Prima tranșă de vaccin de la Johnson & Johnson a ajuns în România

Compania producătoare a anunțat ieri că a decis să amâne pe termen neprecizat livrările către piața europeană, după ce autoritățile de reglementare din Statele Unite au recomandat o pauză în administrarea vaccinului.

 

În acestă dimineață a sosit în România prima tranșă de 60.000 de doze de vaccin Janssen, produs de divizia farmaceutică a companiei americane Johnson & Johnson, deși zilele trecute, autoritățile anunțau că asta se va întâmpla pe 15 aprilie. Din păcate însă, în timp ce secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu anunța în conferința săptămânală de presă pe tema vaccinării că azi este așteptată prima tranșă din acest vaccin, compania producătoare a transmis, ieri, că amână livrările către piața europeană, până la finalul investigațiilor privind unele efecte adverse semnalate în Statele Unite, acolo unde au fost administrate deja aproape 7 milioane de doze.  Este vorba de șase cazuri de tulburare a coagulării sângelui semnalate la șase femei cu vârste între 18 și 48 de ani, dintre care una a decedat, iar o alta a ajuns la spital în stare gravă. Nu a fost stabilită o legătură directă de cauzalitate între administrarea vaccinului și apariția acestor evenimente trombotice, însă autoritatea americană de reglementare în domeniul medicamentelor a recomandat  o pauză în administrarea vaccinului, până la finalizarea investigării celor șase cazuri. Este o măsură de precauție extremă, iar după ce această măsură a fost pusă în aplicare, compania producătoare a vaccinului a anunțat că a decis să amâne distribuirea vaccinului către Uniunea Europeană, până va exista o clarificare cu privire la posibilele efecte adverse de natură trombotică.

Dozele destinate României se aflau deja pe drum la momentul anunțării deciziei de amânare a livrărilor, așa că acestea au fost recepționate astăzi, dar vor rămâne stocate la Institutul Cantacuzino până când Agenția Europeană a Medicamentului va face precizări în privința administrării vaccinului.

 

Andrei Baciu și dr Valeriu Gheorghita

În cadrul aceleiași conferințe pe tema vaccinării, coordonatorul campaniei, dr. Valeriu Gheorghiță a precizat ieri că sunt cunoscute cele șase cazuri din Statele Unite și că se așteaptă precizări de la Agenția Europeană a Medicamentului, înainte de începerea vaccinării cu acest ser. Șeful CNCAV a declarat că se așteaptă „o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi, cu siguranţă, dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atât timp cât nu avem suficiente date de siguranţă. Este importantă experienţa acumulată până la acest moment în Statele Unite, unde sunt aproape 7 milioane de doze deja utilizate. Frecvenţa acestor cazuri de evenimente trombotice pare a fi de circa unu la un milion, deci oricum vorbim de o frecvenţă extrem de rară, însă atât timp cât a fost această recomandare a unei agenţii de reglementare, cu siguranţă şi Agenţia Europeană a Medicamentului va face precizări suplimentare şi recomandări în acest sens”.

Gheorghiță a mai spus că o eventuală amânare a vaccinării cu noul ser nu va afecta debutul campaniei de imunizare în mediul rural, unde urmează să fie trimise caravane mobile. Intenția era să se folosească preponderent vaccinul Janssen, datorită faptului că se administrează într-o singură doză și nu necesită condiții speciale de depozitare, însă poate fi folosit și alt tip de vaccin, respectându-se condițiile lanțului de frig.

 

Săptămâna viitoare vor fi operaționalizate 20 de noi centre mobile de vaccinare anti-COVID, cu personal medical asigurat de unități militare și instituții medicale aparținând Ministerului Apărării Naționale. Centrele mobile vor fi coordonate de Direcția Medicală a ministerului și vor fi organizate în spații puse la dispoziție de autoritățile locale din zonele în care echipele de vaccinare se vor deplasa. Atât transportul containerelor în care se va face vaccinarea, cât și al dozelor de vaccin și al celorlalte echipamente necesare vor fi asigurate de instituțiile militare.

Astăzi va avea loc și o ședință la care vor participa reprezentanți ai Comitetului de coordonare a activității de vaccinare și reprezentanți ai medicilor de familie, pentru a fi stabilite noi detalii legate de începerea campanie de vaccinare în cabinetele acestora, din data de 4 mai.

Până la acest moment, la nivel național, un număr de 3.028 de medici de familie și-au exprimat dorința de a se implica în campania de vaccinare, dintr-un total de 10.900, care au contract cu CNAS.

 

Începând cu această săptămână au fost operaționalizate, peste 170 de noi centre de vaccinare, astfel că numărul total al acestora a ajuns la 1.062, cu un total 1.495 de fluxuri. În acest mod, ieri s-a atins o cifră record 76.590 de pe persoane vaccinate într-o singură zi. Odată cu operaționalizarea noilor centre capacitatea de vaccinare la nivel național a ajuns la 115.000 de persoane pe zi, însă problema este că aici sunt incluse și locurile pentru vaccinul de la AstraZeneca, pe care mulți îl evită.

Astfel, pentru a avea 115.000 de persoane vaccinate zilnic ar trebui să fie ocupate în fiecare zi și locurile din centrele unde se administrează acest vaccin, însă acest lucru nu se întâmplă. Din acest motiv, pe lângă decizia de a lăsa la liber vaccinarea cu acest ser, autoritățile au decis ca, din 19 aprilie, 61 de fluxuri de vaccinare cu serul de la AstraZeneca să fie transformate în fluxuri pentru serul de la Moderna. Totodată, în centrele respective se va continua administrarea rapelului pentru persoanele care au primit prima doză de vaccin de la AstraZeneca.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*