Ministerul Sanatații, acuzat de abuz în privința examenului de primariat

Medicii sunt nemulțumiți de o serie de schimbări anunțate la începutul săptămânii, fiind de părere că acestea blochează accesul unor medici către accederea spre o treaptă profesională superioară.

 

Publicarea de către Ministerul Sănătății a condițiilor pentru examenul de primariat a generat o serie de nemulțumiri în rândul medicilor, care acuză că schimbările survenite constituie un abuz din partea autorităților, întrucât îi împiedică pe medicii care au intrat în specialitate în anul 2014 să susțină examenul care le permite să acceadă pe o treaptă profesională superioară, aceștia văzându-se nevoiți să aștepte viitoarea sesiune. În acest sens, USMR-Alianța Medicilor și Sindicatul Promedica au tras un semnal de alarmă și au anunțat că vor lansa o petiție on-line pe care doresc să strângă cât mai multe semnături de la cei nedreptățiți, pentru ca apoi să poată cere explicații Ministerului Sănătății în numele acestora și să solicite corectarea acestei situații.

„Regulile susținerii examenului de primariat au fost schimbate, într-un mod total nedrept, în timpul jocului, de către reprezentanții Ministerul Sănătății. Medicii care ar urma să susțină examenul de primariat sunt puși într-o situație absurdă cauzată de o serie de decizii, pentru care nu există nici o explicație sau justificare publică. Subliniem că sunt reguli absurde și  decizii care blochează medicii și atrag un val de frustrări, nedreptăți, dezamăgiri, confuzii”, se arată într-un comunicat al celor două organizații.

 

Medicii explică faptul că titulatura de medic primar o pot obține toți medicii specialiști care au vechime de peste 5 ani pe specialitatea lor și care promovează examenul de primariat, iar avansarea pe treapta profesională superioară înseamnă și o majorare salarială cu 20% pentru medicii din sistemul public. Principala nemulțumire constă în faptul că noile reglementări publicate luni de Ministerul Sănătății prevăd că se pot înscrie pentru susținerea examenului medicii care fac vechimea de 5 ani până la data de 30 septembrie 2019, în timp ce până acum, termenul stabilit era data de 31 decembrie. Astfel, susțin reprezentanții celor două organizații, medicilor care au intrat în specializare în 2104 li se blochează accesul la examenul de primariat pe care aceștia se pregăteau să îl susțină în acest an, ținând cont de prevederile aplicate până acum. „Ca și în alți ani, doritori pentru obținerea acestui titlu există, pentru că în România este o treaptă profesională însemnată, însă Ministerul Sănătății le dă candidaților mari bătăi de cap. Reprezentanții Ministerului Sănătății nu au justificat, în nici un fel, această decizie ,care afectează un număr mare de medici și care taie posibilitatea de a avansa în specialitate, de a avea un venit mai mare, celor care sunt capabili să treacă de toate probele pe care le presupune un astfel de examen”, se mai arată în comunicat.

 

Dr. Catalin Dudu

În plus, reprezentanții medicilor spun că noile modificări au fost anunțate foarte târziu, cu doar două zile înainte de începerea perioadei de înscriere pentru primariat, situație pe care aceștia o consideră inadmisibilă. În opinia lor, aceste schimbări sunt o nedreptate făcută medicilor, iar rațiunea din spatele lor ar putea fi faptul că nu se găsesc bani pentru a plăti salariile medicilor care ar beneficia de majorări după promovarea primariatului.

Nu este posibil să anunți cu doar două zile înainte. Pe 13 apare publicația de examen și înscrierile încep pe 15. Considerăm că Ministerul Sănătății ar trebui să fie partenerul medicilor, nu dușmanul lor, ori ministerul vine în acest moment cu reguli care blochează medici. Dacă nu se găsesc bani să fie plătiți medicii primari, ar trebui să fie recunoscut și asumat, în mod public, acest lucru. Legile nu pot să fie schimbate după bunul plac al unora și altora. Situația este sufocantă!” a declarat dr. Cătălin Dudu, reprezentant al USMR-Alianța Medicilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*