500 de copii din Romania se imbolnavesc de cancer in fiecare an

2 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Reprezentantii Institutului Oncologic Bucuresti au aratat, in cadrul unei conferinte nationale pe aceasta tema, ca aproximativ 5.000 de copii sufera in prezent de aceasta afectiune nemiloasa.

 

asociatia pavel cancer (3)La finele saptamanii trecute a avut loc, la Bucuresti, cea de-a treia editie a Conferintei Nationale dedicate cancerului la copii si tineri. Evenimentul a fost organizat de asociatia P.A.V.E.L., din care fac parte parinti ai copiilor care sufera de cancer, in parteneriat cu Societatea Romana de Onco-Hematologie Pediatrica. Si de aceasta data, accentul a fost pus pe diagnosticare precoce a cestei cumplite maladii, element ce constituie primul si cel mai important pas catre vindecare, in condtitiile in care rata de supravietiuire in randul copiilor cu afectiuni oncologice a ajuns in Romania la 80 la suta, net superioara ratei de supravietuire a adultilor.

Printre participantii la conferinta s-a numarat si medicul Monica Dragomir, sefa sectiei de Oncologie pediatrica din cadrul Institutului Oncologic Bucuresti, care a atras atentia ca, anual, in Romania se inregistreaza aproximativ 500 de noi cazuri de cancer la copii, iar in prezent, numarul copiilor care sufera de aceasta afectiune in evolutie sau in remisie este de aproximativ 5.000.

 

Dr. Monica Dragomir

Dr. Monica Dragomir

Prin comparatie, la nivel mondial se inregistreaza, anual, circa 200.000 de cazuri noi de cancer la copii, incidenta fiind intre 8 si 16 cazuri noi la suta de mii de locuitori. In Romania, incidenta afectiunilor oncologice la copii este de 9,5 cazuri la suta de mii de locuitori, astfel de cazuri reprezentand la acest moment circa 1,5 la suta din cazurile oncologice inregistrate la nivel national.

Cu toate ca numarul cazurilor de cancer la copii a scazut in ultimii ani, aceasta boala continua sa reprezinte a doua cauza de deces la categoria de varsta 4-15 ani. „A fost facut un salt impresionant in rezultatele terapeutice in domeniul oncologiei pediatrice. De la 50 la suta rata de supravietuire in anii ’70, dupa anii ’90 cifrele arata ca este undeva peste 80 la suta, ceea ce este enorm, daca vom compara cu cancerele adultului. In Romania, in ceea ce priveste tratarea cancerelor la copii suntem undeva foarte aproape de ceea ce se poate face in lume. Nu este permis sa se inceapa tratamentul, daca nu ai dovada ca este bolnav. Cancerele la copil sunt greu de recunoscut. Orice schimbare in starea de sanatate a copilului trebuie investigata. De asemenea, orice formatiune tumorala trebuie investigata”, a declarat, in cadrul conferintei, dr. Monica Dragomir.

 

radioterapieLa randul sau, medicul Mircea Savu, directorul Institutului Oncologic Bucuresti, a subliniat o data in plus importanta diagnosticarii precoce a afectiunilor oncologice in cazul copiilor. El a tras un semnal de alarma, spunand ca multi parinti se prezinta prea tarziu la medic cu copiii, iar in unele cazuri, biopsia este facuta incorect. „Avem probleme cu diagnosticarea in stadii terminale si la adulti, in toata oncologia. Diagnosticul timpuriu creste speranta de viata. In prezent, onco-pediatrii au la dispozitie arme mult mai eficiente de lupta impotriva acestei boli. Diagnosticul precoce permite un control al bolii cu mai putine sacrificii, complicatii si sechele ale tratamentului”, a declarat in acest sens directorul Institutului Oncologic.

Acesta a vorbit si despre principala metoda de tratament a cancerului la copii, radioterapia, punand accent pe problemele cu care medicii Institutului se confrunta in prezent la acest capitol. „In Romania se face radioterapie la copiii bolnavi de cancer, de multi ani. In momentul de fata, radioterapia din Institutul Oncologic trece printr-o perioada de restructurare. Tehnicile moderne de tratament prin radioterapie sunt mari consumatoare de timp fata de tehnicile traditionale, ceea ce, din pacate, in loc sa poata creste capacitatea de preluare in tratament, ea scade. Incercam sa gasuim o modalitate de sedare a copilului in timpul tratamentului, pentru a nu se speria si a sta linistit. Acesta este programul pe care incercam sa il dezvoltam in Institut”, a mai precizat dr. Mircea Savu.

 


Adaugati un comentariu


 

*