Spitalul Militar Central, gazda unei manifestări științifice pe tema rezistenței la antibiotice

La eveniment a fost prezent coordonatorul Comitetului European pentru Controlul Infecţiilor, alături de profesioniști din toate specialitățile medicale.

 

Prof. dr. Juan Horcajada

După conferința internațională pe tema rezistenței la antibiotice pe care România a găzduit-o la începutul acestei luni, în calitate de președinte al Consiliului Uniunii Europene, același subiect a fost abordat în cadrul unei manifestări științifice găzduite de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC). La eveniment, desfășurat sub forma unei mese rotunde, au participat medici specialiști din toate specializările, precum și asistenți medicali.

Manifestarea a avut loc în amfiteatrul ambulatoriului integrat la spitalului militar și a fost prezidată de comandantul SUUMC, generalul maior doctor Florentina Ioniță Radu.

Invitat special a fost profesorul universitar doctor Juan Horcajada, coordonatorul Comitetului European pentru Controlul Infecţiilor și membru al European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Disease. Acesta este și șef al Departamentului de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului del Mar din Barcelona, iar domeniul său de cercetare se referă la optimizarea utilizării antibioticelor şi la aplicarea datelor de farmacocinetică şi farmacodinamica pentru tratamentul infecţiilor complexe şi dificil de tratat, inclusiv a celor asociate asistenţei medicale şi a infecţiilor datorate microorganismelor cu rezistenţă multiplă. Totodată, acesta participă la mai multe studii clinice internaţionale cu antimicrobiene, în calitatea de profesor la Departamentul de Medicină al Universităţii Autonome din Barcelona, fiind și coordonator al programelor regionale şi naţionale de administrare antimicrobiană.

 

Dr. Florentina Ioniță Radu a salutat prezența oaspetelui spaniol, lansându-i acestuia invitația da a participa anual la evaluarea implementării practicii SUUMC în domeniul securităţii sănătăţii şi a creşterii gradului de conştientizare a riscului utilizării incorecte a produselor antimicrobiene.

Comandantul SUUMC a subliniat, în deschiderea evenimentului, că organizarea acestuia „a venit ca o necesitate la situaţia actuală, în care rezistenţa bacteriană la antibiotice a devenit o problemă prioritară pentru toate sistemele de sănătate din întreaga lume, fiind considerată, în următorii ani, principala ameninţare la sănătatea publică a populaţiei. Noutatea acestei conferinţe este legată de dorinţa de a reuni, la aceeaşi masă, specialiştii din toate specialităţile medicale şi chirurgicale, epidemiologie, farmacie, medicină de laborator, precum şi asistenţii medicali, cei care, de fapt, reprezintă nucleul central al succesului în lupta împotriva rezistenţei la antimicrobiene”.

Cât despre tema principală a mesei rotunde, dr. Florentina Ioniță Radu a precizat că principalii factori care duc la creșterea rezistenței la antimicrobiene sunt utilizarea excesivă şi inadecvată a antibioticelor în medicina umană, abuzul utilizării acestor medicamente în sectorul veterinar şi condiţiile precare de igienă în unităţile medicale sau în lanţul alimentar.

 

Nu în ultimul rând, comandantul SUUMC consideră că și lipsa de conștientizare a riscurilor pe care îl constituie administrarea necontrolată de antibiotice este unui dintre factori importanți ce influențează creșterea rezistenței la antimicrobiene, precizând că 57% dintre europeni nu cunosc faptul că antibioticele nu sunt eficiente împotriva virusurilor, iar 44 % nu sunt conştienţi de faptul că acestea nu au niciun efect împotriva răcelii şi a gripei.

„Se estimează că în UE, rezistența la antibiotice cauzează în fiecare an un număr de 25.000 de decese şi 1,5 miliarde de euro în costuri suplimentare cu asistenţa medicală. Infecţiile rezistente la terapiile multiple şi tratamentele de ultimă instanţă au crescut în mod semnificativ în ultimii ani în Europa. La nivel mondial, se estimează că 700 000 de persoane mor, în fiecare an, din cauza infecţiilor rezistente la antibiotice, iar Banca Mondială a avertizat că până în 2050 infecţiile rezistente la medicamente ar putea cauza daune economice globale echivalente cu cele cauzate de criza financiară din 2008. Se estimează că lipsa acţiunii va cauza milioane de decese în fiecare an la nivel mondial şi, până în 2050, rezistewnța la antibiotice poate deveni o cauză de deces mai frecventă decât cancerul”, a mai declarat dr. Florentina Ioniță Radu.

 

G-ral. dr. Florentina Ionita Radu

În ceea ce privește scopul pentru care SUUMC a organizat acest eveniment, comandantul Spitalului Militar Central a precizat că s-a dorit inițierea unui dialog între specialiști pentru a se ajunge la „un moment T0” către creşterea eficacităţii prevenţiei primare şi secundare, prin cunoaşterea expunerii la factori de risc a persoanelor aflate în grija medicului de familie şi adoptarea de măsuri de prevenţie și depistarea precoce a modificărilor patologice, determinate de expunerea la factori de risc. Pentru a se ajunge la un astfel de moment, dr. Florentina Ioniță Radu spune că trebuie să se recunoască faptul că sistemul medical românesc nu a fost niciodată unul perfect, să fie asumate greșelile trecutului și să se învețe din aceste greșeli, astfel încât lucrurile să poată fi îndreptate către făgașul cel bun.

Spitalul Militar Central abordează o patologie complexă, de foarte multe ori diagnosticul de bază vine, la pachet, cu vârsta pacientului şi cu o serie de comorbidităţi asociate iar orice fisură în abordarea interclinică poate duce la pierderea luptei pentru viață. Participarea în teatrele de operaţiuni şi în exerciţiile multinaţionale cresc cota de risc pentru actul medical prestat în aceste condiţii dificile, în care corpul medical militar trebuie să îşi exercite profesia, 24 de ore din 24. Iată de ce, consider că subiectul agendei de astăzi este o problemă atât de complexă şi de aceea avem nevoie de experienţa şi expertiza unui profesionist cu o activitate remarcabila in domeniul rezistentei la antimicrobiene şi mai ales in implementarea programelor de utilizare optima a acestora, așa cum este prof. dr. Juan Horcajada”, a mai declarat comandantul SUUMC.

 


Adaugati un comentariu


 

*