Riscul apariției cancerelor de piele revine în actualitate

Asociația OncoPacienților Phoenix demarează a cincea ediție a campaniei de conștientizare „Soare fără pete”.

 

Odată cu apropierea verii și a vacanțelor la mare, medicii și organizațiile de pacienți atrag atenția asupra riscurilor pe care le presupune expunerea prelungită la soare, în special atunci când nu sunt folosite soluții de protecție împotriva razelor ultraviolete. Cel mai mare dintre ele este reprezentat de cancerul de piele, o afecțiune care poate fi ușor evitată si care se poate vindeca dacă este depistată din timp.

Aceasta este tema predilecta campaniei „Soare fără pete”, desfășurată de Asociația OncoPacienților Phoenix, care anul acesta ajunge la cea de-a cincea ediție. Evenimentul va debuta maine, începând cu oara 18.00, cu o dezbatere on-line  având ca temă „Cancerele de piele în actualitate, de la A la Z. De la prevenție la diagnosticarea timpurie și tratament”.

La dezbatere vor fi prezenți medici vor vorbi despre importanța diagnosticării precoce a cancerelor de piele, despre screeningul acestor cancere, în contextul în care melanomul este tumora cu cea mai mare mortalitate în lume.  Melanomul provoacă 60.000 de decese anual la nivel global, din care mai mult de jumătate se produc în Europa, însă totodată, cancerul de piele reprezintă însă una dintre principalele cauze de mortalitate evitabilă prin prevenţie.

 

Dr. Diana Loreta Paun

Printre specialiștii care vor lua parte la dezbatere se numără și consilierul prezidențial pe probleme de sănătate dr. Diana Loreta Păun, care a precizat că „peste 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite, iar mortalitatea poate fi, de asemenea, redusă printr-un diagnostic timpuriu și furnizarea de informații mai rapide și tratamente eficiente. Cancerul de piele nu face excepție. Dacă este diagnosticat și tratat în stadii incipiente, cancerul de piele poate fi ușor de vindecat. Așadar, este important ca pacientul să conștientizeze ca această boală se poate trata și cu cât este depistată mai devreme, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari. Educarea și conștientizarea sunt critice pentru prevenirea și depistarea promptă a bolii, permițând decizii de tratament precise și informate”.

 

Într-un comunicat remis pe această temă, Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților Phoenix și organizatorul acestui eveniment, amintește că luna mai este luna de conștientizare a cancerelor de piele, iar dezbaterea  se încadrează în seria manifestărilor desfășurate în acest context.

În ultimii 40 ani, cazurile de cancer de piele, în special de melanom, au crescut cu peste 300%. Pe de o parte, acestea apar la vârste tot mai tinere, pe de altă parte, pacienții cu aceste afecțiuni se adresează medicilor în stadii avansate. Melanomul este al șaselea cancer ca frecvență în Europa și cea mai frecventă tumoră la tineri. La femeile între 25-30 de ani depășește ca frecvență cancerul de sân. Factorii de risc principali constau în prezența factorilor genetici – existența cazurilor de melanom în familie, expunerea la radiații ultraviolete și numărul de alunițe pe piele. Un număr mai mare de 100 de alunițe benigne pe piele crește de 7 ori riscul de producere al melanomului. Luna mai este luna de conștientizare a cancerelor de piele, un prilej bun pentru asociația OncoPacienților Phoenix să readucă în atenția publicului importanța prevenirii, dar și a depistării precoce a acestor cancer. Pe de altă parte, vine vremea să ne ducem la mare, acum e soare peste tot, așa că trebuie să transformăm protecția în prevenție”, a declarat Ioana Cristea.


Adaugati un comentariu


 

*