Medicii reclama inutilitatea actualului sistem de asigurari de malpraxis

3 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Colegiul Medicilor al Municipiului Bucuresti a derulat un studiu in urma caruia reiese ca doar unu la suta din medicii intervievati sunt multumiti de acest sistem, considerandu-l util doar asiguratorilor, nu si medicilor si pacientilor.

 

asigurari persoane fara venituriMajoritatea medicilor romani sunt nemultumiti de actualul sistem de asigurari de malpraxis, considerand ca acesta este util doar companiilor de asigurari si, partial Statului, in timp ce pentru medici si pacienti se dovedeste a fi total inutil. Acestea sunt concluziile unui studiu pe care Colegiul Medicilor din Bucuresti l-a efectuat in randul membrilor sai, concluzii care au fost prezentate pe larg in cadrul unei conferinte de presa.

In cadrul cercetarii, au fost intervievati aproximativ 500 de medici, 56% dintre acestia declarandu-se total nemultumiti de acest sistem. Au existat si respondenti multumiti patrial de sistemul actual de asigurari de malpraxis, insa numarul acestora, reprezentand 19% din totalul celor intervievati, este de trei ori mai mic decat cel al nemultumitilor. Medicii partial multumiti spun ca ar trebui aduse imbunatatiri actualului sistem, in timp ce un sfert dintre cei intervievati nu au putut face o evaluare si doar 1% s-a declarat pe deplin multumit.

Cei mai multi dintre medicii intervievati, 413 mai precis, considera ca, in forma actuala, asigurarile folosesc doar companiilor care incheie politele, ei neconsiderandu-se beneficiari. In acelasi timp, doar 29 dintre respondenti considera ca asigurarile de malpraxis sunt benefice pentru medicii care le incheie, iar alti 27 ii considera pe pacienti ca principali beneficiari.

 

Medici CMMB si pacienti

Medici CMMB si pacienti

Au existat si cateva raspunsuri conform carora Statul ar fi principalul beneficiar de pe urma acestor asigurari, explicatia fiind aceea ca Statul scapa de raspundere in cazurile de malpraxis, avand insa si de pierdut in fata firmelor de asigurari, la fel ca medicii si pacientii.

Principalul motiv pentru care medicii nu sunt multumiti de actualul sistem de asigurari de malpraxis este acela ca nu acopera si daunele morale, 90% dintre cei chestionati spunand ca acesta este primul lucru care trebuie schimbat. In acelasi timp, 3% dintre participantii la studiu spun ca reducerea pretului politelor ar trebui sa fie prioritara.

Medicii sunt nemultumiti si de relatia pe care o au cu firmele de asigurari, despre care spun ca este una inegala, in sensul ca nu au niciun cuvant de spus in fata monopolului acestora, iar negocierea este, de fapt, una de forta, in care doar asiguratorul stabileste conditiile.

 

asigurarePeste 90% dintre medici au declarat ca nu au nicio putere de negociere, fiind obligati sa incheie contractele asa cum le sunt impuse de companiile de asigurari, in timp ce 4% sustin ca singura putere de negociere este data de posibilitatea de a alege dintre mai multe oferte.

In acest sens, 84% dintre medici isi doresc ca organizatiile profesionale sa negocieze cu companiile de asigurari in numele lor, in timp ce 11% au declarat ca isi doresc sa poarte personal aceste negocieri. Si la acest capitol Statul beneficiaza de cel mai scazut grad de incredere, doar 4% dintre medici fiind de parere ca acesta le poate reprezenta cu succes interesul printr-un contract cadru-negociat cu firmele de asigurari.

Implicarea statului este invocata atunci cand vine vorba despre daunele morale, medicii considerand ca aceasta ar putea fi rezolvata prin fixarea unui plafon maxim al sumelor care se acorda ca despagubire. Pentru aceasta varianta au optat 63% dintre cei intervievati, iar incheierea unui contract intre pacient si unitatea sanitara este vazuta ca solutie de 20% dintre medici.

 

malpraxis jpgMentionand ca medicii, pacientii si societatea au nevoie de reglementari corecte in sistemul asigurarilor de malpraxis, care sa serveasca tuturor partilor implicate, CMMB arata ca actualul sistem este defavorabil medicilor, care lucreaza sub presiune, amenintati cu plata unor despagubiri de sute de ori mai mari decat valoarea cumulata a veniturilor pe care le obtin din practica medicala; pacientilor sau rudelor acestora, care sunt nevoite sa astepte ani de zile o compensatie pentru pierderile suferite si sa angajeze eforturi considerabile in Justitie pentru acest lucru, dar si societatii romanesti in ansamblul sau, care se confrunta cu o medicina defensiva, pierderi materiale pentru plata despagubirilor, pierderea capitalului uman prin emigrarea medicilor sau prin epuizarea energiei acestora in procese care ar fi putut fi evitate printr-un sistem just de acoperire a riscului de malpraxis.

Intrucat problema nu poate fi rezolvata doar punctual, ci necesita o abordare la nivel national, CMMB va trimite rezultatele consultarii publice catre CMR si il va sprijini in interventiile sale, pentru rezolvarea crizei. CCMB considera ca este in interesul medicilor si pacientilor ca negocierea unui contract cadru pentru asigurarea riscului de malpraxis sa fie facuta de conducerea CMR si  are incredere ca forul profesional reprezentativ la nivel national va reusi sa restabileasca pozitia echipei medic-pacient in fata firmelor de asigurari”, se mentioneaza in comunicatul organizatiei profesionale.

 


Adaugati un comentariu


 

*