Sanitas vrea garanții că vor crește toate salariile din Sănătate și Asistență socială

25 octombrie 2018 | 1 comentariu |

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, le promite că-și vor primi drepturile negociate, dar în același timp vor fi supuși evaluării pe criterii de performanță.

 

Sorina Pintea la CN Sanitas

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a participat, astăzi, la ședința Consiliului Național al Federației Sanitas, iar cu acest prilej a anunțat că a fost finalizată Legea profesiilor medicale și a dat asigurări că niciun drept câştigat până în prezent nu va fi eliminat din noul contract colectiv de muncă.

Am finalizat legea profesiilor medicale, după o dezbatere îndelungată. Şi negocierea contractului colectiv de muncă poate fi terminată, aşa cum ne-am angajat cu noua echipă din minister. Pot să vă spun că niciun drept câştigat până în prezent nu va fi eliminat din noul contract colectiv de muncă. Cred că v-am demonstrat că aveţi un ministru aproape şi deschis la dialog”, le-a spus sindicaliștilor, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, potrivit unui comunicat remis presei.

Reprezentanții Sanitas transmit, la rândul lor, că-i îngrijorează declarațiile unor politicieni și membri ai guvernului, din ultimele zile, referitoare la posibila neaplicare a prevederilor Legii salarizării, începând cu 1 ianuarie 2019.

 

Sindicaliștii consideră „inacceptabil ca o serie de categorii profesionale din Sănătate și Asistență socială – precum biologi, farmaciști, infirmieri, brancardieri, kinetoterapeuți, personal TESA  etc. – să nu beneficieze de creșterile salariale legale, în condițiile în care, pe parcursul anului 2018, aceștia au fost deja supuși unor discriminări față de colegii lor – asistenți medicali și medici”, susțin liderii federației sindicale.

Totodată, Federația Sanitas susține că de mai bine de doi ani semnalează omisiuni importante ale cadrului legislativ care reglementează salarizarea personalului din cele două domenii și face presiuni pentru corectarea lor. În acest context, sindicaliștii cer guvernanților „să-și asume, printr-o declarație publică completă, fără echivoc, că se vor acorda creșterile salariale impuse de Legea salarizării, începând cu 1 ianuarie 2019, garantând astfel aplicarea corectă a cadrului legislativ pe care ei înșiși l-au adoptat”.

Liderii Sanitas mai spun că vor monitoriza evoluția aplicării creșterilor salariale în domeniu, rezervându-și dreptul de a reacționa, prin toate mijloacele legale pe care le are la dispoziție, dacă Legea salarizării și celelalte acte normative conexe nu vor fi respectate.

 

Reprezentanţii structurilor teritoriale ale Sanitas au profitat de prezența ministrului și au solicitat lămuriri privind negocierea contractului colectiv de muncă, modul de aplicare a legii salarizării unitare şi al regulamentului de sporuri în unităţile sanitare din subordinea ministerului şi a autorităţilor locale, situaţia personalului din centrele medico-sociale şi cabinetele şcolare, modalităţile de acordare a tichetelor de masă şi indemnizaţiilor de hrană în unităţile sanitare.

Ministrul Sănătăţii a răspuns, punctual, întrebărilor sindicaliștilor, dar le-a atras atenția că, pe lângă drepturi, personalul medical trebuie să conștientizeze că are și obligații. Mai mult, ministrul i-a informat că sunt „în lucru” indicatori de monitorizare a performanţei personalului medical și că ar vrea să nu mai primească semnale negative referitor la comportamentul și profesionalismul angajaților din sistem. „Avem în lucru indicatori de monitorizare a performanţei personalului medical. Dar vreau să ne sprijiniţi şi să atrageţi atenţia colegilor dumneavoastră privind comportamentul la locul de muncă, pentru că încă primesc semnale de la pacienţi pe acest subiect”, le-a spus Sorina Pintea.

 Comentarii (1)

  1. Ramona Ceangau spune:

    Din păcate nu toata lumea beneficiază de încadrarea corectă, sunt foarte dezamăgită…

Adaugati un comentariu


 

*