Se mareste cotizatia la Colegiul Medicilor

12 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Incepand cu 1 februarie 2017, aceasta va fi de 50 de lei pe luna, fata de 30 de lei cat a fost pana acum. Cotizatia CMR nu a mai fost modificata din 2008. 

 

colegiu - mediciMedicii vor avea de platit, incepand cu 1 februarie 2017, o cotizatie lunara mai mare catre Colegiul Medicilor. Potrivit Deciziei nr. 22/16.12.2016 pentru modificarea Deciziei nr. 5/18.04.2008, a Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania privind stabilirea cuantumului cotizatiei de membru al Colegiului Medicilor din Romania, in temeiul art. 439, lit. i) si 472 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania a decis ca incepand cu data de 1 februarie 2017, cuantumul cotizatiei de membru se modifica, de la 30 la 50 lei/ luna.

Astfel, CMR a decis ca  „membrii Colegiului Medicilor din Romania care exercita profesia de medic sau care ocupa o functie in baza calitatii de medic au obligatia de a achita lunar cotizatia de membru in valoare de 50 de lei”, iar aceasta decizie, publicata in Monitorul Oficial, intra in vigoare incepand cu data de 1 februarie 2017.

Raman nemodificate cotizatiile pe care le vor achita medicii rezidenti, medicii stagiari, precum si medicii care au dobandit dreptul de libera practica dar care nu desfasoara inca activitate medicala, care vor achita o cotizatie de 5 lei pe luna. Aceeasi suma vor plati si medicii pensionari care nu mai exercita activitati medicale dar care doresc sa isi pastreze calitatea de membru al Colegiului Medicilor din Romania.

 

Dr. Ion Japie

Dr. Ion Japie

Presedintele Colegiului Judetean al Medicilor Buzau, dr. Ion Japie, explica decizia CN al CMR de majorare a cotizatiei, prin faptul ca aceasta „nu a mai fost modificata din 2008, iar intre timp, inflatia a crescut simtitor, iar costurile de functionare a Colegiilor teritoriale si national, precum si activitatile de informare si tiparire/multiplicare a documentelor necesare avizarilor si organizare a activitatilor de perfectionare continua, ca si cele de reprezentare a medicilor nu mai puteau fi sustinute din acelasi cuantum al cotizatiilor. In contextul in care si veniturile medicilor au crescut, modificarea cotizatiei s-a apreciat ca nu va fi o povara pe care acestia sa nu o poata suporta”.

Colegiul Medicilor din Romania este o organizatie profesionala nationala a medicilor, care are ca principal obiect de activitate controlul si supravegherea exercitarii profesiei de medic, aplicarea legilor si a regulamentelor care organizeaza si reglementeaza exercitiul profesiei, reprezentarea intereselor profesiei de medic si pastrarea prestigiului acestei profesiuni in cadrul vietii sociale, asigurad respectarea de catre medici a obligatiilor ce le revin fata de pacient si de sanatatea publica. Pentru a putea profesa pe teritoriul Romaniei, fie in sistemul public, fie in cel privat, toti medicii trebuie sa fie membri ai acestui for profesional.

Totodata, Colegiul Medicilor din Romania avizeaza infiintarea cabinetelor medicale private, indiferent de forma lor juridica si participa, prin reprezentanti anume desemnati, la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor din unitatile sanitare.

 

medici - universitari - spitalePrin organismele sale, CMR este reprezentant al corpului medical din Romania in relatiile cu autoritatile si institutiile guvernamentale si neguvernamentale, interne si internationale. Prin procesul de acreditare a medicilor, CMR in fapt valideaza buna practica a medicilor conform specialitatii dobindite dar si certificarii anuale a educatiei medicale continue. Prin procesul de avizare a cabinetelor medicale, alaturi de alte institutii precum Ministerul Sanatatii, prin Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica, colegiile judetene verifica inaintea avizarii daca  un cabinet medical intruneste conditiile si dotarea medicala necesara autorizarii. CMR raspunde de calitatea si acreditarea tuturor manifestarilor stiintifice profesionale si a publicatiilor medicale.

Un rol important ii revine CMR in analiza si judecarea presupuselor acuze de malpraxis, in afirmarea culpei medicale sau a incalcarii codului deontologic. Legat de o presupusa abatere deontologica reclamata la CMR, pentru corecta apreciere, presupusa reclamatie este initial verificata de comisia de jurisdictie si apoi este inaintata unei alte comisii independente care judeca si propune dupa caz o sanctiune. Regula este ca ambele parti sint audiate, deseori se apeleaza la experti medicali independenti pentru o corecta interpretare a probelor din dosar.

Activitatea Colegiului Medicilor din Romania este reglementata prin Legea 95/2006 si Regulamentul de Organizare si Functionare a CMR.

 


Adaugati un comentariu


 

*