Colegiul Medicilor din România reclamă agravarea problemelor din sistemul sanitar

10 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Organizația profesională atrage atenția că subfinanțarea sistemului de sănătate și lipsa de personal conduce la supranormare, burnout și creșterea riscului de malpraxis, afectând calitatea actului medical și, implicit, pune în pericol sănătatea populației.

 

Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenția asupra agravării problemelor din sistemul medical, cu accent pe subfinanțare și criza de personal, pentru care somează Guvernul să găsească soluții pentru rezolvarea crizei.

În condițiile în care, în ultimele luni, ne-am confruntat cu o serie de aspecte critice – probleme care sunt deja foarte cunoscute de către autorități și care au fost subiectul unor ample dezbateri în spațiul public, cum sunt: subfinanțarea sistemului de sănătate, personal insuficient, fapt ce conduce la supranormare, burnout și creșterea riscului de malpraxis, toate acestea afectând direct calitatea actului medical și, implicit, punând în pericol sănătatea populației generale”, transmite CMR printr-un comunicat.

Mai mult, conducerea organizației profesionale subliniază că, în ultimele săptămâni, printr-o serie de decizii succesive luate de guvernanți, nu doar că nu au fost discutate și identificate soluțiile necesare, ci constată o agravare a situației.

 

CMR atrage atenția cu privire la două aspecte esențiale de care factorii de decizie ar trebui să țină cont:

1. În sănătate, întâlnim „două Românii”, care fac să existe o discrepanță semnificativă în ceea ce privește accesul la servicii medicale. Pe de o parte, există zonele universitare, cu un număr suficient de medici, pentru a acoperi necesitățile populației, iar pe de altă parte, există 26 de județe în care sunt doar 1-2 medici la 1.000 de locuitori. Această diferență uriașă pune în pericol sănătatea și viața cetățenilor, din aceste zone defavorizate.

2. Criza medicilor de familie este profundă, iar numărul localităților din România care se confruntă cu o lipsă acută a medicilor de familie este în creștere. Această situație restricționează accesul la îngrijirea medicală primară, ceea ce poate avea consecințe grave pentru sănătatea populației. Mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 10.000 de medici de familie din România, aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate au vârsta de peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că, peste 10 ani, ne vom confrunta cu un deficit major de medici de familie. În același timp, intrările în sistem sunt foarte reduse, sub 3%. Situația este alarmantă și necesită măsuri concrete și coerente, dar și investiții în viitorul sistemului medical.

 

CMR subliniază că, în ciuda acestor probleme cunoscute, dezbătute și analizate, atât la inițiativa Colegiului Medicilor din România, cât și a altor entități din domeniu, bazându-se pe date concrete și studii ample, autoritățile din țara noastră continuă să ia decizii care agravează situația.

Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei cu care ne confruntăm în ceea ce privește resursa umană din sănătate, în condițiile în care nici măcar o eventuală disponibilitate a posturilor nu ar rezolva această problemă cronică. Avem exemplul anului trecut, atunci când decizia deblocării posturilor nu a îmbunătățit situația critică din specialități precum anestezie și terapie intensivă, medicină de urgență. Și asta pentru că nu au existat candidați pentru aceste posturi. Prin urmare, soluțiile și, implicit, rezolvarea problemei pot fi identificate doar printr-o politică coerentă, care să cuprindă aspecte complexe”, atrage atenția CMR, cerând măsuri urgente pentru deblocarea posturilor din spitale și din instituțiile de sănătate care se confruntă cu o criză acută de specialiști.

 

Daniel Coriu

În același timp, CMR atrage atenția că scăderea dramatică a bugetului alocat medicinei de familie în 2024, care este mai mic cu aproximativ 25% față de anul precedent, indică o lipsă de viziune și de interes pentru gestionarea problemelor sistemului de sănătate din România din partea decidenților.

Acuzând Guvernul de „incoerență în aplicarea strategiilor de atragere a tinerilor medici în specialitate, precum și a celor de retenție în zonele deficitare, și creează dificultăți în funcționarea cabinetelor de medicină de familie existente. În acest fel, este pus în pericol accesul populației la asistența medicală primară, cu efecte dramatice imediate, dar și pe termen lung”, prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele CMR.

CMR atrage atenția supra rezultatului predictibil al măsurilor luate: adâncirea crizei din sistemul medical, compromiterea calității serviciilor medicale și distrugerea medicinei de familie, care este baza piramidei sistemului nostru medical. „Este imperativ ca factorii de decizie să ia în considerare aceste probleme, cu prioritate și seriozitate, și să caute soluții sustenabile și eficiente, pentru a asigura un sistem de sănătate funcțional și accesibil pentru populație”, se menționează în încheiera comunicatului CMR.

 

Reacția Colegiului Medicilor din România vine ca urmare a situației tensionate semnalată de spitalele din Capitală, dar și din țară, în contextul înmulțirii cazurilor de gripă și altor afecțiuni de sezon, precum și de lipsa de personal la Unitățile de Primire Urgențe și la camerele de gardă ale spitalelor, unde medicii au fost nevoiți să apeleze la ajutorul poliției, pentru a face față agresivității aparținătorilor bolnavilor care au fost nevoiți să aștepte ore întregi pentru a le veni rândul la consultații, din cauza numărului insuficient de medici, asistenți medicali și brancadrieri.

Angajările în sistemul public, implicit în sistemul public de sănătate, au fost îngheţate la jumătatea anului trecut, după o scurtă perioadă în care s-au putut face angajări, după pandemie. Memorandumurile iniţiate de MS şi MDLPA nu au fost avizate de Ministerul Finanţelor, cu toate că era singura posibilitate de deblocare a acestora. Unităţile medicale ar putea organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de medici, prin aprobarea noilor memorandumuri adoptate de cele două ministere la începutul acestui an.

 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în prima ședință de Guvern din acest an, că una dintre primele priorități ale Executivului în acest an este să rezolvăm rapid problema medicilor rezidenți care au promovat examenul de specialitate la sfârșitul anului trecut. Sunt aproximativ 4.500 de medici în care statul român a investit sute de milioane de euro și trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în țară”, a declarat premierul, înaintea ședinței de Guvern.

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a afirmat că este sigur că memorandumurile iniţiate de Ministerul Sănătăţii şi cel al Dezvoltării, privind scoaterea la concurs a posturilor vacante din sănătate, vor fi aprobate săptămâna viitoare, iar „în următoarea lună și în continuare, probabil până în luna martie, toate unitățile medicale spitalicești pot organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, în funcție de necesarul lor”.

La rândul lor, managerii spitalelor spun ar fi „o crimă” să se continue cu actuala lipsă de medici, cât și de asistenți medicali și personal auxiliar.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*