Vouchere de 5.000 de euro pentru persoanele cu dizabilități
Acestea vor putea fi utilizate pentru achiziția de dispozitive și tehnologii de asistență care să îi ajute pe beneficiari să se angajeze.
Persoanele cu dizabilitați care își doresc să muncească, dar au dificultăți în a-și găsi un loc de muncă din cauza handicapului de care suferă, vor avea la dispoziție, începând de săptămâna viitoare, o nouă formă de sprijin pentru a se angaja. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă susținute zilele trecute că această formă de sprijin va fi disponibilă pentru un număr de 5.000 de persoane cu dizabilitați, care doresc să lucreze, cu posibilitatea ca numărul beneficiarilor să fie extins, în cazul în care va exista cerere.
Sprijinul oferit de autorități va consta în acordarea unui voucher în valoare de 5.000 de euro, cu ajutorul cărora beneficiarii își vor putea achiziționa tehnologii și dispozitive de asistență sau tehnologii de acces care să le faciliteze angajarea. Ministrul Budăi a mai precizat că persoanele care vor primi aceste vouchere fac parte din rândul persoanelor cu dizabilităţi care beneficiază de servicii de informare şi consiliere din partea agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă, iar în același timp vor fi acordate subvenții pentru aproximativ 200 de angajatori care vor încadra persoane cu dizabilitați aflate în căutarea unui loc de muncă.
În cursul zilei de ieri, cu ocazia unei dezbateri publice pe tema Legii pensiilor, ministrul Muncii a reluat acest subiect și a anunțat că, începând de săptămâna viitoare, chiar din cursul zilei de luni, persoanele cu dizabilitați pot începe să depună, în format fizic sau electronic, la Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului de care aparțin, cererile pentru a primi aceste vouchere.
„Programul este intrat în vigoare, sunt semnate contractele şi este asigurat cadrul normativ. Lunea viitoare, cel târziu, ar trebui ca primele persoane să înceapă să depună cererile şi să începem să achiziţionăm dispozitivele. În cadrul acestei sume, persoanele cu dizabilităţi îşi vor putea achiziţiona o proteză performantă, o tehnologie care constă într-o cameră de luat vederi, care se montează la ochelari pentru recunoaştere facială, recunoaştere de obstacole, care pot încurca persoanele nevăzătoare precum și alte dispozitive și tehnologii de asistență”, a declarat Marius Budăi.
Cererea va cuprinde: domiciliul sau reşedinţa; seria, numărul BI/CI; numărul şi perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap eliberat de către comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din judeţele, respectiv sectoarele municipiului Bucureşti sau a deciziei eliberate de Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap; număr de telefon fix sau mobil, e-mail; recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces; documentul din care reiese că beneficiază de servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii sau formare profesională; semnătura solicitantului.
Acesta a adăugat că obiectivul principal al programului este ca cele mai multe dintre cele aproximativ 5.000 de persoane cu dizabilitați din țară, care s-au adresat agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, dorind să se angajeze, să își găsească un loc de muncă adaptat nevoilor și dorințelor lor.
„Măsura principală este angajarea. Atunci când depui o fişă de proiect undeva, ai anumiţi coeficienţi daţi pe fiecare criteriu îndeplinit. Nu am pus un procent foarte mare, fiind conştienţi de faptul că totuşi vorbim de nişte persoane cu probleme de ordinul dizabilităţilor. Noi ne dorim foarte mult ca aceste persoane să se angajeze, pentru că îşi cresc veniturile, noi nu le luăm drepturile prevăzute în certificatul de handicap. Mai important pentru noi este faptul că avem o relaţie în ambele sensuri, adică pe ei îi conştientizăm că sunt necesari societăţii şi invers, societatea trebuie să fie conştientă că avem nevoie de aceşti oameni. Acesta este scopul principal de suflet al acestui proiect” a mai declarat ministrul Muncii.
În întreaga țară există aproximativ 45.000 de persoane cu dizabilitați care au un loc de muncă. La finele anului trecut, AJOFM Buzău a organizat o bursă a locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilitați, la care s-au prezentat 39 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre care 23 cu anumite dizabilitați. Au fost oferite 48 de locuri de muncă, iar în cadrul evenimentului doar 5 persoane cu dizabilitați au fost selectate de angajatori.