O noua promisiune privind rezolvarea crizei de vaccinuri

20 februarie 2017 | 0 comentarii |

Saptamana aceasta ar urma sa fie semnate noi contracte pentru vaccinul hexavalent si pentru cel tetravalent, dar vaccinul pentru heatita B ar putea reaparea pe piata abia la sfarsitul lunii viitoare.

 

vaccin copiiMinistrul Sanatatii, Florian Bodog, promite ca saptamana aceasta va fi facut un prim pas in rezolvarea crizei de vaccinuri de pe piata romaneasca, fara a scapa insa ocazia sa aduca in discutie „greaua mostenire”. Totodata, in contextul dezbaterilor actuale pe marginea Ordonantei 13,  Florian Bodog a sugerat, de asemenea, ca ar putea fi acuzat de abuz in serviciu, in demersurile sale pentru rezolvarea crizei de vaccin.

Potrivit declaratiilor facute la sfarsitul saptamanii trecute, la Valenii de Munte, unde a participat la inaugurarea unei sectii de Fizioterapie a spitalului din localitate, ministrul promite ca pentru vaccinul hexavalent si pentru cel tetravalent exista sperante ca ar putea reaparea pe piata in perioada imediat urmatoare. Nu acelasi lucru poate spune insa despre vaccinul impotriva hepatitei B, referitor la care ministrul a recunoscut ca este putin probabil ca acesta sa revina pe piata inainte de sfarsitul lunii martie.

In ceea ce priveste primele doua vaccinuri enumerate, in cursul acestei saptamani urmeaza se se semneze noile contracte cu producatorii si furnizorii, Florian Bodog dand asigurari ca dupa perfectarea acestor documente, stocurile epuizate vor putea fi refacute.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Contractul pentru vaccinul tetravalent urmeaza sa fie semnat chiar astazi sau maine, insa in ceea ce priveste vaccinul hexavalent, situatia este una mai problematica, ministrul precizand ca inca se cauta o solutie viabila. „Procedura pentru vaccinul hexavalent a fost facuta anul trecut, nu a fost semnat contractul de catre fosta conducere a ministerului si nu am primit avizul controlului financiar preventiv, ceea ce inseamna ca am doua solutii: fie imi asum raspunderea si semnez contractul fara control financiar preventiv, ceea ce poate sa se soldeze cu o acuzatie de abuz in serviciu, fie anulez contractul. Daca anulez contractul fara sa gasesc o alta solutie, in continuare nu vom avea vaccin hexavalent. Programul de vaccinare s-a schimbat, s-au introdus mai multe vaccinari cu hexavalent pentru a suplini lipsa altor vaccinuri, motiv pentru care am decis si am demarat de urgenta o procedura scurta de achizitionare a vaccinului, in zilele urmatoare voi semna contractul si acest vaccin va intra pe piata”, a declarat ministrul.

 

productie vaccinuriIn ceea ce priveste vaccinul impotriva hepatitei B, care se administreaza copiilor in primele zile de viata, ministrul Bodog spune ca problema este generata de producatorul coreean, care nu are toate actele in regula si, in consecinta, nu mai poate livra produsul respectiv. „Noi am identificat un producator european care va avea disponibilitate pentru acest vaccin si, undeva la sfarsitul lunii martie, va intra pe linia de productie, si incercam sa gasim o solutie pentru a ajunge cat mai repede la copii”, a precizat Florian Bodog.

Acesta a mai anuntat ca, in curand, va fi introdus in schema de vaccinare si vaccinul peneumococic, ceea ce constituie o noutate absoluta pentru Romania, in conditiile in care au mai ramas doar doua sau trei tari din Europa in care acest vaccin nu a fost introdus deja in schema. O decizie concreta in acest sens urmeaza sa se ia tot in cursul acestei saptamani.

Intre timp, tot mai multe spitale si medici de familie din tara anunta ca si-au epuizat, de mult, stocurile de vaccin hexavalent si vaccin impotriva hepatitei B, o astfel de situatie existand si la nivelul judetului Buzau, unde stocurile de hexavalent sunt deja epuizate de la finele lunii trecute, iar dozele de vaccin impotriva hepatitei B erau si ele, pe sfarsite.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*