Intervenție chirurgicală de șapte ore, pentru extirparea unei tumori gigant

Operația a avut loc la Spitalul Militar Central, unde medicii au extirpat cea mai mare tumoră hepatică întâlnită în acest an, unui pacient cu hipertensiune arterială și diabet.

 

Există medici care fac minuni și care salvează vieți. Mâini de aur găsim în sistemul medical și ne face plăcere să nu le scoatem în evidență, chiar dacă noi, ca jurnaliști, reflectăm și aspectele negative din sistem. Așadar, ne facem datoria și-i felicităm, astăzi, pe doctorii de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) care au salvat viața unui pacient de 63 de ani, care suferă de diabet zaharat de tip 2 și de hipertensiune arterială. Acesta dezvoltase la nivelul ficatului o tumoră gigant, de aproape 5 kilograme, de existența căreia a aflat abia în urmă cu trei săptămâni, în urma unor investigații efectuate pe fondul alterării stării de sănătate. În perioada respectivă, pacientul începuse să aibă probleme în ceea ce privește alimentația, iar pe acest fond a înregistrat o scădere ponderală accentuală, însoțită de o anemie severă.

S-a adresat unui serviciu de gastro-enterologie, iar un urma investigațiilor efectuate, medicii au constatat prezența tumorii hepatice care ajunsese la dimensiuni impresionante. Pacientul nu știa nimic despre aceasta, pentru că nu avusese până la momentul respectiv niciun fel de probleme la ficat și nici simptome care să indice că ar fi apărut o astfel de problemă. Prin urmare, se impunea o intervenție chirurgicală de urgență pentru extirparea masei tumorale, așa că pacientul s-a adresat medicilor de la SUUMC.

 

Dr. Liviu Mosoia-Plăviciosu

Doctorii militari nu au amânat niciun minut momentul intervenției chirurgicale, operația fiind efectuată pe data de 4 iulie, de o echipă medicală condusă de colonel medic dr. Liviu Mosoia-Plăviciosu,  medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgie hepatică şi transplant.

A fost cea de-a treia intervenție de acest gen efectuată în cursul acestui an, însă de această dată a fost vorba de cea mai mare tumoră operată în 2019. Aceasta avea o dimensiune de 23/20 de centimetri și cântărea 4,7 kilograme, impunând abordarea unei tehnici chirurgicale complexe, întrucât nu s-a putut apela la procedurile standard din cauza dimensiunilor foarte mari ale tumorii.

Coordonatorul echipei de chirurgi a explicat că  „secţionarea ţesutului hepatic s-a realizat după ridicarea ficatului de pe faţa anterioară a venei cave inferioare cu ajutorul unei benzi, manevră ce a permis controlul vascular profund şi secţionarea anatomică a ficatului, ulterior putându-se elibera tumora de organele abdominale din jur şi apoi efectuându-se îndepărtarea acesteia din cavitatea abdominală”.

 

Dr. Liviu Mosoia-Plăviciosu a mai precizat că celelalte două tumori hepatice operate de la începutul anului aveau diametre de 18-20 de centimetri, din păcate existând și două cazuri în care pacienții au fost declarați inoperabili, din cauza complicațiilor hepatice generate de extinderea tumorilor. Evoluția pacientului operat la începutul acestei luni a fost una favorabilă, astfel că în data de 12 iulie acesta a fost externat.

Medicul militar s-a folosit de acest nou caz pentru a atrage atenția că tumorile hepatice se pot dezvolta până la dimensiuni foarte mari, aproape fără simptome, așa cum a fost și cazul acestui pacient, care nu suferise până la acest moment de vreo afecțiune la ficat. Tumorile pot apărea atât la persoanele cu afecțiuni hepatice cronice, precum hepatitele sau ciroza hepatică, dar și la cei care nu au avut probleme de acest gen, o mare problemă fiind lipsa simptomelor în fazele incipiente și chiar avansate ale formării masei tumorale. În aceste condiții dr. Liviu Mosoia-Plăviciosu spune că prevenția joacă un rol foarte important, recomandând efectuarea anuală a unei ecografii abdominale, o procedură simplă care poate identifica din timp apariția unei astfel de tumori și se poate dovedi chiar salvatoare de vieți.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*