Românii care călătoresc în străinătate, sfătuiți să se protejeze de virusul Zika

Recomandarea vine din partea ministerului de Externe, ca urmare a unei informări primite din partea Organizației Mondiale a Sănătății.

 

În timp ce autoritățile sanitare din țară sunt preocupate în această perioadă cu măsurile privind prevenirea infecțiilor cu virusul West Nile, care se transmite prin intermediul înțepăturilor de țânțari, Ministerul de Externe atrage atenția celor care urmează să călătorească în străinătate să își ia măsurile pentru a evita infectarea cu un alt virus periculos, având același vector de răspândire. Este vorba de virusul Zika, un agent patogen care nu este prezent în România, dar care poate fi transmis de persoanele care l-au contractat cu ocazia unor călătorii în zone în care există circulație a virusului. Un prim caz de infecție cu virusul Zika a fost consemnat în România în vara anului 2016, fiind la scurt timp urmat de un alt caz confirmat. În primul caz a fost vorba de o tânără de 27 de ani care călătorise recent în Martinica, iar în al doilea caz, de un copil de 10 ani, care se mutase cu familia în Guyana Franceză, iar în vara lui 2016 venise în vizită la rudele rămase în țară. Din fericire, a fost vorba de cazuri ușoare, fără nici un fel de complicații, și fără ca virusul să se răspândească de la cei infectați.

Raportul pe anul 2018 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că transmiterea virusului Zika persistă, dar se manifestă la un nivel scăzut, situația fiind valabilă și pentru prima jumătate a anului în curs.

 

Astăzi, organizația a trimis o informare în acest sens către Ministerul de Externe, în care se precizează că nu există nici un fel restricţii de călătorie sau de comerţ cu ţări, zone sau teritorii cu transmitere a acestui virus.

Cu toate acestea, experții OMS recomandă prin intermediul Ministerului de Externe anumite măsuri de protecție pentru românii care urmează să călătorească în perioada următoare în astfel de zone. În primul rând, pentru că virusul este nociv în special pentru femeile însărcinate, putând provoca afecțiuni neurologice și malformații fetușilor, gravidelor li se recomandă să nu călătorească în zone şi teritorii cu transmitere a virusului Zika, mai ales în timpul evoluţiei unor focare epidemice, în acest sens fiind furnizată și adresa unui site cu informații actualizate despre țările și teritoriile expuse la risc.

Principalul vector de transmitere a virusului sunt țânțarii, însă transmiterea se poate face și pe cale sexuală de la o persoană infectată la alta sănătoasă.

 

Reprezentanții Ministerului de Externe reamintesc celor care urmează să călătorească în zone în care circulația virusului este activă, să consulte înainte de plecare un medic sau cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase, pentru a se informa cu privire la riscul potenţial asociat itinerariului de deplasare și a primi recomandări privind reducerea expunerii la înţepături de ţânţari, precum şi măsuri de prevenire privind transmiterea pe cale sexuală a virusului Zika. În privința acestui ultim aspect, Ministerul de Externe mai recomandă abstinența sexuală sau doar contactele sexuale protejate în timpul călătoriei în astfel de zone, dar și după întoarcerea în țară. „Pentru a preveni transmiterea în timpul sarcinii şi apariţia malformaţiilor fetale cauzate de infecţia cu virusul Zika, toţi călătorii care se întorc din zone cu potenţial de transmitere a virusului Zika sunt sfătuiţi să aibă relaţii sexuale protejate, prin folosirea corectă şi consecventă a prezervativelor, sau să ia în considerare abstinenţa timp de 3 luni după ultima expunere posibilă pentru bărbaţi, sau două luni, pentru femei. Partenerii sexuali ai femeilor gravide sunt sfătuiţi să aibă cu acestea numai relaţii sexuale protejate sau să practice abstinenţa pe perioada sarcinii” se mai precizează în comunicatul ministerului, redactat pe baza recomandărilor transmise de OMS.

 

Totodată, călătorii ce revin din zone cu potenţial de transmitere a virusului Zika, și care ce dezvoltă simptome de infecţie precum erupţie cutanată, febră, articulaţii dureroase, ochi roşii, trebuie să se adreseze medicului şi să informeze despre istoricul de călătorie, pentru a fi investigaţi şi a primi îngrijirile medicale adecvate. În cazul femeilor însărcinate care au călătorit în astfel de zone, este indicat  să se informeze medicul despre istoricul de călătorie atunci când se solicită îngrijiri medicale. Testele de rutină pentru infecţia cu virusul Zika nu sunt recomandate în condiţiile în care nu există simptome, iar ecografia nu a depistat anomalii fetale.

La întoarcerea în ţară, pentru a se preveni transmiterea ulterioară a virusului, dar şi a altor virusuri transmise prin ţânţari în zone cu vectori de risc, persoanele în cauză ar trebui să continue să utilizeze repelente pentru cel puţin 3 săptămâni pentru a evita înţepăturile de ţânţari autohtoni şi eventual răspândirea infecţiei pe această cale. În ceea ce privește protecția împotriva acestui virus, esențială este evitarea înțepăturilor de țânțari prin purtarea de bluze cu mânecă lungă și pantaloni lungi, utilizarea de repelente și a plaselor de țânțari.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*