Colegiul Medicilor contesta sanctionarea doctorilor si asistentelor din Spitalul Judetean Buzau

31 ianuarie 2013 | 1 comentariu |

Birourile executive al Colegiului Medicilor din Romania si Colegiului Medicilor Buzau, precum si Comisia de Etica a CMJ Buzau considera ca ancheta facuta la Spitalul Judetean Buzau in cazul copiilor contentionati in Sectia de Pediatrie este „superficiala si incearca sa acopere deficientele organizatorice din sistemul de sanatate”. Documentele au fost transmise ministrului Sanatatii, Directiei de Sanatate Publica Buzau, Consiliului Judetean Buzau si Spitalului Judetean de Urgenta Buzau.

 

Dr. Ion Japie si dr. Mircea Citrea

Colegiul Medicilor din Romania (CMR), Colegul Medicilor Buzau (CMJ) si Comisia de Etica si Deontologie au solicitat astazi, prin trei comunicate, remise redactiei Sanatatea Buzoiana si autoritatilor implicate in anchetele desfasurate in cazul copiilor institutionalizati, filmati luni, imobilizati in patuturi in Sectia Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Buzau „o analiza complexa, amanuntita si profesionista”.

Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Romania, analizand modalitatea in care s-a desfasurat ancheta administrativa la Spitalul Judetean Buzau, privind situatia copiilor aflati in contentie in Sectia de Pediatrie si, mai ales masurile anuntate de conducerea spitalului, respinge cu fermitate incercarea de a se transfera intreaga responsabilitate asupra corpului medical”, se precizeaza in documentul amintit, semnat de presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoaie.

Reprezentantii CMR atrag atentia ca in toata Uniunea Europeana si, implicit, in Romania „pentru tulburari psihice ce pun in pericol integritatea fizica sau viata unui pacient prin autoagresiune sau accidente este acceptata (contentia – n.r.), cu respectarea unei anumite proceduri”, aceasta putand fi chimica sau fizica, asa cum este stipulat si in Legea 487 /2002 republicata, si se „permite contentia pacientilor, inclusiv minori, in anumite conditii”.

 

„Este imposibil sa se asigure o supraveghere continua”

 

CMR sustine ca inca de la publicarea legii, conducerile spitalelor aveau obligatia de a institui o procedura care trebuia comunicata intregului personal, dar „din datele de pana in prezent nu exista nici un element din care sa rezulte faptul ca o asemenea procedura a fost redactata si comunicata personalului Spitalului Judetean Buzau”.

Mai mult, conducerea CMR sustine ca incadrarea cu personal nu permitea in mod obiectiv supravegherea continua a acelor copii ce prezentau agitatie psihomotorie si arata ca „Ordinul Ministrului Sanatatii 1224/2010 specifica ca un medic pediatru trebuie sa aiba in ingrijire un numar de 5-15 pacienti (normat iv pe pat). In anul 2012, in Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean Buzau, care are 70 de paturi din care 15 de terapie intensiva, au functional 6 medici, care au a acordat asistenta la 2677 de copii, din care 1619 au avut nevoie de ingrijire in Compartimentul Terapie Intensiva. In Sectiile de Pediatrie se interneaza frecvent copii care au si afectiuni psihice sau au manifestari psihice in cadrul afectiunii de baza. O analiza rationala arata ca, in aceste conditii este imposibil sa se asigure o supraveghere continua din partea personalului medical”, se mentioneaza in comunicatul amintit.

 

Desfacerea contractului de munca, nelegala

 

Dr. Vasile Astarastoae – presedinte CMR

In concluzie, CMR considera ca ancheta desfasurata de catre Spitalul Judetean Buzau, prin care singurii vinovati au fost medicul si asistenta medicala „este o ancheta superficiala, partinitoare si care incearca sa acopere deficientele organizatorice din sistemul de sanatate, sa dea satisfactie opiniei publice, fara a propune masuri realiste si eficiente de a evita situatii de acest gen”, de aceea solicita o analiza complexa, amanuntita si profesionista a cauzelor unor astfel de incidente si masuri de preventie.

