Maraton de vaccinare dedicat adolescenților, cu ocazia zilei de 1 Iunie

Acțiunea se adresează tinerilor cu vârste între 6 și 18 ani, însă limita de vârstă ar putea fi coborâta, daca între timp va fi emisă aprobarea pentru administrarea vaccinului de la Pfizer începând cu vârsta de 12 ani.

 

Nu mai încape îndoială că maratoanele de vaccinare sunt cheia succesului acestei campanii, fapt confirmat și de președintele Iohannis, care a remarcat creșterile importante ale numărului de persoane vaccinate zilnic în perioadele în care sunt desfășurate astfel de acțiuni. În condițiile reluării cursurilor în regim normal și având în vedere măsurile de relaxare care vor urma de la 1 iunie tinerii sub 18 ani reprezintă o categorie importantă de populație care ar trebui să fie vaccinată, nu atât prim prisma riscului la care ar fi expuși în caz de îmbolnăvire cât a potențialului de a răspândi infecția in comunitate.

Prin urmare, ținând cont de aceste două aspecte, autoritățile au decis să marcheze Ziua Internațională a Copilului printr-un maraton de vaccinare dedicat celor sub 18 ani. În condițiile actuale de această acțiune pot beneficia doar cei cu vârste între 16 și 18 ani, însă dacă autoritatea europeană de reglementare în domeniul medicamentului va aproba până atunci administrarea vaccinului de la Pfizer începând cu vârsta de 12 ani, evident că va fi coborâtă și limita de vârstă la maratonul de vaccinare.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, spune se intenționează ca evenimentul să aibă loc în perioada 31 mai  – 1 iunie pe o perioadă de cel puțin 24 de ore. „Ne-am dori să funcţioneze neîntrerupt cel puţin 24 de ore, încât să dăm posibilitatea unui număr cât mai mare de tineri, de copii, de adolescenţi să se poată prezenta în centrele de vaccinare, evident, însoţiţi de un aparţinător, de tutorele legal – părinţi, bunici. Evident că se va asigura vaccinarea celor care sunt programaţi în platformă, însă în zilele respective 31 mai, probabil şi 1 iunie, vom avea această prioritizare, pentru această grupă de vârstă”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

 

Acesta spune că există deja solicitări din partea unor unități de învățământ care doresc să organizeze acțiuni de vaccinare a elevilor, iar autoritățile vor acorda tot sprijinul în acest sens.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat și depășirea pragului de 4 milioane de persoane vaccinate în România cu cel puțin o doză, estimând că în luna august vom putea ajunge „în pragul de imunitate colectivă” cu un procent de imunizare de 50%, reprezentat de persoanele vaccinate dar și de cele care vor avea imunitate naturală dobândită după ce au trecut prin boală. Acesta a reamintit de țintele de vaccinare stabilite recent, fiind vorba de 5 milioane de persoane vaccinate până la finele lunii mai, 6 milioane în luna iulie și 7 milioane în cursul lunii august. Pentru că scăderea numărului de cazuri noi de Covid-19 și măsurile de relaxare vor da multora falsa impresie ca pandemia a trecut și nu mai este nevoie să se vaccineze, autoritățile vor amplifica în perioada următoare campania de vaccinare, subliniind că pericolul nu este depășit până când nu se atinge pragul de 70% din populație imunizată.

Ne dorim o amplificare a campaniei de vaccinare, iar modelele se bazează, pe de-o parte, pe intenţia de vaccinare, pe de altă parte, pe ritmul de vaccinare, întotdeauna evaluat în ultimele două săptămâni, şi aici mă refer la doza I, pentru că aceasta este cea mai relevantă. De asemenea,  ne bazăm pe datele care ţin de numărul de cazuri confirmate de infecţie cu SARS-CoV-2 şi procentul de suprapunere al persoanelor confirmate cu persoane care au fost vaccinate. Împreună se creează acel concept de imunitate colectivă care poate să fie de la 25-30-40 până la 50%. Ţinând cont de estimarea, de evoluţia epidemiologică a numărului de cazuri, din fericire situaţia epidemiologică la nivel naţional este una bună, însă avem nevoie să consolidăm acest trend evolutiv favorabil şi să asigurăm acea predicţie pe termen lung, încât prin vaccinare, scăzând numărul persoanelor care sunt susceptibile la infecţie, să nu mai avem risc de recădere epidemiologică după ce relaxăm etapizat şi progresiv toate aceste restricţii” a mai explicat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

 

Acesta a anunțat că din această săptămână s-a demarat și campania de vaccinare a pacienților internați în spitale, cu alte afecțiuni decât Covid-19. Din cele 367 de spitale publice din țară, au fost configurate în Registrul Electronic Național de Vaccinare  322, iar 198 dintre acestea au avut amenajate centre de vaccinare în etapa I a campaniei. O parte din aceste centre au rămas funcționale, iar acolo s-a început deja vaccinarea pacienților care doresc să fie imunizați în spital,  iar săptămâna aceasta, unităților sanitare cu centre de vaccinare li s-au adăugat 124 de spitale noi, care vor vaccina. Primii pacienți cu boli cronice au fost vaccinați în spitalele din  Dolj, Sibiu, Bacău, Călăraşi, Brăila şi Bucureşti, iar de săptămâna aceasta s-a început vaccinarea și în spitalele din Ilfov, Botoşani, Alba, Gorj, Timiş şi Caraş Severin. De asemenea autoritățile așteaptă solicitări în acest sens și din partea spitalelor private.

În același timp, la nivel național, campania de vaccinare se derulează și în cabinetele a 1.403 medici de familie, care au primit până acum 64.905 doze de vaccin de la Johnson & Johnson, din care au administrat peste 29.000. Din totalul de vaccinări realizate de medicii de familie 56% au fost în mediul rural, iar 44% în mediul urban. În același timp, 377 de operatori economici au organizat acțiuni pentru vaccinarea propriilor angajați, iar alți 50 le vor urma exemplul până la finalul aceste săptămâni.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*