Rezidenții, în conflict cu Colegiul Medicilor din România

Mărul discordiei îl constituie majorarea cuantumului cotizației și obligația de a plăti asigurări de malpraxis la același preț ca și medicii  specialiști.

 

O decizie adoptară la finele lunii martie de Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România (CMR) a stârnit un nou val de nemulțumire în rândul medicilor rezidenți, la momentul la care aceasta a intrat în vigoare, deși aceștia contestaseră respectiva decizie imediat după adoptarea documentului.

Potrivit tinerilor medici, este vorba de o decizie care prevede majorarea cuantumului cotizației de membru percepute pentru medicii rezidenți, suma percepută crescând de la 5 la 50 de lei, ceea ce înseamnă că rezidenții vor plăti lunar de 10 ori mai mult, începând cu luna mai, față de cât plăteau până acum.

Adoptată la finele luni martie, cu aplicabilitate începând cu luna mai, hotărârea Consiliului Național al CMR a fost contestată încă de atunci de Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi din România și de Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, ai căror membri nu sunt de acord cu majorarea cotizației percepute rezidenților, însă decizia a rămas neschimbată, iar din această lună tinerii medici vor avea de plătit 50 de lei lunar, față de cei 5 lei, atât cât era valoarea taxei până acum în cazul lor.

Puși în fața faptului împlinit, medicii rezidenți și-au manifestat din nou nemulțumirea față de această măsură, dar și față de alte măsuri ce le sunt impuse, care îi afectează pe plan financiar.

 

Cele mai vehemente reacții au venit din partea celor aproximativ 1.000 de rezidenți din centrul universitar Târgu Mureș, după ce organizația județeană a Colegiului Medicilor i-a înștiințat oficial că vor avea de plătit de 10 ori mai mult pentru cotizația de membru. Aceștia consideră că sunt victimele unui abuz, întrucât inițial au fost obligați să se înscrie în Colegiul Medicilor pentru a putea profesa, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru ca apoi, organizația profesională să decidă majorarea cotizației de la 5 la 50 de lei. „După ce ne-au obligat, la 1 ianuarie, să ne înscriem în Colegiul Medicilor, că altfel rămânem fără drept de liberă practică, ne-am dus, ne-am înscris. Văzând că suntem obligaţi să ne înscriem, s-a mărit cotizaţia de la 5 lei, la 50 de lei. Ori s-a luat o decizie abuzivă, ori s-a luat în necunoştinţă de cauză, fiindcă noi plătim acum 1% din salariul de rezident la Colegiul Medicilor. Este ceva absurd, pentru nimic în plus faţă de ce era înainte. Dacă am beneficia de ceva în schimbul a 50 de lei pe lună, am fi înţeles. Asta înseamnă 600 de lei pe an, cât era înainte salariul lunar al unui rezident, la care se adaugă şi asigurarea de malpraxis, care se ridică la 175 de lei. E foarte mult pentru noi, iar din cauza asta medicii rezidenţi de la noi vor suferi”, a declarat, referitor la acest subiect, dr. Cătălin Moise Dogar, unul dintre rezidenții mureșeni nemulțumiți de această măsură.

 

În afară de majorarea cotizației lunare pe care trebuie să o plătească la Colegiul Medicilor, rezidenții sunt nemulțumiți și de faptul că sunt obligați să plătească asigurări de malpraxis la același nivel cu medicii specialiști, deși rolul lor decizional în stabilirea diagnosticului este unul limitat. De asemenea, tinerii medici spun că, deși au o răspundere medico-legală limitată, dat fiind statutul lor, sunt obligaţi să încheie poliţe de asigurare pentru fiecare stagiu în parte.

Decizia incriminată prevede modificarea unei hotărâri din 2008 a aceluiași for profesional, privind stabilirea cuantumului cotizației de membru al CMR, conform noilor prevederi, cuantumul de 5 lei fiind perceput, începând de la 1 mai 2019, doar medicilor care nu desfășoară activitate medicală.

Membrii Colegiului Medicilor din România care exercită profesia de medic sau care ocupă o funcţie în baza calităţii de medic au obligaţia de a achita lunar cotizaţia de membru în valoare de 50 RON. Cotizaţia se plăteşte lunar, până cel mai târziu pe data de 15 a lunii următoare celei pentru care se datorează. Pentru cotizaţiile plătite ulterior acestei date, se datorează penalităţi. Conform statutului Colegiului Medicilor din România, neplata cotizaţiei pe o perioadă mai mare de 6 luni duce la suspendarea dreptului de practică medicală”, se arată în înștiințarea trimisă pe adresa medicilor rezidenți.

Pe de altă parte, reprezentanții CMR spun că decizia s-a luat în Consiliul Național, având la bază faptul că veniturile medicilor rezidenți au crescut destul de mult în ultimul timp, ajungând la un nivel chiar mai mare decât al multor medici de familie, spre exemplu, care plătesc aceeași cotizație.

 


Adaugati un comentariu


 

*