muncă diminuată, gradul II se acordă în caz de deficiență funcțională accentuată și capacitate de muncă diminuată, iar gradul III e caracterizat de deficiență funcțională medie și capacitate de muncă diminuată. Cum în noua lege se prevede că pentru a beneficia de protecţie (exceptând ajutorul de deces) este obligatoriu să existe minim 15 ani de stagiu contributiv, pentru tinerii care au debutat în „câmpul muncii” după 2021, legea îşi va produce efectul de abia după 15 ani, adică din 1 Septembrie 2036, caz în care se activează posibilitatea de a primi o pensie de invaliditate pentru situaţiile boală sau accident.

Bolnavii de SIDA, cancer sau schizofrenie constituie o categorie aparte, iar odată cu intrarea în vigoare a noii legi nu vor mai primi pensie minimă garantată. Ei vor face obiectul unui nou act normativ, prin care vor primi o indemnizaţie specială. Cu alte cuvinte, oamenii vor primi bani în continuare, însă nu din pensie. În prezent, aceste persoane primesc pensie de invaliditate, indiferent de perioada de cotizare la fondul asigurărilor sociale.

 

Ultimele modificări aduse noii Legi a pensiilor publice stabilesc gradual vârsta de pensionare, în funcţie de anul naşterii şi perioada de contribuţie. Proiectul de lege prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani. Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizație socială și vor face obiectul unei alte legi.

În proiectul adoptat de Senat se menţionează o aplicare a noii legi a pensiei etapizat, anual, astfel că dacă forma finală a proiectului nu va mai suferi modificări în Camera Deputaților, toate celelate prevederi ale noii legi îşi vor produce efectul începând cu 1 Septembrie 2021. Astfel, punctul de pensie crește la 1.265 de lei în 2019, la 1.775 de lei în 2020 și la 1.875 de lei în 2021. Din 2022 se va aplica noua formulă de calcul, bazată pe „valoarea punctului de referință (VPR), care în 2021 va avea valoare de 75 de lei (dacă pe parcurs legea nu va mai suferi alte modificări) și se va indexa, anual, cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Pensia se va stabili înmulțind Numărul Total de Puncte cu Valoarea Punctului de Referință. Numărul total de puncte reprezintă suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare (venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie) împărțită la 12 luni.

 

Proiectul prevede tot patru categorii de pensii, cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate și cea de urmaș, dar unele au suferit modificări de structură. În cazul pensiei pentru limita de vârstă trebuie îndeplinite cumulativ condițiile de vechime minimă și vârstă standard de pensionare. Ca și excepție, actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă. Adică, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare. În același timp, în acest caz se poate cumula pensia cu salariul și se valorifică perioadele necontributive asimilate.

Alte categorii, precum clovnii, balerinii, dansatorii, acrobaţii, călăreţii de circ, dresorii de animale salbatice, soliştii vocali de operă, instrumentiştii la instrumente de suflat sau cascadorii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, astfel că la doi ani lucraţi în astfel de condiţii grele, primesc o „reducere” de un an. Pentru trei ani munciţi astfel, reducerea este de un an şi jumătate. Drept urmare, pentru 15 ani munciţi în aceste condiții se reduce cu 7 vârsta de pensionare.

 

Viitoarea lege a pensiilor prevede mai multe situații de recalculare. Dacă după recalculare va rezulta o pensie mai mică decât cea aflată în plată/cuvenită, atunci se va păstra cel mai avantajos cuantum. Totuși, oricare cuantum ar fi mai avantajos, pensia recalculată nu va putea fi mai mică decât nivelul pensiei minime.

Totodată, pensiile anticipate din prezent vor deveni pensii pentru limită de vârstă, pensiile anticipate parțiale fără diminuare vor deveni pensii pentru limită de vârstă, iar la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate va deveni pensie pentru limită de vârstă. Transformarea se va face din oficiu, cu acordarea pensiei mai avantajoase.

Așadar, începând din 1 septembrie 2021, va exista un singur tip de pensie anticipată și nu două, ca acum. Astfel, viitoarea pensie anticipată se va acorda cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare și va putea fi solicitată de persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) și de românii care l-au depășit cu până la opt ani.

 

Deocamdată, casele de pensii lucrează intens la recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că pensiile recalculate vor intra în plată începând cu 1 octombrie 2018, indiferent când se va termina de recalculat ultimul dosar. „În lege spune că această recalculare se derulează pe o perioadă de 12 luni, dar, indiferent când se va termina de calculat ultimul dosar din ţară, acel pensionar va primi banii începând cu 1 octombrie 2018. Practic nu pierde niciun leu. Pentru a pune în aplicare o asemenea lege există nevoie de un soft, program informatic, pe care trebuie să-l achiziţionăm”, a declarat, ministrul Budăi, menționând că de această recalculare vor beneficia cei care au fost afectaţi de inechităţile create de multele modificări ale Legii pensiilor, de-a lungul timpului. Ministrul a subliniat că, dacă în urma recalculării, va rezulta un cuantum mai mic, în plată rămâne acel cuantum care este cel mai avantajos pentru pensionar.

Totodată, oficialul a subliniat că de la 1 ianuarie 2019 intră în vigoare majorarea indemnizațiilor pentru invalizii, veteranii și văduvele de război. „Este un act normativ cu valoare reparatorie, prin care se asigură o creștere semnificativă a indemnizațiilor pentru invalizii, veteranii și vaduvele de război, mai exact, o majorare în medie de aproape cinci ori a acestor indemnizații: de la 259 la 1.500 lei lunar pentru cei încadrați în gradul I de invaliditate, de la 231 la 1.000 lei lunar pentru invalizii de război încadrați în gradul II de invaliditate și de la 196 lei la 900 lei lunar pentru cei încadrati în gradul III de invaliditate”, a spus ministrul Muncii. Ce-i drept, măsura „reparatorie” vine destul de târziu, pentru că foarte puțini dintre veterani mai sunt în viață. 

 


Adaugati un comentariu


 

*