Cinci din 100 de romani sufera de o forma de cancer

Medicii oncologi si pacientii lor au dezbatut problemele cu care se confrunta, la Conferinta Nationala a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

 

Cea mai importanta organizaitie a pacientilor oncologici din Romania a organizat, la finele saptamanii trecute, o conferinta nationala la care au participat medici specialisti, reprezentanti ai autoritatilor dar si pacienti. Impreuna au dezbatut, timp de patru zile, problemele sistemului de Sanatate din Romania, incercand totodata sa gaseasca si solutii de rezolvare a acestora.

Intr-un comunicat remis de organizatori la finalul conferintei se subliniaza faptul ca temele de discutie nu au fost deloc putine, acestea vizand dificultatile cu care se confrunta zilnic pacientii oncologici din Romania.

Intre altele, medicii si pacientii pus in dezbatere si au incercat astfel sa atraga atentia autoritatilor, asupra lipsei fondurilor care determina intarzierea investigatiilor gratuite cu pana la 4 luni, lipsa medicilor, a medicamentelor si a locurilor in spitale – care genereaza refuzul la internare, cozile interminabile la prescrierea retetelor sau intreruperea tratamentelor in desfasurare, generate de politica proasta a preturilor si a exporturilor paralele.

Reprezentantii pacientilor au semnalat, de asemenea, lipsa aparatelor de radioterapie si a specialistilor, atat in sistemul public cat si in cel privat, care genereaza asteptari de 3-4 luni, astfel incat multi dintre pacienti nu mai apuca sa inceapa acest tratament. Totodata, pacientii s-au plans de lipsa accesului la investigatii si tratamente inovative, precizand ca toti acesti factori fac ca Romania sa se situeze pe primul loc in UE la mortalitatea prin cancer.

 

Tot in cadrul discutiilor care au avut loc intre medici, pacienti si reprezentanti ai autoritatilor s-a ajuns la concluzia ca se impune infiintarea, de urgenta, a unor comisii multidisciplinare. Acestea vor stabili linia terapeutica de urmat, pentru a evita malpraxisul si pentru a eficientiza tratamentul fiecarui pacient. Astfel de comisii ar urma sa fie alcatuite din medicul oncolog curant, radioterapeut, medic chirurg oncolog, psihoterapeut, nutritionist.

Au atras atentia si au generat ample discutii cele mai recente statistici nationale referitoare la incidenta bolilor oncologice, care au fost prezentate cu ocazia evenimentului. Din aceste date reiese ca 5,2% din populatia Romaniei sufera de o forma de cancer, iar 21,1% dintre romani au o ruda de gradul I cu o astfel de afectiune. In statisticile prezentate se mai arata ca 65% dintre pacienti au incredere mare si foarte mare in sistemul privat, in timp ce doar 35% se incred in sistemul public de Sanatate. Legat de acest ultim aspect, 68% dintre romani considera ca statul roman nu contribuie asa cum ar trebui la asigurarea unui tratament corespunzator pentru bolnavii de cancer.

 

In ceea ce priveste principalele probleme ale sistemului de sanatate, acestea sunt, in opinia romanilor, coruptia, tehnologia invechita si salariile mici ale personalului medical. De asemenea, trei sferturi dintre romani considera ca dureaza prea mult pana cand un medicament nou devine disponibil pe piata romaneasca.

Referitor la aceste subiecte, Anka Mateescu, reprezentanta Asociatiei Romane Impotriva Leucemiei, a declarat ca „intarzierile de acces la noile medicamente determina pacientii nostri sa se aprovizioneze din surse nesigure. Cine controleaza medicamentele produse in India, pe care pacientii romani sunt obligati sa le cumpere deoarece statul nu doreste sa se implice in rezolvarea problemelor acestora?” – a intrebat aceasta, retoric, tintind catre Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala a Medicamentului si Casa de Asigurari de Sanatate.

Concluzia finala a conferintei a fost ca multitudinea de statistici si probleme identificate si enuntate genereaza decesul zilnic a 130 de romani cu diferite forme de cancere, multi dintre ei cu sanse reale de vindecare sau supravietuire. Cu aceasta problema, reprezentantii pacientilor au declarat ca se vor adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului, Comisiei si Parlamentului European, Organizatiei Mondiale a Sanatatii, precum si corpurilor diplomatice din Romania, pentru a sprijini demersurile lor viitoare.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*