Peste 80 la suta dintre medicii tineri vor sa plece in strainatate

Unii dintre ei se gandesc sa revina acasa, dar circa 30 la suta sunt ferm hotarati sa isi continue cariera medicala in clinici de afara si doar 10,6  la suta dintre absolventi vor sa ramana in tara.

 

medici ortopedie studentiCa problema exodului medicilor este inca departe de a fi rezolvata, o dovedesc si rezultatele unui nou sondaj, efectuat ce Colegiul Medicilor din Romania, care arata ca marea majoritate a medicilor tineri se gandesc sa plece sa lucreze in strainatate, multi avand acest gand inca de la terminarea facultatii.

Descurajati de conditiile de munca si salarizare, medicii aflati la inceput de cariera nu isi vad un viitor stralucit in Romania si iau in calcul varianta emigrarii intr-un viitor apropiat, stiind ca peste hotare isi vor putea gasi usor de munca datorita pregatirii foarte bune. Astfel, in cadrul sondajului, 82,3 la suta din medicii tineri chestionati au raspuns ca este posibil sa plece pentru a profesa in alta tara, iar aproape 30 la suta dintre ei au spus ca in mod sigur vor pleca. La polul opus, doar 10,6 la suta dintre respondenti au declarat ca nu iau in calcul o asemenea varianta si ca prefera sa isi continue cariera in spitalele din Romania.

In ceea ce priveste locul de munca, cei mai multi medici tineri au declarat ca prefera o alta tara din Uniunea Europeana, pe locul doi in topul preferintelor clasandu-se sistemul public de sanatate din Romania, devansandu-l, in mod oarecum surprinzator pe cel privat, unde conditiile sunt mult mai bune, iar gradul de incredere al pacientilor mai mare. De asemenea, doar o treime dintre cei chestionati si-ar dori sa isi practice meseria in propriul cabinet medical privat.

 

studenti medicinaDintre cei carte se gandesc sa emigreze, 19 la suta au declarat ca prefera state din afara Uniunii Europene, in topul preferintelor aflandu-se Statele Unite, urmate de Australia, Canada, Emiratele Arabe si Noua Zeelanda.

Intrebati care sunt motivele care i-au facut sa se gandeasca sa plece din tara, cei mai multi au mentionat nivelul scazut de salarizare, conditiile materiale din unitatile medicale, orele suplimentare de munca si lipsa de suport pentru activitatile de cercetare. De asemenea, unul dintre motivele migratiei il constituie si nevoia de recunoastere si afirmare profesionala.

Decizia lor de a pleca mai este de inteles si daca tinem cont de faptul ca 92,5 la suta dintre participantii la studiu au declarat ca inca beneficiaza de ajutor din partea parintilor sau rudelor.

 

rezidenti3Astfel, dintre cei 640 de respondenti care au declarat acest lucru, 499 spun ca depind in mod exclusiv de acest ajutor, neavand si alta sursa de venit, in timp ce doar 27 de respondenti s-au declarat  total independenti financiar.

In ceea ce priveste asteptarile tinerilor aflati inca pe bancile facultatilor de Medicina sau sunt rezidenti, studiul releva ca acestea sunt legate in primul rand de o salarizare mai buna. Acestia sunt de parere ca salariile ar trebui sa fie corespunzatoare volumului mare de munca, stresului si sacrificiilor pe care le fac medicii in ceea ce priveste viata personala, afectata de programul de serviciu si de nevoia de pregatire continua. Garzile, stresul, riscurile de sanatate asociate profesiei, impactul emotional al bolii ii afecteaza pe cei care lucreaza in domeniu. Acest efort nu este recunoscut de societate, care nu acorda respectul cuvenit medicilor, mai  considera tinerii care studiaza medicina. Ca sa ramana in tara, tinerii solicita in primul rand venituri care sa le permita independenta financiara inca de la nivelul intrarii in rezidentiat,  adica, de la o varsta la care colegii lor care au ales alte profesii pot sa-si sustina material familiile, ceea ce nu este cazul in Medicina. O alta asteptare a tinerilor medici se refera la modernizarea si dotarea unitatilor sanitare. Tinerii doresc conditii adecvate pentru obtinerea de performante profesionale si cer mai multe locuri de pregatire in rezidentiat. De asemenea, doresc respect si incredere din partea societatii civile, eliminarea coruptiei si cresterea finantarii in Sanatate.

 Comentarii (1)

  1. Cristina Kriss spune:

    Cum sa nu plece cand la noi e jale??? Nu exista bani pt sanatate dar pt deputati da!

Adaugati un comentariu


 

*