Mâine ar putea începe vaccinarea anti-Covid a copiilor între 12 și 16 ani

Începând de azi, minorii pot fi programați pe platforma on-line prin intermediul conturilor părinților, însă se vor putea vaccina și fără o programare prealabilă.

 

La sfârșitul săptămânii trecute, Agenția Europeană a Medicamentului a emis recomandarea autorizării vaccinului anti-Covid produs de Pfizer/BioNTech și pentru categoriile de vârstă 12-16 ani, dând astfel undă verde țărilor membre UE să înceapă imunizarea și în rândul acestor copii. România anunțase că va respecta recomandarea Agenției Europene a Medicamentului, iar după ce aceasta și-a dat avizul, a rămas să fie puse la punct ultimele detalii pentru a începe vaccinarea și în cadrul acestei categorii de vârstă. Se dorea ca acest lucru să se întâmple astăzi, de Ziua Copilului, însă, cel mai probabil, vaccinarea copiilor va începe de mâine.

Comitetul național de coordonare a vaccinării a transmis că respectarea acestui termen depinde de respectarea tuturor criteriilor procedurale impuse de Agenția Europeană a Medicamentului. „De miercuri, 2 iunie, ar putea începe imunizarea împotriva Covid-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, cu vaccinul produs de compania farmaceutică Pfizer/BioNTech. Respectarea acestui termen este condiţionată de îndeplinirea tuturor criteriilor procedurale impuse de Agenţia Europeană a Medicamentului, conform calendarului agreat” se menționează într-un comunicat pe această temă.

 

Platforma de programare on-line a fost optimizată, astfel că, începând de astăzi, minorii pot fi programați la vaccinare prin intermediul conturilor părinților sau reprezentanților legali. În același timp, potrivit comunicatului comitetului național de coordonare, vaccinarea copiilor se va putea face și fără programare prealabilă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie unde se administrează acest tip de vaccin, la centrele drive-trough sau la evenimentele de tip maraton.

Vaccinarea copiilor între 12 și 16 ani se va face cu serul de la Pfizer, singurul avizat, deocamdată, pentru administrarea la această grupă de vârstă. Copii vor primi tot două doze, la fel ca și adulții, rapelul administrându-se tot la 21 de zile după prima doză.

 

La centrul de vaccinare, copiii trebuie să se prezinte însoțiți de părinți sau de reprezentantul legal, care vor prezenta documentul de identitate al minorului. În cazul copiilor peste 14 ani este nevoie de cartea de identitate sau de pașaport, în timp ce pentru copiii sub această vârstă trebuie prezentat certificatul de naștere.

Adulții vor completa un  formular de consimţământ informat prin care îşi exprimă acordul în privința vaccinării minorului, document ce trebuie semnat de unul dintre părinți sau de reprezentantul legal. De asemenea, înainte de vaccinare se va completa și un chestionar de triaj. Ambele documente sunt disponibile la fiecare centru sau punct de vaccinare, însă pentru facilitarea procesului de vaccinare și reducerea timpilor de așteptare, acestea pot fi descărcate de pe platforma RoVaccinare și completate în prealabil.

Studiile clinice pe baza cărora vaccinul a fost autorizat și pentru copiii între 12 și 16 ani arată un profil de siguranţă şi o tolerabilitate foarte bune ale vaccinului în cadrul acestei categorii de vârstă, sens în care eficacitatea la aceştia este foarte mare. Astfel, studiile efectuate relevă faptul că în grupul copiilor care au fost vaccinaţi nu s-au înregistrat cazuri de Covid-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinaţi.

 

România se numără printre primele țări europene care aprobă vaccinarea copiilor. Și Italia va permite vaccinarea pentru această grupă de vârstă, iar SUA și Canada au aprobat deja vaccinarea cu Pfzer a copiilor cu vârsta de peste 12 ani. De asemenea, și Elveția a aprobat vaccinarea copiilor.

Și alte țări se pregătesc de vaccinarea copiilor. În Marea Britanie, autoritățile spun că acest lucru ar putea avea loc din toamnă, pentru prevenirea închiderii școlilor în cazul în care numărul de infectări va crește. Planurile oficialilor de la sistemul national de sănătate (NHS) arată că o singură doză ar putea fi de ajuns pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani.

Pe de altă parte, anumiți experți în domeniul sănătății consideră că un program de imunizare anti-Covid pentru copii ar trebui luat în considerare numai în circumstanțe speciale, deși recunosc că vaccinarea copiilor ar putea contribui la reducerea focarelor și a răspândirii Covid. Pe de altă parte, vaccinarea copiilor pune și probleme de ordin etic, în sensul că oamenii care chiar ar avea nevoie de acest vaccin nu vor avea posibilitatea să-l facă, în special aceia din țările sărace. În același timp, cum noile variante ale virusului se răspândesc mai ușor în rândul tinerilor și unii adulți refuză vaccinarea, este considerată oportună începerea vaccinării copiilor, mai spun experții în sănătate

 


Adaugati un comentariu


 

*