Totodata, presedintele CMR, dr. Vasile Astarastoae, atrage atentia ca „difuzarea de imagini cu minori filmati fara acordul autoritatii tutelare constituie o grava incalcare a legislatiei privind protectia copiilor”. Mai multe imagini explicite din Sectia de Pediatrie a SJU Buzau, cu copii institutionalizati, cu varste cuprinse intre doi si 12 ani, legati de paturi cu tifon, au fost difuzate, luni, marti si miercuri pe posturile centrale de televiziune, iar acum circula pe internet.

In ceea ce priveste sanctiunea cu desfacerea contractului de munca a medicului pediatru, Colegiul Medicilor apreciaza ca aceasta masura este „evident, nelegala, atata vreme cat, potrivit Legii, singura institutie abilitata sa aprecieze o atitudine medicala eronata este Colegiul Medicilor”. Din acest motiv, CMR solicita „revenirea de urgenta asupra deciziei de desfacere a contractului de munca si comunicarea catre Colegiul Medicilor Buzau a intregii documentatii necesare analizarii cazului”, organizatia profesionala oferindu-se sa acorde sprijin, inclusiv asistenta juridica medicilor carora „li s-a incalcat dreptul la o ancheta corecta si legala”.

 

Aceeasi pozitie a avut Colegiul Buzau

 

Dr. Ion Japie si dr. Nicolae Enache

Inca de marti, dupa declansarea scandalului, presedintele CMJ Buzau, dr. Ion Japie, si medicul neuropsihiatru Nicolae Enache, seful Sectiei de Neuropsihiatrie Infantila pentru copii si adolescenti a Spitalului de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca si sef al Comisiei de Disciplina a Colegiului Medicilor, au sustinut, intr-o conferinta de presa, ca in acest caz nu a fost nimic ilegal, facand trimitere la actul normativ care prevede ca pacientii cu probleme severe de sanatate pot fi contentionati pe durata interventiilor referitoare la stabilirea unui diagnostic sau a administrarii tratamentului. Medicul psihiatru a precizat chiar ca aceasta masura de contentie a copiilor in cauza a fost in favoarea lor, impiedicandu-i sa-si faca rau, mentionand insa ca durata nu trebuie sa fie mai mare de patru ore.

Intre timp, au fost declansate anchete la nivelul Consiliului Judetean Buzau, al Directiei de Sanatate Publica, al Directiei de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului si al Politiei. Astazi, dosarul intocmit de politisti a fost transmis procurorilor de la Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau. Se pare ca deja au fost audiate in legatura cu acest caz, sefa Sectiei Pediatrie, dr. Carmencita Matei, asistenta sefa si alte trei persoane din randul personalului medical si de igrijire al sectiei. De asemenea, anchetatorii au solicitat spitalului mai multe documente necesare continuarii cercetarilor, pentru a se vedea daca micutii nu au fost supusi la „rele tratamente”.

 

Comisia de Etica cere sa se respecte drepturile pacientilor

 

Astazi, in sedinta de urgenta, Comisia de Etica si Deontologie Profesionala a Colegiului s-a intrunit si a decis ca „CMJ nu va accepta solicitarea de a da un verdict fara o analiza corecta a tuturor factorilor determinanti”, amintind autoritatilor (ministrului Sanatatii, Directiei de Sanatate Publica, Consiliului Judetean si SJU Buzau) ca forul profesional „nu poate da sanctiuni adminstrative, dar poate solicita evaluarea corecta a acuzelor aduse medicilor, sa verifice corectitudinea legislatiei si aplicarii ei si sa faca propuneri legislative prin comisiile de specialitate”, mentionand ca nu a existat nicio reclamatie scrisa referitoare la acest caz.

Mai mult, Comisia arata ca lipsa de finantare cu care se confrunta unitatea medicala face ca in anumite situatii sa se creeze riscuri pe care nu este normal sa si le asume personalul medical.

