Inca 3.000 de medici au spus „adio” Romaniei, in ultimul an

11 februarie 2014 | 2 comentarii |

O arata cele mai recente date statistice anuntate de Colegiul Medicilor din Romania al carui presedinte, dr. Vasile Astarastoae, este ingrijorat ca presa straina acorda mai multa atentie crizei din sistemul nostru sanitar, decat autoritatile romane.

 

cluj medicina2

Printr-un comunicat de presa remis astazi, medicul Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), trage un nou semnal de alarma in privinta crizei in care a ajuns sistemul sanitar romanesc, din cauza fenomenului de „exod al medicilor”. Presedintele CMR reitereaza faptul ca dupa ce se scolesc pe banii statului roman, medicii tineri pleaca sa lucreze in sistemele medicale din alte tari, intrucat sistemul sanitar de la noi nu le ofera prea multe oportunitati, nici pe plan profesional si nici financiar.

Astfel, conform datelor actualizare ale Colegiului Medicilor, in anul ce abia a trecut, inca 3.000 de medici au parasit Romania pentru a profesa in strainatate. Tarile preferate de medicii romani sunt Germania, Franta si Marea Britanie, unde isi gasesc de lucru cu aceeasi usurinta cu care si-ar gasi in tara, diferenta fiind insa una ca de la cer la pamant in privinta conditiilor de munca si a nivelului de slarizare. Spre exemplu, salariul de pornire net pentru un medic din Bucuresti a  crescut recent, de la 200 la 350 de euro pe luna, in timp ce in Marea Britanie si Germania, acestia pot castiga pana la 3.000 de euro daca lucreaza in schimburi de noapte.

 

Vasile Astarastoae, presedinte CMR

Vasile Astarastoae, presedinte CMR

Cu aceasta ocazie, Vasile Astarastoae s-a referit si la cateva articole aparute in presa britanica care trateaza criza generata in Romania de plecarea medicilor care profeseaza in sistemul de sanatate din Marea Britanie. Presedintele CMR a accentuat faptul ca presa straina acorda mai multa atentie acestui fenomen decat autoritatile romane, care ar trebui sa ia masuri pentru a pastra medicii in tara.

Este trist ca presa din alte tari semnaleaza acest fenomen si ca decidentii din Romania raman indiferenti si nu iau nicio masura concreta pentru a motiva medicii sa ramana in Romania. Trebuie sa remarcam, totodata, si un grad de ipocrizie din partea tarilor care primesc medicii romani, deoarece ele isi rezolva problema de sanatate publica, dar nu initiaza niciun program prin care cheltuielile educationale ale statului roman sa fie recuperate prin programe si proiecte de pregatire profesionala in Romania si investitii in sistemul de sanatate”, a declarat presedintele CMR. El a mai precizat ca Romania cheltuie sume insemnate de bani pentru a educa medicii, dar incesteste, practic, pentru a rezolva problemele sistemelor de sanatate din Marea Britanie si alte tari europene.

 

a-ti planifica propria viata

In ultimii doi ani, 30 la suta dintre medicii rezidenti au parasit Romania, reducand numarul total de medici de la 20.000 in 2011 la 14.000 anul trecut, potrivit datelor oficiale. De la momentul aderarii Romaniei la UE in 2007, aproximativ 14.000 de medici au parasit Romania care este principalul furnizor de personal medical pentru Germania, urmata de Grecia si Austria, potrivit publicatiei Die Welt. Potrivit unor date oficiale, in 2012, activau in Germania 2.704 medici proveniti din Romania, 2.258 din Grecia si 2.090 din Austria.

Die Welt noteaza ca cei mai multi imigranti din Romania si Bulgaria au o pregatire profesionala foarte buna, printre ei aflandu-se ingineri, matematicieni si medici. „Suntem a doua cea mai saraca tara din UE, pe baza PIB-ului pe cap de locuitor, iar acest exod al medicilor ne-a costat aproximativ 3 miliarde de euro in ultimii zece ani, aceasta fiind suma de bani investita pentru a instrui medicii care au plecat. Primele state beneficiare ale exodului au fost Franta, Germania si Marea Britanie, in fiecare dintre aceste tari existand aproximativ 4.000 de medici romani” afirma la finele anului trecut Vasile Astarastoae.

Intr-un top recent intocmit de Comisia Europeana, tara noastra se claseaza pe locul 26 din 27 de state, in ceea ce priveste numarul de medici pe cap de locuitor, doar Slovenia stand mai prost decat noi la acest capitol.

 

studenti medicinaClasamentul intocmit de Comisia Europeana reflecta fidel realitatea din fiecare spital de stat din Romania, tara noastra fiind plasata pe locul 26 din 27 in topul statelor europene cu cei mai multi medici, raportat la numarul de locuitori, in timp ce Grecia, Austria si Italia, carora noi le furniam specialisti, sunt ocupantele primelor trei locuri, cu 6,13, 5 respectiv 4 medici la mia de locuitori, in Romania media find sub 2,5 medici la 1.000 de locuitori, media in Uniunea Europeana fiind de 3,4 medici la mia de locuitori.

Medicii romani prefera sa plece sa profeseze in strainatate, imbunatatind statisticile in tarile respective, iar motivele care ii determina sa procedeze astfel sunt salariile mici si starea jalnica a sistemului sanitar.

Dr. Vasile Astarastoae spune ca din 1989 pana in prezent, peste 20.000 de medici romani au plecat sa profeseze in strainatate, cei mai multi plecand dupa  2007, anul in care Romania a aderat la Uniunea Europeana.

Din pacate, nicio echipa a vreunei guvernari care a trecut pana acum pe la conducerea Ministerului Sanatatii nu a facut mare lucru pentru a stopa acest fenomen. Ce-i drept, incepand din acest an s-au marit salariile medicilor rezidenti insa veniturile personalului sanitar raman in continuare modeste, iar situatia unitatilor medicale din sistem este departe de a fi una normala.

Europa are, in acest moment un deficit de 150.000 de medici, Statele Unite ale Americii vor ajunge pana in anul 2020 cu un deficit de 200.000 de medici.

 Comentarii (2)

  1. Dragos Negoitescu spune:

    Cati medici mai produce Romania pe an? 500? 300?… deci anul acesta au plecat intre 6 si 10 promotii…

  2. Cristina Elena Matei spune:

    Vom ajunge “minoritate” profesionala…trist dar fara solutie din pacate!

Adaugati un comentariu


 

*