Indemnizațiile persoanelor cu dizabilități se plătesc în continuare de la Ministerul Muncii

19 februarie 2019 | 0 comentarii |

Ministrul Marius Budăi a spus în cadrul unei întâlniri cu primarii comunelor că informația potrivit căreia acestea vor trece în responsabilitatea primăriilor a fost o „manipulare politică”.

 

Marius Constantin Budai

Ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi, a adus unele lămuriri cu privire la plata indemnizației pentru persoanele cu dizabilități, la adunarea generală a Asociaţiei Comunelor din România, la care a participat.

În rândul beneficiarilor cât și al reprezentanților administrațiilor locale s-a creat mare agitație, după ce s-a acreditat ideea că responsabilitatea asigurării acestor plăți va reveni primăriilor.

În perioada premergătoare dezbaterii proiectului de buget, chiar au avut loc proteste în fața Guvernului, la care au participat persoane cu dizabilități și aparținători, nemulțumiți de această decizie și cerând ca plata indemnizațiilor să le fie în continuare asigurată de Ministerul Muncii.

Pentru că și mulți dintre primarii de comune participanți la adunarea generală aveau în continuare nelămuriri, ministrul Budăi a abordat subiectul, exprimându-și dezamăgirea că persoanele cu dizabilități și însoțitorii lor ar fi fost manipulate în scop politic și li s-a indus certitudinea că indemnizațiile ce li se cuvin vor trece în responsabilitatea autorităților locale, fapt ce nu este adevărat.

 

În fața primarilor de comune din întreaga țară,  Budăi a dat asigurări că persoanele cu dizabilități își vor primi, ca și până acum, indemnizațiile de la Ministerul Muncii, prin Agenţiile Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială. El a explicat că în sarcina administrațiilor locale rămâne doar plata indemnizațiilor pentru însoțitori, așa cum se întâmplă începând din anul 2000.

„Am observat, nu din partea dumneavoastră, dar am observat cu durere în suflet că o anumită categorie socială, şi anume persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, în ultima perioadă, sunt folosite nepermis de mult în scop politic. Ca vechi lucrător în asistenţă socială condamn acest lucru. Aş vrea să clarific ceea ce, de fapt, s-a întâmplat. S-a spus inclusiv că plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi va trece de la Ministerul Muncii în grija dumneavoastră. Total fals. Indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi se vor plăti prin Ministerul Muncii, prin Agenţiile Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială din fiecare judeţ. Ce va rămâne la dumneavoastră este ceea ce aveaţi începând cu anul 2000, şi anume indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi şi asistenţilor personali”, a declarat ministrul Muncii, adresându-se primarilor prezenți în sală.

 

Ministrul Budăi a mai spus că există un set de patru măsuri luate „în cascadă”, pentru ca autoritățile locale să dispună de sumele necesare acelor indemnizații, fără a fi afectate investițiile locale. Chiar și așa, dacă în ciuda celor patru măsuri precizate de ministru, o primărie va avea probleme în ceea ce privește plata indemnizațiilor, atunci se va putea apela la bugetul de stat. „Dacă vor fi unităţi administrativ-teritoriale care vor avea probleme, va interveni bugetul de stat. Este scris în lege, nu este minciună, am prevăzut şi prin analizele de risc pe care le am făcut, pentru a nu rămâne dumneavoastră în incapacitatea de a putea face şi dezvoltare la fiecare comună”, a subliniat ministrul.

Acesta a vorbit şi despre Hotărârea de Guvern în baza căreia se asigură de la bugetul de stat plata câte unui asistent social pentru fiecare comună, menționând totodată că, până în prezent, nu a primit nicio cerere în acest sens din partea autorităţilor locale. „S-a trimis deja către prefecturi, consilii judeţene şi agenţiile judeţene de prestaţii sociale o nouă solicitare de a vă informa asupra acestei măsuri. De asemenea, serviciile comunitare integrate vor fi dezvoltate prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Umane şi putem veni să plătim un asistent social. Am selectat în primă fază 139 din cele mai mai sărace unităţi administrativ-teritoriale, dar până la acest moment 13 nu au răspuns şi 23 dintre ele au spus clar că nu vor să participe la acest program”, a mai declarat Marius Constantin Budăi.

 


Adaugati un comentariu


 

*