In acest context, presedintele Comisiei, dr. Mircea Citrea, solicita Ministerului Sanatatii „intrunirea unei comisii formata din profesori de peditrie din mai multe centre universitare si medici legisti, pentru a se evalua situatia legislativa si toate aspectele legate de tratamentul copiilor, pentru a putea face completarea legislatiei”, precum si organelor de ancheta sa  analizeze daca „persoana care a dat public imagini cu pacientii internati, fara acordul lor,  a respectat legea sau nu”, mentionand ca este intru-totul de acord sa se formuleze reclamatii de catre cei care au o nemultumire cu privire la un medic, dar cere sa fie respectate drepturile pacientilor.

 

Consiliul Judetean a cerut sanctiuni drastice

 

Presedintele CJ cere sanctionarea vinovatilor

Presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, a declarat, in mai multe randuri, ca vrea sanctiuni aspre, care pot merge pana la desfacerera contractului de munca al persoanelor responsabile de situatia creata, iar astazi, in sedinta CJ a reiterat aceasta pozitie, mentionand ca „in momentul in care ancheta va fi finalizata vor fi sanctionate toate persoanele care vor fi gasite vinovate”, dintre acestea nefiind exclusa nici conducerea unitatii medicale.

Marti, presedintele Comisiei de Ancheta interna, Laurentiu Gavrila, anunta intr-o conferinta de presa ca s-au incalcat mai multe norme legale si proceduri in Sectia pediatrie si va propune sanctionarea sefei sectiei, dr. Carmencita matei, si a asistentei sefa. Miercuri, reprezentantii Consiliului de Administratie al SJU Buzau au luat in discutie cazul copiilor contentionati, dupa care au anuntat ca deocamdata sunt vizate de sanctiuni care pot merge pana la desfacerea contractului de munca, seful sectiei si asistenta sefa.

Astazi, concluziile au fost prezentate in sedinta Consiliului Judetean, unde consilierii au fost ba de acord cu sanctiunile, ba impotriva, iar presedintele Bigiu a concluzionat ca „este un lucru grav ce s-a intamplat, dar se va verifica totul si cei vinovati vor plati”, mentionand ca o parte din masuri deja s-au luat.

 

Protectia Copilului nu a gasit deficiente

 

Conducerea Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau  are deja primele concluzii ale anchetei declansata la SJU Buzau, iar din acestea rezulta ca micutii, care provin din centre de plasament, au beneficiat de ingrijire medicala corespunzatoare.

Potrivit directorului DGASPC, Alina Badulescu, cei sase copii filmati luni, in spital, legati cu tifon de patuturi, sunt rezidenti ai unei case de tip familial, in care se mai afla 11 copii, toti fiind diagnosticati cu afectiuni neuropsihice, unii cu ADHD, altii cu retard mintal, confirmand astfel ceea ce declarase medicul neuropsihiatru inca de marti. Copiii din Spitalul Judetean fusesera internati in Sectia Pediatrie cu afectiuni intercurente (probleme respiratorii), dar acestia au fost vizitati zilnic de ingrijitorii de la locunita unde sunt rezidenti micutii si niciodata nu i-au gasit legati.

Medicul sef de sectie a recunoscut, luni, ca la nevoie, acesti copii au fost imobilizati, atat din lipsa de personal, cat si in timpul tratamentelor. Dupa izbucnirea scandalului, niciun copil nu a mai fost supus contentiei.

*Comunicatul Colegiului Medicilor si Protestul Comisiei de Etica inaintare autoritatilor AICI

*Textul integral al Comunicatului Colegiului Medicilor din Romania poate fi consultat AICI

 



Comentarii (1)

  1. A. Moraru spune:

    Pe langa faptul ca sunt inumani, acesti decidenti sunt acum si lasi! Se vor acoperi si nu vor pati nimic. Ca de obicei, asistenta sefa si sefa de sectie, doar ele vor plati, ca sunt cele mai mici… Pacat, pt. ca si doctorita Matei si asistenta, in meserie sunt competente, iar legatul copiilor e treaba veche si mostenita de multi ani!

Adaugati un comentariu


 

*