AJOFM Buzău a marcat Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

3 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Azi a fost organizată o bursă a locurilor de muncă destinată buzoienilor care fac parte din această categorie.

 

Data de 3 decembrie a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite drept Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.  Evenimentul a fost marcat azi în întreaga țară de către Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), prin organizarea unor burse destinate cu precădere persoanelor cu dizabilități care-și caută un loc de muncă.

Un astfel de eveniment a fost organizat în această dimineață și de către AJOFM Buzău, cu începere de la ora 9.00. La standurile bursei de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități fiind prezenți un număr de cinci agenți economici cu o ofertă de 48 de locuri de muncă vacante. Directorul executiv al AJOFM Buzău, Ionel Tociu, a declarat la încheierea activității că „la bursă s-au prezentat 39 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre care 23 cu anumite dizabilități”. Din păcate, deși numărul celor cu dizabilități prezenți la standuri a fost mai mare decât cel al persoanelor fără astfel de probleme, din categoria celor din urmă a fost selectat cel mai mare număr de candidați pentru susținerea unei probe de lucru. Astfel, din 14 persoane selectate în total, doar 5 sunt cu dizabilități, iar în zilele următoare vor avea o nouă întâlnire cu angajatorul, pentru a susține o probă de lucru, în vederea angajării.

 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că în întreaga țară există aproximativ 45.000 de persoane cu dizabilități care au un loc de muncă și apreciază că facilitățile pe care statul le oferă în prezent angajatorilor ar trebui să îi motiveze pe să angajeze mai multe persoane cu astfel de probleme.

„Avem aproximativ 45.000 de persoane angajate în muncă şi cred că numărul acesta trebuie să crească în perioada următoare. Tocmai de aceea, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a creat premisele pentru acordarea unor subvenţii importante pentru angajator. Atunci când angajează persoane cu dizabilităţi, angajatorii nu mai sunt obligaţi să plătească taxa echivalentă unui salariu minim pe economie la bugetul de stat. Acest aspect, împreună cu subvenţia pe care o acordă Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, respectiv 500 euro, trebuie să constituie un factor motivator pentru toţi angajatorii care doresc să angajeze persoane cu dizabilităţi”, a declarat acesta.

 

În același context, Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi organizează azi o masă rotundă cu tema „Perspective în angajarea persoanelor cu dizabilităţi”, în scopul identificării celor mai bune soluţii de integrare pe piaţa muncii a acestei categorii de persoane. Evenimentul va reuni asociaţii de profil, angajatori şi reprezentanţi ai instituţiilor publice și va fi urmat de Gala premiilor de excelenţă în domeniul dizabilităţii.

Pe de altă parte, o analiză realizată de Centrul European pentru Dezvoltarea Învățământului Vocațional relevă faptul că până în anul 2030, România va avea nevoie de 131.567 de lucrători sociali și îngrijitori la domiciliu, acestea fiind domeniile în care se preconizează că va exista cea mai mare nevoie de forță de muncă. Pe locul al doilea al domeniilor în care va fi mare nevoie de specialiști se situează Sănătatea, cu un necesar de forță de muncă de 114.906 de persoane, una dintre cauze constituind-o și faptul că mulți specialiști în domeniul medical au ales sa lucreze în străinătate, nemulțumiți de condițiile de muncă și de salarizare oferite de sistemul public de sănătate.

Într-un top al salariilor primite de angajați, Bucureștiul conduce detașat, Capitala fiind totodată și cel mai mare angajator, cu un salariu mediu de 2.723 de lei pe lună. De cealaltă parte, Buzăul se află în coada clasamentului, fiind menționat printre județele în care angajații primesc cele mai mici salarii, nivelul salariului mediu fiind de 2.094 de lei.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*