Un nou centru integrat pentru tratamentul cancerului de sân

25 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Acesta va funcționa, începând de luna viitoare, la Spitalul Universitar de Urgență din Capitală, oferind întreaga gamă terapeutică, de la screening la reconstrucție mamară.

 

Dr. Adriana Nica

Începând de luna viitoare, în ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) va funcționa un nou centru integrat pentru tratamentul cancerului de sân, în cadrul căruia fiecare pacientă va beneficia de o abordare pluridisciplinară din partea unei echipe formate din medic oncolog, radiolog, anatomopatolog, chirurg general, ginecolog, și chirurg plastician. Fiind vorba de un centru integrat, acesta va oferi întreaga gamă terapeutică, începând cu screening-ul, și continuând cu diagnosticarea bolii, tratamentul specific, intervenția chirurgicală, acolo unde este cazul și reconstrucția mamară, în situația pacientelor care au suferit masectomii.

Dr. Adriana Nica, managerul SUUB a anunțat că unitatea medicală a semnat și contract cu CNAS pentru ca centrul să fie inclus în subprogramul de protezare mamară, iar întreaga gamă de investigații și tratamente oferite aici va fi decontată din fondul asigurărilor de Sănătate, pacientele neavând nevoie decât de un bilet de trimitere. „Putem să facem atât screening cât și diagnostic și tratament. Beneficiem, cu ajutorul Casei de Sănătatea a Municipiului Bucureşti, de subprogramul de protezare mamară – este cazul doamnelor care se pretează la o intervenţie chirurgicală, urmează un tratament chimioterapeutic sau radioterapeutic, după care este posibil să facă şi reconstrucţie mamară. Noi, în cadrul spitalului, putem să le asigurăm toate aceste servicii medicale”, a declarat managerul SUUB.

 

Centrul va fi deservit și de kinetoterapeuți dar și de o asistentă navigator de pacienți, care va prelua pacientele  și va face programările pentru investigațiile necesare.

Medicul Ina Petrescu, unul dintre membrii echipei care va deservi noul centru integrat, spune că varianta oferită de SUUB este cea mai benefică pentru paciente, fiind recomandat ca acestea să fie tratate într-un singur loc și să nu fie nevoite să se „plimbe” prin mai multe locuri pentru investigațiile de care au nevoie. „Mersul în diferite locuri nu este benefic pentru o pacientă cu cancer la sân; ea trebuie să fie tratată într-un singur loc, de către membrii unei echipe specializate în această patologie. Ea nu mai trebuie să umble din loc în loc, ea trebuie să vină într-un singur loc, pentru că boala în sine produce un stres maxim şi este devastatoare, iar timpul pierdut este astfel recuperat. În acest spital, există toate specialităţile implicate în diagnosticul şi tratamentul cancerului la sân. Avem radiodiagnosticieni, care efectuează mamografie, ecografia la sân, tomografia computerizată, RMN, scintigrafia. Avem chirurgi oncologi şi ginecologi, avem un departament de anatomie patologică, care efectuează foarte rapid analizele specifice şi pot da un diagnostic rapid. Avem chirurgii plasticieni care efectuează reconstrucţii la sân, avem echipă de psihologi care sunt indispensabili în managementul bolii”, a declarat aceasta.

 

Medicul a adăugat că întreaga procedură de imagistică se va efectua, în general, prin spitalizare de zi, iar în momentul în care se va face tratamentul chirurgical pacientele vor beneficia de spitalizare continuă. „Pacienta va fi permanent monitorizată, fiind acoperite toate procedurile prin Casa de Asigurări, inclusiv reconstrucţia, dacă este cazul. Centrul poate trata în jur de 100 de femei pe lună, pentru că sunt mulţi medici implicaţi şi fiecare poate prelua cazurile. Sunt peste zece medici care pot prelua cazurile”, a mai precizat dr. Ina Petrescu.

În prezent, peste 9.000 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, iar 3.000 de femei mor anual din cauză că boala este depistată prea târziu, în stadiul când intervențiile terapeutice sunt aproape ineficiente. În acest context, medicii reamintesc faptul că, depistat în faza incipientă, cancerul de sân poate fi tratat și vindecat, punând astfel accentul pe efectuarea controalelor periodice.

În cazul centrului integrat care va fi deschis luna viitoare la SUUB, durata de la suspiciunea clinică la debutul tratamentului scade cu aproximativ 70%, sporind şansele de vindecare, datorită întâlnirilor săptămânale ale echipei de medici din discipline diferite, care stabileşte cu acurateţe planurile terapeutice.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*