O nouă premieră chirurgicală la Spitalul Militar Central

19 februarie 2019 | 0 comentarii |

În cadrul unui program de studiu și cercetare medicală, o echipă de specialiști din cadrul spitalului a efectuat primele intervenţii chirurgicale de nefrectomie parţială asistată robotic.

 

La nivelul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) a fost consemnată zilele trecute o nouă premieră pentru sistemul medico-militar din România, constând în efectuarea unor intervenții chirurgicale asistate robotic. Este vorba de primele operații de nefrectomie parțială efectuate în cadrul spitalului militar cu ajutorul unui robot chirurgical, premiera fiind bifată de specialiștii Centrului multidisciplinar de cercetare pentru abordarea multifuncţională a patologiei tumorale abdominale şi mioosteoarticulare a bazinului si membrelor pelvine care derulează la nivelul secției Chirurgie Generală II un program de cercetare medicală finanțat din fonduri europene.

Într-un comunicat al spitalului se precizează că nefrectomia parțială reprezintă tratamentul standard pentru cancerul renal și presupune excizia completă a tumorii, menținându-se totodată și funcția renală a rinichiului afectat. Întervenția chirurgicală clasică presupune efectuarea unei incizii de circa 15 centimetri, însă există și alternativa unei intervenții minim invazive, prin intermediul chirurgiei robotice.

Întrucât în dotarea spitalului militar există un robot chirurgical Da Vinci, care a mai fost folosit și la alte tipuri de intervenții chirurgicale, în perioada 13-14 februarie s-a decis efectuarea primelor nefrectomii parțiale asistate de acest dispozitiv medical, fapt ce a constituit o premieră pentru spital și pentru sistemul medico-militar din România.

 

Intervenţiile au fost realizate de chirurgii colonel medic dr. Dinu Marius, şef Secţie Urologie şi locotenent colonel medic dr. Victor Mădan, ambii fiind atestaţi, încă din anul 2017, pentru operarea cu sistemul chirurgical robotic Da Vinci, iar suportul ATI, intra şi postoperator, a fost asigurat de colonel medic dr. Narcis Tănase. Echipa operatorie a efectuat aceste prime intervenţii, sub supravegherea medicului Mircea Onaca, de la spitalul Sf. Anton Nieuwegein-Utrecht din Olanda, în calitate de instructor în operaţiile robotice. Operaţiile s-au desfăşurat conform celor mai noi protocoale chirurgicale minim invazive, pacienții beneficiind astfel  de terapii existente în centrele medicale de referinţă din Europa şi SUA.

„Intervenţiile chirurgicale au decurs fără probleme şi complicaţii intra şi post-operatorii, pacienţii aflându-se într-o stare generală foarte bună, echilibraţi hemodinamic şi respirator, fapt ce le-a permis începerea, sub supravegherea medicală de specialitate, a programului de mobilizare şi alimentare”, se arată în comunicatul spitalului.

 

Documentul mai menționează și care sunt avantajele unei astfel de intervenții asistate robotic față de o intervenție clasică, specialiștii explicând că pacienții vor avea nevoie de o perioadă de spitalizare mai redusă, durerile post-operatorii sunt de o mia mică intensitate, riscurile de complicații sunt mai mici, iar perioada de recuperare este mai scurtă. Nu în ultimul rând, datorită inciziilor mai mici, riscurile apariției unor infecții sunt reduse iar pacientul nu va rămâne cu cicatrici vizibile.

„Comparativ cu operaţia deschisă şi laparoscopică, în chirurgia robotică, timpul de ischemie caldă – acea perioada în care este clampată artera renală (în care se intrerupe circulaţia) pentru a evita sângerarea în timpul efectuării nefrectomiei – este mult redus, de la maximum permis de 20 de minute la 10-15 minute. Aceasta asigură o viabilitate crescută a ţesutului restant sănătos, cu reluarea funcţiei rinichiului, imediat postoperator. Acest avantaj major al chirurgiei robotice, care nu poate fi realizat, la acest nivel, prin laparoscopie, este obţinut ca urmare a manualităţii superioare a robotului, utilizării de instrumente foarte fine, de ordinul milimetrilor şi a vizibilităţii în profunzime, tridimensionale, reale, a structurilor delicate din câmpul operator”, se mai arată în comunicatul SUUMC.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*