Cat platim la asigurari sociale in 2017?

20 februarie 2017 | 0 comentarii |

Salariatii vor datora CASS pentru tot venitul realizat, plafonarea la cinci salarii medii brute ca baza de calcul fiind eliminata de Guvernul Grindeanu, incepand cu luna februarie.

 

bani sanatateSistemul fiscal din Romania a cunoscut modificari semnificative in 2016, odata cu intrarea in vigoare a noilor coduri fiscale, anumite prevederi avand aplicabilitate din 2017. Unele dintre acestea au fost insa modificate de Guvernul Grindeanu, asa cum se intampla cu contributiile la sanatate (CASS).

Guvernul Ciolos a plafonat, in premiera, baza de calcul a CASS, la cinci salarii medii brute, pentru contributia individuala a angajatului (cota: 5,5%), dar nu si pentru cea datorata de angajator (cota: 5,2%). Executivul actual a decis insa, prin OUG 3/2017, sa elimine aceasta masura, incepand cu veniturile din salarii aferente lunii februarie, ceea ce inseamna ca plafonarea a fost valabila numai pentru luna ianuarie 2017, iar incepand cu veniturile din salarii aferente lunii februarie, salariatii vor datora CASS pentru tot venitul realizat.

Pensionarii nu vor mai plati nimic la sanatate, indiferent de nivelul pensiei incasate, Guvernul Grindeanu eliminand contributiile la CASS si pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei.

In ceea ce priveste cotele contributiilor sociale pe care trebuie sa le achite angajatorii si salariatii, acestea sunt stabilite de Codul fiscal. Legile bugetelor de stat au fost aprobate, fara modificari ale cotelor pentru anul 2017, ceea ce inseamna ca acestea raman la nivelul ce s-a aplicat si anul trecut.

 

medic - sanatate offlineIn aceste conditii, contributiile de asigurari sociale de sanatate, valabile in anul 2017, sunt  de 5,5% in cazul contributiei individuale a salariatului si de 5,2% contributia datorata de angajator, aceleasi cote fiind valabile si in 2016.

Ramane nemodificata si contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, care este de 0,85%. De asemenea, se pastreaza si cota contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, cuprinsa intre 0,15% si 0,85% (diferentiata in functie de clasa de risc, potrivit legii).

Pentru veniturile din dividende, CASS se calculeaza la venitul brut in bani sau in natura realizat in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului, fara plafonarea la cinci salarii medii brute lunar. Practic, plafonul a fost in vigoare doar in luna ianuarie 2017. Prin urmare, CASS se va datora in acest an raportat la veniturile obtinute din dividende in 2016. Daca dividendele au fost primite, insa, de actionari/asociati in ianuarie 2017, CASS se datoreaza pentru aceste venituri, indiferent daca persoana fizica a mai avut si alte tipuri de venituri sau nu.

 

pensiiContributiile la pensii sunt, de asemenea, prevazute in Codul Fiscal, acestea fiind in 2017 de 26,3% pentru conditii normale de munca (din care 10,5% pentru contributia individuala a salariatului si 15,8% pentru contributia datorata de angajator), de 31,3% pentru conditii deosebite de munca (din care 10,5% pentru contributia individuala a salariatului si 20,8% pentru contributia datorata de angajator) si de 36,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca, asa cum sunt prevazute de Legea pensiilor (din care 10,5% pentru contributia individuala a salariatului si 25,8% pentru contributia datorata de angajator).

In acelasi timp, cota de contributie aferenta fondurilor de pensii administrate privat este de 5,1%  si este inclusa in contributia la pensii amintita, la fel ca in 2016. Se pastreaza si tariful de 2,15 lei pentru talonul de plata trimis la domiciliul beneficiarilor, in cazul in care acestia primesc bani intr-un cont bancar.

 

pensii privateContributiile pentru asigurarile de somaj ce se aplica anul acesta sunt de 0,5% contributia individuala a salariatului si de 0,5% contributia  angajatorului.

Legislatia fiscala prevede, de asemenea, existenta unei contributii la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, a carei cota, valabila in 2017 si datorata de angajator, este tot de 0,25%.

Angajatorul este cel ce se ocupa de calcularea, declararea si plata asigurarilor sociale, indiferent daca este vorba despre contributiile datorate de firma sau de contributiile datorate de salariati.

Odata cu publicarea Legii nr. 7/2017 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2017 s-a stabilit si ce valoare va avea, in acest an, castigul salarial mediu brut, in functie de valoarea caruia este stabilit si ajutorul de deces. Astfel, incepand din data de 20 februarie 2017, cuantumul castigului salarial mediu brut va fi de 3.131 de lei, ceea ce inseamna ca la decesul asiguratilor sau pensionarilor se va acorda aceeasi suma, iar pentru un membru al familiei asiguratului sau al pensionarului se va acorda 1.566 de lei.

In prezent, pentru asigurat sau pensionar se acorda 2.681 de lei, in timp ce pentru membrul de familie se acorda 1.341 de lei.


Adaugati un comentariu


 

*